Du store strikkeverden (uge 44)

Mandag 29.10 –  fredag 2.11. 2018

Strikkekursus er for dig, der elsker at arbejde med farver og teknikker, og som nyder at blive inspireret på alle mulige måder og gerne vil blive klogere på historierne bag mønstre, teknikker og traditioner.

Vi lægger vægt på den gode stemning med skøn mad fra vores innovative køkken, der har sølvmærke i økologi, og med hyggelige aftener med sprød klavermusik og god vin, samt mulighed for småture i vores park og dejlige naturskov, når der er behov for luft og bevægelse.  

Vi kommer vidt omkring – fra kulturhistoriske emner til aktuelle designeres bud på nye trends i strik. Vi får viden om farvernes betydning, bliver præsenteret for begrebet Craftivism og kigger nærmere på de nye digitale værktøjer og platforme, hvor man kan finde hjælp og inspiration.

En dag tager vi på tur og besøger aktuelle udstillinger og gerne en strikkebutik eller to på vejen.

Brandbjerg er oprindeligt en håndværkerhøjskole, og vi glæder os til en uge med det gode håndværk i fokus. Glæd dig også til klassiske højskoleaktiviteter som f.eks. morgensamlinger og fællessang. Og så skal der naturligvis strikkes!

Der vil være mulighed for at købe garn og bøger i løbet af kurset.

Kurset arrangeres i samarbejde med foreningen Gavstrik og er åbent for alle.

Kursusværter: Agnete Rasmussen og Mette Felbo.
Agnete er med i Gavstriks bestyrelse og interesserer sig især for de nye strømninger indenfor strik og broderi, hvor håndværket igen får status og kan bruges til mere end pynt.
Mette arbejder med de korte kurser på Brandbjerg Højskole. Kulturhistorie, vandreture, gode romaner, strikning og botanik hører til Mettes interesser. Mette er den opmærksomme kursusvært, der har øje for den enkelte deltager, samtidig med at de overordnede rammer holder.

Medvirkende:

  • Bente Geil, uddannet fra Skals Håndarbejdsseminarium og har firma med egne strikkedesigns.
  • Ruth Sørensen, strikdesigner med stor kærlighed til farver, mønstre og naturen.
  • Astrid Skibsted Holm, tekstildesigner med eksperimenterende og legende tilgang til sit arbejde med tekstilkunst og produkt- og håndarbejdsdesign.
  • Kristian Mathiesen, hjertesygeplejerske, ivrig strikker og hækler med et godt øje til nye, sprælske designs.
  • Birgit Bonefeld, molekylærbiolog og håndarbejdslærer med brændende interesse for miljø og tekstile håndværk.
  • Jost van Ingen, er i gang med organistuddannelsen, spiller klassisk klaver og strikker gerne.
  • Agnete Rasmussen, næstformand i foreningen Gavstrik.
  • Westy Esbensen, naturvejleder, tidligere lærer ved Brandbjerg Højskole.

Kursusprogram:

Mandag 29/10:
11-12: Ankomst og indkvartering (ved bestilt transport køres der fra Vejle Banegård kl. 11.00)
13.00: Velkomst i foredragssalen med præsentation af kurset og kursusværterne. Vi hører om Brandbjergs historie og får rundvisning inde og ude.
15.00-17.00: Kristian Mathiesen: Kom i gang med et Stephen West-sjal: Kurset skydes i gang med denne workshop, hvor Kristian byder os indenfor hos den engelske strikkedesigner Stephen West. Kristian fortæller lidt om sig selv, hvordan han kender Stephen Westh og om hans baggrund. Vi hører om nogen af Stephens designs og tanker om farver og får lidt forsmag på fremtidige projekter.
Herefter følger en kort workshop om at komme i gang med sjalet “Dotted Rays: Seed Stitch.”
Medbring rundpinde 3, 3 1/2 eller 4 (80 cm) og gerne garner af forskellig farve og kvalitet.
19.30-21.00:Astrid Skibsted Holm: Inspirationsforedrag om vikleprøver og farvekompositioner samt stor fælles vikleøvelse. Optakt til næste dags workshop og en anderledes og hyggelig måde at lære hinanden at kende på

