Tankevækkende højskole

Tankevækkende højskole (uge 23)

– en uge med programværter og tematikker kendt fra p1
3-9 juni 2018

I årtier har P1 stået for kvalitetstaleradio. Dygtige og engagerede studieværter har skabt både aktuelle programmer og længerevarende programrækker, som er elskede af tusindvis af lyttere i Danmark.

Nu inviterer Brandbjerg Højskole til en uge med P1 – live. Et kursus hvor vi skal møde værterne, høre historierne og opleve spændende gæster. Nogle af ugens indslag er med tema og vært fra programmerne på P1, andre er inspireret af tematikker og koncepter fra P1´s programflade. Glæd dig til at møde Steffen Gram, Mogens Lykketoft og Mette Holm, Klaus Rothstein, Geeti Amiri, Bente Dalsbæk, Carsten Ortmann og Jacob Birkler i medrivende og indsigtsfulde foredrag og debatter.

Ugen krydres også med en spændende heldagstur med rundvisninger, en god frokost, smukke udsigter og lidt tid på egen hånd, en gåtur i det smukke Grejsdalen og Brandbjergs smukke Herregårdspark, samtalesalon, vores egen søndagsfrokost og klassiske gode højskoleoplevelser som sang, morgensamling og hyggelige stunder med medkursister fra hele landet.

Kursusleder: Charlotte Zeberg Johnsen

Medvirkende:
· Mogens Lykketoft og Mette Holm: Mogens Lykketoft er tidligere udenrigsminister og formand for FN’s 70. Generalforsamling (2015-16), Mette Holm er udenrigsjournalist og har beskæftiget sig med bl.a. Asien og menneskerettigheder i over 30 år. Parret har skrevet flere bøger sammen, blandt dem   “I verdens Tjeneste” om formandskabet, FN og tiden i New York.
·
Klaus Rothstein: Litteraturkritiker og kommentator ved blandt andet Weekendavisen og redaktør og studievært på DR‘s litterære radiomagasin Skønlitteratur på P1. Udover sin anmelder- og debattørvirksomhed har han udgivet otte bøger.
·
Geeti Amiri: Radiovært på eget program, ‘Geetisk råd’ på P1, hvor hun sammen med et råd af forskellige mennesker løser dilemmaer og udfordringer, der opstår ved at vokse op mellem to kulturer. Mønsterbryder, systemkritiker og markant meningsdanner er nogle af titlerne, der følger i hælene på Geeti Amiri, når hun markerer sig i samfundsdebatten. Hun har igennem de sidste par år markeret sig i den offentlige debats betændte emnefelt, der gælder integration, ligestilling og religion og blevet gjort til skydeskive for kritiske røster fra det politiske højre og venstre, i minoritetsmiljøerne og ude i majoritetssamfundet.
·
Bente Dalsbæk: Er en dansk jurist, radiovært, forfatter og journalist. Bente Dalsbæk arbejder i dag som vært på P1 Debat i Danmarks Radio, hvor hun også har været vært for aktualitetsmagasinet DR2Nu. Hun har gennem ti år arbejdet som udvalgssekretær i Folketinget og taleskriver for Folketingets skiftende formænd. Desuden har hun arbejdet som kommunikationsrådgiver, ordstyrer og foredragsholder. Hun var i syv år fast kommentator i Berlingske Tidendes ‘Indspark’. Efter Muhammedkrisen skrev hun bogen”Med underkop – livet med min muslimske svigermor” om mødet med sin daværende samlevers mor og familie og sidenhen debatbogen ‘Med eller uden skræl’ om drengeomskæring.
·
Carsten Ortmann: Er en af landets skarpeste formidlere af musik og filosofi bl.a. som mangeårig tilrettelægger og vært på DR Radio i programmer som Supertanker på P1, Eksistens på P1 og diverse musik- og kulturprogrammer på P1, P2 og P8. Uddannet cand. mag. i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet.
·
Steffen Gram: DR’s udenrigsreporter gennem mere end 30 år og en blændende fortæller. I DR begyndte han som Asien-reporter, var USA-korrespondent 1983–1987, journalist ved udlandsredaktionen 1988-1990, korrespondent i Moskva 1990–1994 og fra 1996 redaktør og senere vært for udenrigsmagasinet Horisont. I perioden 2005–2013 var han atter DR’s korrespondent i USA, og siden har han været vært på programmet Verden ifølge Gram på DR P1.
·
Jacob Birkler: Er en dansk filosof, forfatter, debattør og foredragsholder og har været medlem af Det Etiske Råd siden 2010 samt været formand for rådet fra 2011 til 2016. Jacob Birkler er cand. mag. i filosofi og psykologi og en blændende formidler om etik.

