Wayfinding – “Hvad drømmer du om?”

Der er højt til himlen på Brandbjerg. Det giver plads til at stille store spørgsmål om at finde sit engagement, sin mening og glæde. Vi inspirerer dig til at mærke dét, der får dit hjerte til banke af glæde, og dét der får dig til at føle mening. Vi inspirerer og giver redskaber, så du træder de næste trin på din personlige sti. I løbet af ugen møder du dygtige og engagerede undervisere, som gør os klogere på motivation, handlekraft, værdier der styrer, personlig udvikling og mod til at turde tage initiativer. Vi inspireres af menneskers personlige fortællinger om at gå egne veje. Vi bevæger kroppen og bruger hovedet til at forholde os til vor indre motivation, til at finde mening og til at tage del i samfundet.

Vi har samtaler om spørgsmål som: Hvad frustrerer dig personligt, i dit arbejdsliv og i samfundet? Det gør vi for at tydeliggøre din motivation og drømme for fremtiden. Vi vandrer i skoven og laver mad over bål, hvor vi søger svar på dybe personlige værdier, der styrer, og vi søger svar på spørgsmålet ”hvad drømmer du om?” Du får mulighed for at stå på skateboard for at mærke kroppens, følelsernes og hovedets reaktioner, som viser sig, når vi står i nye og ukendte situationer. Alle kan være med – og alle kommer til at grine og opleve deres mod. Du får redskaber til at træne dit handlemod til at forfølge dine mål og drømme.

Du kommer hjem med en rygsæk fyldt med gode oplevelser, inspiration og redskaber til at træde dine næste skridt.

Kurset er både for dig, som har fundet din passion og engagement, men også for dig som oplever frustration og har lyst til at mærke din egen og fælles handlekraft.    

Kursusleder:
Peter Matzen

Undervisere:
· Peter Matzen: Peter er indehaver af firmaet Handlemod. Det er han fordi, at han mener, at der er behov for mere mod til at handle på egne og fælles udfordringer. Peter er en erfaren og passioneret underviser og facilitator, som evner at skabe trygge og udviklende læringsrum. Han har en evne til at engagere mennesker gennem at se deres ressourcer og skabe tillid i grupper. Det gør han gennem at være nysgerrig og stille spørgsmål, som udfordrer deltagerne til at tænke nyt. Peter har erfaringer fra en fortid som professionel fodboldspiller, folkeskolelærer, højskoleunderviser og entreprenørskabsunderviser. Derudover er han Cand. Mag. i læring og forandringsprocesser fra Aalborg Universitet. www.handlemod.dk

· Anne Eggebrecht: Anne er skater, kaospilot og partner i firmaet Handlemod. Hun sætter handling bag ordene. Hun får ting til at ske og skaber rum, hvor folk ønsker at deltage og lære sammen. Anne har skabt foreningen Skateducate, hvor hun inspirerer unge piger til at få mere tro på sig selv, at turde falde for at rejse sig igen og til at være del af en anerkendende kultur, hvor det handler om at udfordre sig selv og hinanden. Hun brænder for at skabe rum for handling og deltagelse med fokus på at lære, og derfor er hun partner i firmaet Handlemod.

· Marianne Buus: Marianne er med i Brandbjerg Højskoles ledelse. Hun har dels en mastergrad fra Royal College of Art i London og en mastergrad i Entrepreneurship Education and Training fra Aarhus Universitet. Inden hun kom på Brandbjerg, var hun iværksætterrådgiver og arbejdede med uddannelse og entrepreneurship. Marianne brænder for at dele glæden over at se muligheder og hendes kæphest er at styrke andres forudsætninger for at gå fra idé til handling.

