NB: Kurset er fuldt booket, men vi har oprettet venteliste.

6.august – 12. august 2018 (uge 32)

I Danmark er syv steder med på listen over UNESCO Verdensarv. Tre af dem ligger tæt på Brandbjerg Højskole ved Jelling. Derfor byder vi på en Verdensarv-højskoleuge i dejlige omgivelser, med sang, oplevelser og godt samvær, krydret med indlæg fra specialister og spændende fortællere.

I løbet af ugen besøges 3 af landets helt nye formidlingscentre, og der bydes på honningkager, guidet tur og foredrag i den smukke og spændende by Christiansfeld – verdensarv siden 2015.

I Kongernes Jelling – verdensarv siden 1994 – er der guidet tur på det store monument med skibssætning, gravhøje, runesten og kæmpepalisade. Derefter besøges formidlingscenter ”Kongernes Jelling”, hvor man kan fordybe sig i vikingetiden og historien om Jellingmonumentet. En historie, der fortløbende revideres i takt med ny viden fra udgravning og forskning. Dén fortælling får vi i et af foredragene på højskolen.

Nationalpark Vadehavet – verdensarv siden 2014 – kendt for sine velsmagende østers, byder på to helt nye attraktioner: Vadehavscentret (åbnet februar 2017) og Tirpitz (åbnet juni 2017).

På Vadehavscentret formidles Vadehavets natur- og kulturhistorie. På Tirpitz kan man – i tegnestuen BIGs fantastiske bygning – opleve Ravmuseum, fortællingen om turisme langs Vestkysten og hovedfortællingen om nazisternes befæstning af hele den jyske vestkyst. Også herfra vil vi invitere spændende oplægsholdere på besøg hjemme på Højskolen.

Velkommen til en intens uge i den danske verdensarv.

Kursusvært: Kurset ledes af tidl. museumsformidler Annemarie Kruuse, der i 30 år har arbejdet på museer og med turismeudvikling i områderne, hvor de tre syddanske Verdensarvssteder ligger.

Medvirkende:
· Undervejs vil deltagerne møde medarbejdere fra de centre, der besøges, og forskere med indgående kendskab til kultur- og naturhistorie på de besøgte lokaliteter.
· Kirsten Madsen: Har haft sit arbejdsliv i højskolen, hvor sang og musik har været vigtige milepæle for hende. Efter højskolelivet uddannede hun sig til organist (PO-uddannelsen) og arbejdede som sådan 4 år i Thy. Er nu bosiddende på Christianshavn.
· Brandbjergs lokalkendte naturvejleder

Mandag d. 6. august
11.00 Ankomst og indkvartering (ved bestilt transport køres der fra Vejle Banegård kl. 11.00).
13.30 Velkomst, introduktion til kurset og rundvisning på skolen og i parken
15.00 Introduktion til ugens emne: ”Fra attraktion til Verdensarv”. Hvad er Verdensarv? Hvordan får en lokalitet prædikatet? Hvilke forpligtelser følger med? Hvad får lokalsamfundet ud af det? Verdensarvsteder i Danmark og Verden.
19.30 “Så syng da Danmark” v/Kirsten Madsen Vi skal synge en masse nye og gamle højskolesange og høre om baggrunden for dem. Vi vil kaste lys på spørgsmålene:
· Hvad der sker der med os, når vi synger sammen?
· Hvad er forklaringen på, at sammenkomster omkring højskolesang bliver flere og flere i disse år?
· Hvorfor er højskolesangskatten værd at videregive til vore efterkommere?
· ”Højskolesangbogen er unik“ er et udsagn, man ofte hører. Hvori består det unikke?
21.00 Aftenkaffe


Tirsdag d. 7. august
9.00 Morgensamling
10.00 Busafgang mod to danske Verdensarvsteder: Først besøges Kongernes Jelling, hvor vi får en engageret rundvisning på monumentområdet med runesten, gravhøje, kæmpe skibssætning og den smukt restaurerede kirke. Et godt oplæg til det efterfølgende besøg i formidlingscentret, hvor vikingetiden præsenteres, som man aldrig har set det før.
Efter en flot tur gennem Vejle Ådal spises den medbragte frokost i ”Grusgraven” med Robert Jacobsens monumentale landskabsskulpturer.
Turen rundes af med guidet rundvisning i Christiansfeld, der blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 2015. Til kaffen serveres selvfølgelig ægte Christiansfelder honningkager.
20.00 Friaften. Slap af, læs en god bog, avisen eller tag en hyggelig samtale med en medkursist.
21.00 Aftenkaffe