Kursusprogram

Søndag 3/6:
15.30-16.15: Ankomst (ved bestilt transport køres der fra Vejle Banegård kl. 15.30)

16.30: Rundvisning på skolen og Brandbjergs Historie: Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame.
19.30: Foredrag med Klaus Rothstein, redaktør og studievært på Skønlitteratur på P1: Da flygtningekrisen for alvor brød ud i Middelhavet i 2015, satte den sig også hurtige spor i kunsten og litteraturen. Forfattere, teaterfolk, billedkunstnere og musikere tog motiver og temaer fra den humanitære virkelighed til sig, inspireret af de menneskelige tragedier og moralske dilemmaer. I bogen ‘Den druknede dreng’ har Klaus Rothstein beskrevet og analyseret en række kunstneriske værker, der tematiserer flygtningekrisen. Det store spørgsmål er: Hvorfor står kunsten aldrig det samme sted som befolkningerne og regeringerne? Er kunstnere altid empatiske humanister i politisk opposition?

Mandag den 4/6:
9.00: Morgensamling
9.30-11.00: Geeti Amiri: Ved brug af sin personlige historie, der har rødder i Kabul, til en opvækst på bunden af samfundet i København giver Geeti Amiri det danske samfund et indblik i, hvordan et liv mellem to verdener skabes, som alt for ofte er præget af kulturopgør og familieoprør.
Igennem sin tid i den offentlige debat har Geeti Amiri været tilknyttet Berlingske og nu Ekstra Bladet som fast blogger, udover hendes jævnlige optræden i øvrige debatspalter med indlæg, der ofte fører til heftige diskussioner, særligt hos danskere med anden etnisk baggrund. Derudover er to dokumentarer blevet til på baggrund af Geeti Amiris kamp for selvstændighed og frigørelse, hhv. “Den Anden Kvindekamp” og “Kvinde, kend din plads” på DR2, hvor hun har åbnet op for offentligheden om bl.a. sin personlige historie om et liv med social kontrol og æresrelateret vold.
Geeti Amiri er i slutningen af 20’erne og har trods sin unge alder rig erfaring med at tale til store forsamlinger af mennesker om flygtningeproblematikken, kvindekamp i minoritetsmiljøer, SystemDanmark, det tavse ungdomsoprør i minoritetsmiljøerne i Danmark og mediernes glorificering af “præmieperkere”. Alt dette danner grundlag for et garanteret spændende foredrag med højt til loftet, hvor holdninger på tværs kan mødes og brydes.
11.15-12.00: Tid til en gåtur omkring højskolen eller i Grejsdalen m. Charlotte Zeeberg.
14.00: Debateftermiddag med Bente Dalsbæk, vært på P1 Debat: 
Bente Dalsbæk vil fortælle om at arbejde på P1 debat. Hun vil tage os med om bag gardinet og ind i maskinrummet og fortælle, hvordan de forbereder og afvikler P1 Debat. Herefter vil Bente Dalsbæk introducere en række debatemner, hvor deltagerne skal debattere med hinanden.
19.30: “Så syng da Danmark” v/Kirsten Madsen: Vi skal synge en masse nye og gamle højskolesange og høre om baggrunden for dem. VI vil kaste lys på spørgsmålene:
· Hvad sker der med os, når vi synger sammen?
· Hvad er forklaringen på, at højskolesangssammenkomster bliver flere og flere i disse år?
· Hvorfor er højskolesangskatten værd at videregive til vore efterkommere?
· ”Højskolesangbogen er unik“ er et udsagn, man ofte hører. Hvori består det unikke?