Kursusprogram:

Mandag den 30. juli
16.00-17.00  Ankomst og indkvartering (ved bestilt transport køres der fra Vejle Banegård kl. 16.00).
17.30 – 18.00: Velkomst v/Marianne Buus
19.00 – 21.00  Rundvisning og icebreakers v/ Peter Matzen
Brandbjerg Café:  Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl
Mulighed for at sove i shelter v. bækken i skoven

Tirsdag den 31. juli
8.30-9.00 – Morgensamling – Om Brandbjerg Højskole v. Marianne Buus
9.15-12.00: Det handlemodige menneske
Om at turde træde ud hvor der er noget på spil, og hvor hjertet banker lidt ekstra. Hvornår har du sidst stået i en situation, hvor dit hjerte bankede lidt hårdere end normalt, hvor du havde uro i maven, og hvor din indre stemme fortalte dig, at du skulle lade være? Var det, da du spurgte chefen om lønforhøjelse, eller da du inviterede den smukke kvinde på date for første gang, eller dengang hvor du skulle sige fra overfor en person, som var trådt ind over dine grænser?
Vi arbejder med mekanismen “the Flinch”, som viser sig, når vi står i usikre situationer, som fx at skulle holde en vigtig tale eller springe ud som selvstændig. Bevidstheden om “The flinch” hjælper dig til at forfølge dine drømme og mål.
Anne Egebrecht og Peter Matzen er indehavere af firmaet Handlemod, som arbejder med at hjælpe individer, grupper og organisationer med at turde træde ud, hvor hjertet banker lidt ekstra. Når hjertet banker lidt ekstra, er der mulighed for personlig udvikling, kreativitet og forandring.
Du inspireres gennem blandt andet at stå på skateboard til at opnå bevidsthed om hindringer for at forfølge drømme og mål. Du kommer til at grine, blive bevæget og blive udfordret. Og det er ikke så farligt, som det måske lyder til!
v.Anne Eggebrecht, Peter  Matzen og Handlemod.
13.00-15.00: Foredrag v. Steen Møller – Et liv uden lån
Gælden i hamsterhjulet – vi løber livet af os selv som gældsslaver for banker og kreditvæsen. Har ikke tid til selve livet. Hvordan er vi kommet så tosset afsted? Du får overblikket over de to vigtige treenigheder: Hvordan gælden, arbejdet og vores økonomiske systems rationalitet presser livet af os, og hvordan det ændrede samspil mellem stat-marked-civilsamfund har markedsgjort tilværelsen og presset civilsamfundets frihed ned til stadig mindre livsområder. Men ikke mindst bliver du præsenteret for de andre muligheder, der er for at leve et liv uden lån. Ikke som ide, men ud fra levet praksis.
15.30-16.15: På tur i skoven
Gåtur og refleksion over dagens input i Brandbjergs skønne park og urørte naturskov.
19.00-20.30: Samtalesalon: Om at vælge
En hyggelig aften i havestuen på den gamle herregård.  Med inspiration fra organisationen ’Borgerlyst’ sætter vi gang i gode snakke omkring bordene. Temaet for aftenen er ’det at vælge’. Marianne Buus har som samtalesalonens vært udvalgt en menu af gode spørgsmål, som man i mindre grupper kan tage afsæt i. Læn dig ind i emnet og hør både dig selv og dine salonpartnere reflektere over jeres valg og det at vælge. Hvornår ved du, at du har valgt rigtigt?
Brandbjerg Café:  Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl
Mulighed for at sove i shelter v. bækken i skoven

