SYDAFRIKA – 5 dages forberedelse på højskole og 13 dages tankevækkende rejse i Sydafrika.

21/1 – 9/2 2019

Sydafrika er et af de smukkeste lande i verden, men også et af de mest opdelte og udfordrede med stor forskel på fattig og rig. 50 års apartheid sluttede i 1994, men kontrasterne i samfundet trækker stadig tråde til gamle tider. Vi skal dykke ned i et af de mest fascinerende lande i verden, og der er garanti for, at det vil berøre dig undervejs.

Mange rejsebureauer laver rejser til Sydafrika, men ofte ser turisterne kun den polerede overflade imens de frygtsomt kigger ud af bussens ruder på de fattige områder, der ligger ud til motorvejen. Vi vil tættere på det sande Sydafrika med skønheden, det rå, det vilde og det rørende. Vi starter rejsen med fem dage på højskole, hvor vi udover de klassiske højskoledyder som morgensamling, højskolesang m.m. vil dykke ned i et land med en spændende og foruroligende historie. Vi mener at Sydafrika byder på så stærke og rørende oplevelser, at landet fortjener at man har forberedt sig ordentligt, inden man rejser dertil. Vi forventer et lille hold på 12-16 deltagere. Kurset er åbent for alle, men vi forventer at de fleste der har lyst til at deltage i rejsen er seniorer på 60+. Således er de 5 dage på højskole en unik mulighed for at blive sammenrystede inden vi skal på den store rejse sammen!

På rejsen skal vi både opleve de fantastiske ting som alle turister, der besøger Sydafrika, skal og bør se, både i naturen og i byerne, men vi skal også ud og besøge mennesker, der bor i de fattige områder og se skønheden der, hvor alle andre kigger væk.

Vi skal på safari og bo i safarilodge ved Krüger National Park, flyve over Mpumalangas spektakulære natur i microfly og besøge en lokal Tsonga landsby.

Vii skal også besøge det meget moderne og rørende Apartheid Museum i Johannesburg og spise middag hos en lokal familie i townshippen Soweto. Vi skal herefter bo i en af verdens smukkeste byer, Cape Town, bestige et af verdens 7 naturvidundere, Table Mountain, og besøge fængselsøen Robben Island, hvor Nelson Mandela sad fanget. Vi skal besøge townshippen Langa, Sydafrikas ældste township, hvor en lokal guide tager os på en gåtur gennem townshippen, hvor vi bl.a. besøger en familie, og vi skal vandre ved Cape of Good Hope, det sydvestligste punkt på hele det Afrikanske kontinent. Til sidst skal vi også besøge et lokalt socialt projekt i Vrygroond townshippen, der har stor succes med at hjælpe unge fra lokalsamfundet ud af fattigdom og kriminalitet og videre i uddannelse. Vi taler med socialrådgiveren og nogle af de unge.

Der er således både plads til store turistoplevelser og de intime møder med en bagside som de fleste forsøger at ignorere. Man kan ikke rejse til Sydafrika og komme hjem helt som den samme.

Kursus- og rejseleder: Ida Gormsen. Har tidligere boet i Sydafrika i tre år og driver, sammen med sydafrikaneren Tony Sickle, NGO’en Scanza, som sender 70-100 volontører til Sydafrika hvert år. Ida har rejst med grupper til Sydafrika gennem 15 år og kender alle de ting, almindelige turistguider ikke kender. Vi skal flere gange undervejs besøge nogle af hendes venner og på den måde få mulighed for et helt unikt indblik i det sydafrikanske samfund..

Medvirkende: Ida Gormsen, Nikolaj Hygebjerg, Gorm Gunnarsen, Mette Mejlholm, Johanne Berntsen, Henning Adsersen, Cecilie Ejerskov Pedersen, Kirsten Madsen,  Isaac Larye

Pris: 28.500 kr,- (dette inkluderer alle udgifter til højskole og rejse undtagen evt. vacciner og forsikringer og drikkevarer).

Enkeltværelse koster 1500 kr. ekstra for hele opholdet.

Kursusprogram på højskolen

Mandag 21. januar
11.00 Ankomst
13-14.30 Velkomst og rundvisning v. Kursusleder Ida Gormsen og højskolelærer Nikolaj Hygebjerg
15.00-17.00: Ida Gormsen: Sydafrika helt tæt på: Personlige beretninger fra ophold i Sydafrika gennem de sidste 25 år.
19.00-20.30: Ph D i SA Historie, Gorm Gunnarsen: Apartheid: 1948 – 1994. ANC med fokus på Nelson Mandela. Apartheid blev formelt indført i Sydafrika i 1948 og først officielt ophævet ved valget i 1994. Denne historie har betyder alt for det Sydafrika, der er i dag, og den er derfor vigtig at kende, for at forstå landet og dets folk.