Tirsdag 5/6
9.00: Morgensamling
9.30-11.00: På udflugt i herregårdslandskabet med naturvejleder: Vi skal på tur i nærområdet omkring Brandbjerg og introduceres for det historiske landskab, som har været præget af herregården og dens virke igennem århundreder. Brandbjergs skov er urørt naturskov og byder ud over en overvældende variation i plante- og dyreliv på dybe slugter, mosbegroede stammer og en rislende bæk – vi befinder os på kanten af Grejsdalen, som rummer et meget særegent og smukt landskab.
11.30-14.00: Søndagsfrokosten – og så på en tirsdag!: Tre gæster. Tre emner. Tre madder. (med Charlotte Zeeberg som ordstyrer): Vi indbyder tre spændende gæster til en samtale om tre forskellige emner. Vi sidder ved caféborde og får serveret lækkert info følger, når aftalen er endeligt bekræftet – imens lytter vi til den spændende samtale og ikke mindst får vi  mulighed for at deltage i snakken. –
15.00-17.30: Eksistens: Carsten Ortmann: Ved denne lejlighed fortæller Carsten Ortmann om arbejdet med at formidle filosofi og filosofiske vinkler på samfundsdiskussioner og eksistentielle overvejelser i vores liv. Det er idéer og tanker, der ofte anses for at være tunge og svære, men som både i det gennemmonterede program Eksistens og i det direkte program Supertanker bliver præsenteret og diskuteret på en nærværende og fængende måde. Der vil blive spillet eksempler,  og der vil være mulighed for at stille spørgsmål.
19.30 – 20.30  “Da jeg var barn”: Et hyggeligt spil hvor dine historier kommer i fokus – fra du blev født til du engang skal bort herfra…! Deltagerne sidder i små grupper og slår med en terning, ud fra terningens antal fortælles en historie fra det pågældende år i ens eget liv. En dejlig måde at genhuske sine erindringer og lære om hinanden på.

Onsdag 6/6:
9.00: Morgensamling
9.30: Heldagsudflugt: Vi starter dagen i Nørup Kirke, hvor vi får fortællingen om kirkens mangeårige historie og nyder det enestående ydre med de smukke og karakteristiske løgkupler, den vidunderlige udsigt over søen og Engelsholm Slot samt det meget velbevarede barokinventar.
Nørup Kirke hørte til det nærliggende Engelsholm Slot fra 1586 til 1935. Engelsholm har været ejet af adskillige kendte adelsslægter, bl.a. Danneskiold – Samsøe, og flere af disse slægter har sat deres præg på kirken, men det er især Gerhard de Lichtenbergs kirke vi ser i dag.
Vi kører herefter til Christiansfeld, hvor vi spiser vores medbragte frokost i Søstrehuset, som er et hus,  hvor de ugifte kvinder og pigekostskolens elever boede, efter det blev opført i 1776.
Efter frokost får vi en spændende guidet rundtur i Christiansfeld, hvor arkitekturen og tanken bag byen og kirken står i skærende kontrast til formiddagens oplevelse.
Christiansfeld er grundlagt i 1773 af medlemmer af de såkaldte herrnhutere, der kom dels fra Herrnhut i Sachsen, Tyskland, dels fra andre menighedsbyer i Nordeuropa. Byen er opkaldt efter Christian VII, der gav tilladelse til byggeriet. Byen er speciel ved, at den er bygget efter den model, som Brødremenighederne efterhånden anlagde deres byer efter med kirken i centrum, omkranset af byens vigtigste huse.
Christiansfeld har siden 1993 været på UNESCOs liste grundet byens særlige byplan, den særlige arkitektur og selve helheden.
Eftermiddagskaffen indtager vi på det historiske Brødremenighedens Hotel, og vi skal selvfølgelig smage de autentiske honningkager i forskellige varianter. Den Royale familie har vist deres forkærlighed for hotellet og har besøgt Brødremenighedens hotel i flere generationer. Faktisk har samtlige regerende par besøgt hotellet, siden Christian VII gav brødremenigheden det land, som hotellet er bygget på. Det er ikke kun kongefamilien, der har gjort hotellet til et specielt sted, det spillede også en vigtig rolle i den anden slesvigske krig.
Inden afgang er der en lille stund på egen hånd i Christiansfeld, hvor man kan besøge butikkerne, lade sig imponere af arkitekturen eller nyde solen på en park på byens berømte torv.
19.30: Mogens Lykketoft og Mette Holm: I verdens tjeneste: Menneskeheden står over for enorme udfordringer, som kræver tilpasning. Kloden er ikke blevet mindre. Vi er blevet flere, især Vestens forbrug er vokset.
Intet under, at mennesker i andre dele af verden rækker ud efter samme levefod. Sikkert er det, at de kan ikke opnå den, og vi kan ikke beholde den. Det er ikke i sig selv en tragedie, det kan ligefrem blive sjovt, men det kræver tilpasning, nye vaner og fornyelse af den måde verdens befolkning opfører sig..
De nye Verdensmål er det opmuntrende bud på klodens overlevelse. De er fremtiden, og det er første gang, verdens ledere er blevet enige om en samlet tilgang til fælles globale spørgsmål og problemer, som fordeling, forbrug, produktion, nye partnerskaber og finansieringsmodeller, klimaændringer, international terror og folkevandring. Det gælder kommende generationers overlevelse. Målene vedkommer os alle, og vi både kan og skal alle bidrage og høste. Der er ingen Plan B, for vi har ingen Planet B.