Onsdag  den 1. august
8.30-9.00 – Morgensamling – Om Handlingstillid v. Marianne Buus
9.15-12.00: Workshop – Om at samarbejde og bruge modstand til fremdrift v/ Jacob Aramark
Kunne du tænke dig at blive inspireret til at kunne navigere lidt bedre, når du mødes af udfordringer og modstand? Du bliver inspireret af aikidomester, kropsbehandler og filosof Jacob Aremark. Jacob inspirerer og bevæger dig til at blive klogere på, hvordan kroppen kan bruges som seismograf til at mærke modstande og udfordringer. Aikido handler ikke om kamp, men i stedet om at blive mere bevidst om, hvordan modstand kan bruges som fremdrift. Workshoppen handler om at dyrke aikido på egne udfordringer. Du bliver inspireret gennem både oplæg, fysiske øvelser, dialog og refleksion.
13.00-15.30: HBDI – workshop om at forholde sig til sine talenter, samarbejder og  udfordringer v/ Peter Matzen
En dag om at finde personlige talenter og dybe værdier som giver retning. Undrer du dig nogle gange over, hvorfor det er let at samarbejde med nogle personer, mens du måske kommer på kant med andre? Undrer du dig til tider over, hvorfor du bliver frustreret over bestemte opgaver, mens du får energi over andre opgaver?
Vi arbejder med talent og præferencemodellen HBDI, som giver mulighed for at blive klogere på vores præferencer i forhold til at løse opgaver og samarbejde med andre. Du bliver ikke sat i en bestemt ”bås”, men får i stedet mulighed for at forholde dig til dig selv og din måde at agere på. Der vil være oplæg og masser af samtaler, som giver refleksion og stof til eftertanke.  
16.00-17.00: På tur i park og skov
Nyd en tur i den urørte naturskov bag højskolen. Den nye natursti ’Grejsdalstien’ der forbinder Vejle og Jelling, slynger sig gennem Brandbjerg Højskoles jorde, og denne eftermiddag er der plads til at lande dagens indtryk på en tur i skoven.
19.00-20.30: Karoline Nolsø Aaen, Tycho Holcomb og Niels Aagaard: At opfinde sit eget liv
3 mennesker fortæller om deres veje i livet – en aften med plads til spørgsmål, undren og nysgerrighed.
Denne aften giver stof til eftertanke og tid til dialog omkring, hvad der driver os i vore valg – tilfældigheder? pligt? passion? omstændigheder? lyst? frustration? ansvar? Hør Karoline Nolsø Aaen, Tycho Holcomb og Niels Aagaard fortælle om deres valg og overvejelser – til inspiration og eftertanke.
Brandbjerg Café:  Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl
Mulighed for at sove i shelter v. bækken i skoven.

Torsdag  den 2. august
8.30-9.00 : Morgensamling – om FN’s verdensmål – v. Marianne Buus
9.15-12.00: Om at skabe rum for deltagelse og engagement
Vi sætter fokus på at være flere, der tilsammen finder nye løsninger og skaber forandringer. Vi zoomer ud og henter inspiration fra flere steder i verden. Med afsæt i gode eksempler fra bl.a organisatioen ’Sager der samler’ www.sagerdersamler.dk  vender vi det store potentiale, vi tilsammen har for at løse både lokale og globale udfordringer. Der er styrke og store muligheder i, at vi er forskellige.  Sammen med Et bæredygtigt liv
– mere info kommer
13.00-18.00: Fri-eftermiddag:
Nyd skoven, tag på tur eller hæng ud i atriumgården med gode samtaler:
Skoven er fyldt med store smukke træer og uanede muligheder – brug den
Jelling ligger nær – oplev Kongernes Jelling eller tag en dukkert eller en tur fra 5-meter vippen i Jelling friluftsbad
Vejle har byhistorie, kunsthistorie og masser af hyggeligt byliv –  prøv det
Brandbjerg har rum til både ro og fine samtaler – nyd det.
19.00-20.30: Fællessang og livshistorier v. Niels Aagaard
Niels Aagaard tager guitaren frem og har lovet at sætte gang i fællessang. Sang har en sjælden evne til at bringe mennesker i samklang, få det bedste frem i alle og skabe klangbund for hinanden. Niels lægger for og inviterer til at dele anekdoter og livshistorier undervejs i aftenens løb. Så mange forskellige liv, så mange valg og erfaringer – vi inspireres af hinandens fortællinger fra egne liv. En hyggelig aften i havestuen på den gamle herregård
Brandbjerg Café:  Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl
Mulighed for at sove i shelter v. bækken i skoven