Tirsdag  22. januar
8.30 – 9.00 Morgensamling
9.15-11.45: Ida Gormsen: Et globalt perspektiv på de nutidige udfordringer: Omkring økonomi og klima, som også Sydafrika står over for. Om samspillet mellem Sydafrika og Europa, USA og Kina.
13-14.30: Vandretur – Brandbjerg Sønderskov. En smuk vandretur i Brandbjergs egen skov. Skoven er klassificeret som uberørt naturskov og kendetegnes ved et rigt dyre og planteliv, rislende bæk, mosbegroede stammer og et dramatisk landskab. Vi prøver kræfter med den første del af den nyligt indviede vandresti, Grejsdalsstien, og får en præsentation af nærområdets spektakulære urørte naturskov.
15.30 – 17.00: Ida Gormsen: Hvor langt er forsoningen i Sydafrika: Om tilgivelse og forsoning, Desmond Tutu og Sandhedskommissionen.
19.30 Filmaften: ”Goodbye Bafana”: En film om Nelson Mandelas år i fangenskab på Robben Island fortalt gennem venskabet med hans fangevogter. Instrueret af Bille August.

Onsdag d. 23. januar
8.30 – 9.00 Morgensamling
9.15-11.45: Ida Gormsen: Efter Apartheid: Den nyeste udvikling i Sydafrika efter indførelse af demokrati i 1994. Indblik i nutidig politik.

14.00-17.00: Tidligere volontører og studerende i Cape Town: Om volontørarbejdet på ”Sozo Project” og ”St. Annes”: Vi skal høre om, hvordan det er at komme til Cape Town som hhv. student og studerende. Hvilke udfordringer er der og allervigtigst; hvad får man med sig hjem i bagagen – hvad tager man med sig resten af livet.
19.00: “Da jeg var barn”: Et hyggeligt spil hvor dine historier kommer i fokus. Deltagerne sidder i små grupper og slår med en terning, ud fra terningens antal fortælles en historie fra dit liv, svarende til året som terningens øjne viser. En dejlig måde at genopleve sine erindringer på og samtidig lære hinanden bedre at kende.

Torsdag 24. januar
8.30 – 9.00 Morgensamling
9.30 – 11.45: Cand. scient i biologi, Henning Adsersen: Sydafrikas unikke flora: Cape området dækker 6% af arealet i det sydlige Afrika men indeholder 50% af plantearterne og 20% af alle plantearter på hele det afrikanske kontinent.
Denne unikke botaniske rigdom har gjort, at en kæde af fredede områder i 2004 blev indlemmet i UNESCOs liste over verdensarven.
14.00-17.00: Læge og PhD Cecilie Ejerskov Pedersen: Det sydafrikanske sundhedsvæsen: Et af de store områder, der er under pres, er det sydafrikanske sundhedsvæsen. Vi skal høre om de forskellige udfordringer, de står overfor, om bl.a. børnedødelighed og AIDS epidemien.
19.30: “Så syng da Danmark”: Vi skal synge en masse nye og gamle højskolesange og høre om baggrunden for dem.

Fredag 25. januar
9.30 -11.45:  Ida Gormsen: Gennemgang af rejseprogrammet og praktiske oplysninger
14.00-17.00: Ida Gormsen: Sydafrikansk musik og dens betydning for samfundet. Den sydafrikanske musik har udviklet sig sideløbende med den amerikanske, og mange musikere var i eksil under apartheid. Vi kigger nærmere på bl.a. Miriam Makeba, Hugh Masekela, Abdullah Ibrahim, Johnny Clegg og Jonathan Butler.
19.00-21.30: Musiker Isaac Larye: Sydafrikansk musik, sang og støvledans

Selve rejsen er 13 dage fra lørdag den 26. januar – lørdag 9. februar. Den smukkeste tid på året med høj sommer og dejligt vejr. Vi starter i den nordlige del af Sydafrika, som er subtropisk klima. Det betyder at der kan være 25-32 grader men minimal risiko for malaria. Størstedelen af turen foregår i Cape Town, som ligger i tempereret klimazone og som svarer til Rom med behageligt klima og varme omkring 25-27 grader. Her er ingen risiko for malaria. Generelt er Sydafrika ikke slemt hvad angår sygdomme og man kan nøjes med vaccine for hepatitis A og stivkrampe. Derudover er de Sydfrikanske sygehuse på niveau med de bedste i europa.

Lørdag d 26. januar
Fly fra Billund. Ankomst til Johannesburg om aftenen

 Søndag 27. januar
Afgang til Matumi Lodge, hvor vi de næste nætter skal overnatte i hytter. Matumi Lodge, med sin beliggenhed i Limpopo provinsen, grænser op til Krüger National Park.