Torsdag 7/6:
9.00: Morgensamling
9.30: Foredrag ved Steffen Gram:”Verden ifølge Gram”: Præsident Trump har været amerikanernes præsident i næsten halvandet år. Nu skal vælgerne dømme ham og republikanerne til Midtvejsvalget i november. Så hvordan har han klaret sig? Hvor har han ført Amerika og amerikanerne hen?  Og hvordan har han placeret Amerika i verden? Steffen Gram, DR’s mangeårige USA-korrespondent og nu vært for ”Verden Ifølge Gram”, fortæller om amerikanernes første kaotiske år med Donald Trump, og hvad det kan komme til at betyde for omverdenen.
14.00-16.00: Samtalesalon om livsglæde: Danskerne er verdens lykkeligste folk, men hvad gør os glade? Hvad gør dig glad? Hvad kan vi gøre for at blive gladere i hverdagen? Vi får holdningerne i spil og taler på kryds og tværs om egne erfaringer, ambitioner og gode tanker.
16.00 Frieftermiddag: Her har du tid på egen hånd (Turforslag, hvis du har lyst: Kongernes Jelling, hvor du kan gå rundt i det nye højområde og nyde verdenskulturarven i form af gravhøje, runesten og Jelling Kirke – og måske en is i solen ved et af byens ishuse).
19.30:  Friaften: Biograf: Mulighed for at se en klassisk filmperle med præsentation.
Filmens titel er en overraskelse – afsløres på dagen.

Fredag 8/6:
9.00: Morgensamling
9.30: Jacob Birkler: Beretninger fra arbejdet i Det Etiske Råd: Bioteknologi sætter os i stand til at skabe, fastholde og afslutte liv på en lang række nye måder. Men det, vi ‘kan’ gøre, hænger ikke altid sammen med det, vi ‘bør’ gøre. Foredraget fokuserer på de mange udfordringer, der opstår, når vi lægger livet og døden i menneskets hænder. Aktuelle etiske spørgsmål inddrages fra arbejdet i Det Etiske Råd med særligt fokus på de mange etiske dilemmaer, der opstår ved livets begyndelse og afslutning.
14.00: Foredrag info følger, når aftalen er endeligt bekræftet.
18.00: Festmiddag

Lørdag 9/6:
9.00: Morgensamling
10.00: Afrejse (ved bestilt transport køres der til Vejle Banegård kl. 10.00, tager ca. 25 min)

Ved morgenmaden er der mulighed for, at vi kan smøre en lille sandwich til hjemturen. Ellers går hjemrejsedagen med at pakke og evaluere, og vi mødes i foredragssalen til en sang og for at sige pænt farvel til hinanden.

Hver dag er der dejlig varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 12.00 (med mindre vi er på heldagstur, hvor der laves madpakker om morgenen) samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken har sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser.

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart..

Kursusperioder og priser

7 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.750 ,-
Enkeltværelse*:    kr. 5.150 ,-

Kurset foregår i dagene
Søndag d. 3.- lørdag d. 9. Juni 2018 (uge 23)

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Tilmelding og betaling

Betalingsopgørelse modtages pr. mail få dage efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mail adresse. Endeligt program modtages pr. mail eller pr. post ca. 2 uger før kursusstart. Ved afbud før 14 dage frafalder der et indmeldelsesgebyr på 500 kr. Ved afbud senere end 14 dage før kursusstart mistes hele kursusgebyret.

Har du spørgsmål er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Brandbjerg Højskole på 75 87 15 00 eller bh@brandbjerg.dk