Fredag den 3. august
8.30-9.00 : Morgensamling – fællessang
9.15-12.00: Er der plads til din indre indre motivation? v/ Peter Matzen
Denne formiddag arbejder vi med at finde gnisten og bevæggrunden for at være engageret og deltagende. Peter Matzen har forsket i motivation i forhold til frivillighed og hverdagsaktivisme i “Sagerdersamler” i Aarhus. Han har stillet mennesker, som er dybt involverede og engagerede, spørgsmålet ”Hvorfor er du engageret”? Det har han gjort for at blive inspireret af engagerede mennesker og derudover blive klogere på, hvordan vi alle kan skabe rum for eget og fælles engagement. Resultaterne viser, at der skal være plads til at udvikle sig selv personligt, samtidig med at man bruger sine erfaringer til at hjælpe andre. Derudover er der behov for, at deltagerne føler sig trygge og inkluderede i fællesskabet. Gennem oplæg, fortællinger om engagement og øvelser inspireres deltagerne til at forholde sig til deres engagement i arbejdsliv og fritidsliv. Læs mere om forskningen
14.00-20.00: Lad det indre kompas guide dig
Vore dybeste værdier og antagelser styrer vore handlinger, ofte ubevidst.  Derfor handler eftermiddagen om at undersøge og blive mere bevidst om vort personlige værdisæt. Naturen er ofte et sted, hvor mange mennesker finder ro til at udforske indre motiver og værdier. Derfor søger vi ned i den smukke Grejsdalskov, hvor vi vil vandre og finde fredfyldte steder, som skaber rammen for at reflektere over valg, vaner og værdier. Eftermiddagen afrundes med at tilberede mad i fællesskab over bål sammen med Brandbjergs kok. Maden nydes sammen med masser af gode fortællinger.

Lørdag den 4. august
8.30-9.00: Morgensamling om handlemod v/ Peter Matzen
9.15-12.00: Fra frustration og indignation til initiativ og handlekraft, v Anne Eggebrecht og Peter Matzen
Kender du det, at du får tænkt ting til døde og ikke kommer ud af starthullerne? Det gør vi. Derfor gør vi noget ved det. Vi tager fat i det, du er frustreret over og føler en indignation i forhold til og giver dig erfaringen, at du kan gøre noget – du kan komme i gang.
Vi stiller det lidt provokerende spørgsmål „Hvad pisser dig af?“. Det gør vi for at tydeliggøre dine frustrationer og indignationer, som kan være afsættet til at handle. Du bliver klogere på, hvad du virkelig ønsker at forandre hos dig selv og i samfundet. Dernæst inspireres du til at tage første skridt – første skridt er det sværeste, men gør de følgende skridt lettere.
Der er risiko og mulighed for at mærke både en glødende frustration og vrede samtidig med at mærke glæden over, at du kan selv kan tage handling. Vi skaber rammerne, så du får erfaringer og redskaber til, at du kan tage ejerskab og handle på dine udfordringer.     
13.00-15.30: Kan du forestille dig din fremtid? v/ Marianne Buus
If you can imagine it, you can create it. If you can dream it, you can become it“. William Arthur Ward.
Vi arbejder med kraften, som ligger i at kunne forestille os fremtiden. Forestillingen og drømmen om en anderledes fremtid driver os til at forandre os selv og verden. Derfor arbejder vi med redskaber til at gøre drømmene og målene så betydningsfulde, at vi begynder at handle.
16.00-17.00 Festforberedelser og hygge ved bålet i parken
19.00: Festaften m. grillmiddag

Søndag den 5. august
9.00-10.00 – Morgensamling – fotos fra ugen og evaluering
10.30: Afrejse (ved bestilt transport køres der til Vejle Banegård kl. 10.30, tager ca. 25 min)

-Ret til ændringer forbeholdes!

Hver dag er der dejlig varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 12.00 (med mindre vi er på heldagstur, hvor der laves madpakker om morgenen) samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken har bronzemærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser.

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.

Kursusperioder og priser

7 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.650 ,-
Enkeltværelse*:    kr. 5.050 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag d. 30. juli – søndag d. 5. august 2018 (uge 31)

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Tilmelding og betaling

Betalingsopgørelse modtages pr. mail få dage efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mail adresse. Endeligt program modtages pr. mail eller pr. post ca. 2 uger før kursusstart. Ved afbud før 14 dage frafalder der et indmeldelsesgebyr på 500 kr. Ved afbud senere end 14 dage før kursusstart mistes hele kursusgebyret.

Har du spørgsmål er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Brandbjerg Højskole på 75 87 15 00 eller bh@brandbjerg.dk