Onsdag d. 8. august
9.00 Morgensamling
10.00 Oplæg til torsdagens tur: ”Nachspiel – Blåvand i månederne efter 2. Verdenskrig”: Omkring den idylliske badeby Blåvand ved Vesterhavet, fandt to af de mest dramatiske kapitler i efterkrigstidens Danmark sted. 36.000 tyske flygtninge boede i flygtningelejren ved Oksbøl, og 72.000 miner skulle fjernes fra halvøen Skallingen ved Ho Bugt. Begge dele har skabt grobund for diskussioner om, hvorvidt Danmark gjorde sig skyldig i krigsforbrydelser.
Derfor belyses temaerne af en historiker med indgående kendskab til emnet, så kursisterne selv kan danne sig et indtryk af begivenhederne inden eftermiddagens film og morgendagens besøg i områderne.
14.00 ”Under Sandet”. Den Oscarnominerede film om minerydningen på Skallingen efter 2. Verdenskrig. Ud over den dramatiske handling indeholder filmen nogle meget smukke optagelser af landskabet i den nordligste del af Verdensarv og Nationalpark Vadehavet.
19.30 Fælles aftentur i parken med kursusleder
21.00 Aftenkaffe

Torsdag d. 9. august
9.00 Afgang med bus til Verdenarv Vadehavets nordlige del: Turen går til det nyåbnede ”Tirpitz”. En totaloplevelse hvor bygninger, historie og natur går op i en helhed. Indenfor kan man opleve historien om ”Vestvolden” fra 2. Verdenskrig, Vestkystens historie gennem 12.000 år og en fascinerende udstilling om rav. Det hele rummes i et prisbelønnet bygningsværk af arkitekt Bjarke Ingels og tegnestuen BIG.
Efter en hyggelig picnic med medbragt frokost fortsætter turen til halvøen Skallingen, hvor naturvejlederen guider en tur i det betagende landskab mellem Ho Bugt og Vesterhavet.
Hvis vejrguderne tillader det, fortsætter bussen til kæmpeskulpturen ”Menneske ved Havet” (De Hvide Mænd), og vi finder en dejlig plet at spise medbragt kold aftensmad, mens vi nyder solen ved havet.
21.00 Aftenkaffe


Fredag d. 10. august
9.00 Afgang med bus mod Verdensarv Vadehavets sydlige del: Første stop er Nordens ældste by Ribe, hvor kursisterne får mulighed for at udforske byen på egen hånd, shoppe eller blot finde en hyggelig plet, hvor det myldrende folkeliv kan betragtes. Man kan på egen hånd besøge Vikingemuseet, Kunstmuseet eller Domkirken, der alle ligger inden for rimelig gåafstand fra bussens holdeplads.
Efter frokost kører vi mod vest til kanten af Vadehavet.
Her bliver holdet vist rundt i det nye Vadehavscenter i arkitekt Dorthe Mandrups helt enestående arkitektur, hvor tagrøret anvendes både på facade, tag og undertag. I udstillingen ”Trækfuglenes Vadehav” har arkitekt Johan Carlson med sit helt gennemførte design på en poetisk, æstetisk og moderne måde lavet en udstilling, der med stor indlevelse viser Vadehavet og trækfuglene.
Her er oplevelser, der på smittende måde inddrager centrets gæster – både unge og ældre – i Vadehavets forunderlige verden.
Som afslutning på turen kører vi til holdepladsen ved Mandø Ebbevej, hvor man fra digekronen har et betagende kig ud over Verdensarv Vadehavet.
19.30 Folkedans for alle – en hyggelig aften med folkedans hvor alle kan være med.
21.00 Aftenkaffe


Lørdag d. 11. august
9.00 Morgensamling
10.00 Vandring med naturvejleder: I det betagende herregårdslandskab på randen af Grejsdalen.
14.00 ”Vikingerne kommer”: I verdensarv ”Kongernes Jelling” vandrede vores forfædre rundt for 1000 år siden. Men hvordan så de ud? Vi får et bud på en vikings påklædning fra inderst til yderst samt mulighed for at få de spændende genstande i hånden til nærmere undersøgelse.
18.00 Festaften


Søndag d. 12. august
8.30 Pakning og udtjekning
9.00 Morgensamling og erfaringsopsamling.
10.00 Afrejse (ved bestilt transport køres der til Vejle Banegård kl. 10.00, tager ca. 25 min)

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 12, samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken har bronzemærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. 21 er der aftenkaffe.

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.

Kursusperioder og priser

7 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.650 ,-
Enkeltværelse*:    kr. 5.050 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag d. 6. – søndag 12. august. (Uge 32)

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Tilmelding og betaling

Betalingsopgørelse modtages pr. mail få dage efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mail adresse. Endeligt program modtages pr. mail eller pr. post ca. 2 uger før kursusstart. Ved afbud før 14 dage frafalder der et indmeldelsesgebyr på 500 kr. Ved afbud senere end 14 dage før kursusstart mistes hele kursusgebyret.

Har du spørgsmål er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Brandbjerg Højskole på 75 87 15 00 eller bh@brandbjerg.dk