Mandag 28. januar:
Vi tager tidligt af sted for at opleve guidet heldagssafari i Krüger National Park. Vi kører i jeeps og har lokale guider. 

Tirsdag 29. januar:
Om formiddagen er der mulighed for en gåtur gennem den nærliggende Tsonga landsby, hvor vi bl.a. besøger den lokale skole. Herefter skal vi på en smuk sejltur ned af Blyde River. Floden ligger i bunden Blyde River Canyon, den tredje største kløft i verden. 

Onsdag 30. januar:
Dagen starter med mulighed for en fantastisk smuk flyvetur i microfly over de omkringliggende private safariparker (betales separat). Mpumalangas spektakulære natur grænser op til Limpopo, og vi vil udforske denne gennem Mpumalanga Panorama Scenic Drive. Vi skal opleve de ubeskrivelig smukke naturvidundere udkigspunktet Gods Window, 3 Rondavals ved Blyde River Canyon og Burkes Pot Holes, hvor floder mødes.

Torsdag 31. januar:
Vi kører tilbage til Johannesburg. 

Fredag 1. februar:
Vi starter dagen med at køre vi til det historiske Voortrekker Monument i Pretoria, hvor tusinde af afrikaanere hvert år samles for at ære deres tidligere ledere og fejre deres kultur. Herefter skal vi besøge det moderne Apartheid Museum, som gennem unikke udstillinger, film og billeder fortæller om Sydafrikas brutale nyere historie. Så skal vi besøge en lokal kunstner i Sydafrikas største township, Soweto, samt se Mandela Family House Museum og Hector Pietersen Memorial inden vi spiser middag i en lille lokal restaurant.

Lørdag 2. februar:
Vi flyver til Cape Town og starter med at udforske byens centrum med en byrundtur til fods. Turen inkluderer den hyggelige botaniske have, The Company Gardens og i tilknytning dertil ligger St George’s Cathedral, hvor Desmond Tutu i mange år var ærkebiskop. Det gamle Malay slavekvarter, Bo Kaap, vil vi også besøge. Der er muligheder for at handle på det afrikanske marked Green Market Square og besøge museer heriblandt det fine kunstmuseum National Gallery.

Søndag 3. februar:
Vi skal til Langa, hvor vi deltager i en lokal gudstjeneste og besøger en lokal familie. Derpå vil en lokal guide tage os på en gåtur gennem Langa. Herefter tager vi til det store Waterfront kompleks med hundredvis af restauranter og butikker og spillesteder og dagen slutter med middag på en lokal jazzrestaurant.

Mandag 4.februar:
Dagen starter med en sejltur til Robben Island, hvor Nelson Mandela og mange andre politiske fanger var fængslet under deres kamp for frihed. Frokost på egen hånd. Om eftermiddagen vil vi bestige Cape Towns varemærke, det smukke og unikke 1.086m høje taffelbjerg, Table Mountain. Der er mulighed for at tage kabelbanen både op og ned, hvis man ikke kan vandre.  

Tirsdag 5. februar:
Stellenbosch området er verdenskendt for sydafrikanske vine og vi bruger dagen i Stellenbosch Vin Distrikt. Vi besøger blandt andet den verdenskendte Nederburg vinfarm, hvor vi ud over vinsmagning også vil blive taget på rundtur i vinkælderen. Herefter besøger vi to mindre vingårde, der har sat fokus på Social Responsibility. 

Onsdag 6. februar:
Vi kører til Cape Point Nature Reserve. På turen dertil ser vi pingvin kolonienBoulders Beach. Cape Point Nature Reserve byder på Cape Point, det sydligste punkt på Cape halvøen samt Cape of Good Hope, det mest sydvestlige punkt på hele det Afrikanske kontinent. Frokost på egen hånd. Herefter vil vi besøge et lokalt socialt projekt i Vrygroond townshippen, der har stor succes med at hjælpe unge fra lokalsamfundet ud af fattigdom og kriminalitet og videre i uddannelse. Vi taler med socialrådgiveren og nogle af de unge. Mulighed for teaterbesøg om aftenen.

Torsdag 7. februar:
Besøg i Kirstenbosch Botaniske Have, der er en af verdens fineste botaniske haver, der dækker et område på 528 ha og er en del af Table Mountain National Park, der i 2004 fik status som UNESCO verdensarv. Mulighed for en udvidet køretur hjem til Cape Town langs den vestlige kystlinie af Cape halvøen, hvor vi vil stoppe ved det fantastiske udkigspunkt Chapmans Peak (hvis åbent) og nyder udsigten over Hout Bay. 

Fredag 8. februar:
Afrejse fra CT. 

Lørdag d. 9. februar:
Ankomst DK

Bestil brochure til Lange Kurser
X