Tirsdag 30/10:
8.30-9.00: Morgensamling –om Brandbjergs køkken. Køkkenleder Yvonne Deleuran fortæller om de holdninger og værdier, der ligger bag Brandbjergs køkken. Kreativitet, fantasi og bevidsthed om råvarer og ressourceudnyttelse betyder meget for Yvonne.
9.15-12.00: Astrid Skibsted Holm: Workshop – incl. kaffepause: Vikleprøver og farvekompositioner. Workshoppen handler om at arbejde med kompositioner i garn og tekstile materialer og udfordre vores farvemod og vores vaner. Dit arbejde vil kunne bruges i fremtidige strikke- broderi- og væveprojekter, og nogle af dine viklinger bliver til små billeder i sig selv.
Formålet er, at vi skal blive dygtigere til at ide-udvikle med tekstil og højne kvaliteten af de valg, vi træffer omkring farve og materialekombinationer. Ved hjælp af konkrete design-procesredskaber skal vi blive mere trygge i troen på, at vi kan udvikle det, der ikke findes endnu.
Vi skal fordybe os i den helt særlig måde, garn indeholder farve på. Det er komplekst og spændende, fordi råmaterialet, måden hvorpå det er spundet, og den tekstile struktur er en del af den måde, vi oplever farven på. Farve, garn og materiale er omdrejningspunktet for forløbet.
Medbring: Saks, garnrester og tråd og gerne i mange forskellige kvaliteter og farver. Medbring rigeligt og del gerne med hinanden. Materialer som gavebånd, snor, pels, læder, tekstil kan også bruges.
13-15: Naturvandring med naturvejleder Westy Esbensen: To timers skøn vandretur i Brandbjerg Sønderskov, som i 10 år har været en fredet naturskov. Her er stejle skrænter, en rislende bæk og en lang række planter, svampe og insekter, som kun findes på steder, hvor naturen selv har fået lov til at bestemme. Westy fortæller om, hvordan menneskene har brugt planterne gennem tiden – og han kan identificere alle fugle, vi hører pippe undervejs!
15.30-17.00: Birgit Bonefeld:  Hvad har vi på pindene?
Uld, polyester, bomuld, silke, viskose, bambus, hør, mink, pungrotte, hamp, lyocel, soja- mælke- eller majsfibre? Eller hvad med Umorfil ®, som er viskose kombineret med kollagen-protein fra fiskeskæl? Udvalget bliver hele tiden større. Én ting er, hvad vi kan lide at arbejde med og hvad vi kan lide at have på. En anden er de omkostninger, der er forbundet med fremstillingen af de garner vi arbejder med.  Hvad sker der, hvis vi begynder at tænke bæredygtighed ind i strikkeuniverset? Er det naturlige altid det bedste valg?

Det gælder også indfarvning af fibrene. Hvordan kan man kombinere ønsket om smukke og holdbare farver med miljørigtige valg?

Birgit Bonefeld arbejder med tekstilbiolog. Hun har en ph.d.-grad indenfor neurobiologi og en håndarbejdsuddannelse fra Aarhus Dag- og Aftenseminarium. På den baggrund spænder hendes interesser fra molekyleniveau til de nyeste bevægelser i tekstilbranchen.

Med stor begejstring og viden fortæller Birgit om processerne, om fordele og ulemper og om perspektiverne for fremtidens udbud af tekstile materialer.

Vi får mulighed for at prøve nogle af de forskellige garntyper og ser eksempler på tekstiler lavet af ’man-made’ fibre.

19.30-21.00: Workshop – Birgit Bonefeld fortsat.
21.00 – Oplæg om Craftivism ved Agnete Rasmussen,  aftenhygge og fri strik

Onsdag 31/10:
8.30-9.00: Morgensamling
Kl 9.15 Udflugt til aktuelle udstillinger og strikkebutik
Ca kl. 17: Hjemkomst til skolen.
Kl. 19.30-21: Joost Van Ingen spiller til fællessang og fortæller os om sangene undervejs.
21.00 – aftenhygge og fri strik

Torsdag 1/11:
8.30-9.00: Morgensang i Foredragssalen ved skolens musiklærer
9.15-21.00: Dagsprogram med Ruth Sørensen, inkl. kaffepauser, frokost og middag
Ruth har sammensat et fantastisk program, som veksler mellem oplæg og praktiske øvelser. Det overordnede tema er farver og mønstre. Vi skal bl.a. rundt på skolen og finde inspirationskilder, høre om nordiske traditioner, Fair Isle og hønsestrik, om strik som håndværk og om farvelære. Vi skal prøve at tegne egne mønstre og lave strikkeprøver, hvor vi afprøver teknikker og farver. Ruth vil også fortælle om diverse digitale platforme og værktøjer, der kan bruges, når man arbejder med strikkemønstre.
Ca. 17.30-18.30 Festforberedelse: Vi dækker bordene smukt til aftenens festmiddag – måske med strikkerelevante elementer?
Kl. 19.00: Festmiddag
20-21: Afrunding på dagens program
21.00- Aftenhygge og fri strik

Fredag 2/11:
8.30-9.00: Udtjekning af værelser
9.00: Udstilling af ugens arbejde
9.15-11.15: Bente Geil: Overspringshandlinger. På denne workshop vil Bente Geil klæde os på med en dejlig buket af tips og tricks og smarte løsninger, så vi kan tage af sted med ny og nyttig viden i værktøjskassen. Hun vil naturligvis også fortælle om sit liv som strikkedesigner og om baggrunden for nogle af de mange populære modeller hun har udviklet. Bente lægger stor vægt på, at hendes designs afspejler hendes værdier og personlighed. De tekniske løsninger må gerne være atypiske, samtidig med at resultatet kan beskrives som hørende til den klassiske, danske designtradition. Glæd jer til at møde en designer med humor, masser af erfaring, sans for detaljen og en helt egen vinkling på opgaverne.

11.15-12.00 Evaluering
13.00: Farvel og tak for denne gang

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.45-8.30, lækker frokostbuffet kl. 12 samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken er på vej til sølvmærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. 21 er der aftenkaffe i herregården (H4, H5, H6)

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer.

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.350 ,-
Enkeltværelse*:    kr. 4.750 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag 29. oktober – fredag 2. november (Uge 44)

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Tilmelding

Tilmeld dig her

Betalingsopgørelse modtages pr. mail få dage efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mail adresse. Endeligt program modtages pr. mail eller pr. post ca. 2 uger før kursusstart. Ved afbud før 14 dage frafalder der et indmeldelsesgebyr på 500 kr. Ved afbud senere end 14 dage før kursusstart mistes hele kursusgebyret.

Har du spørgsmål er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Brandbjerg Højskole på 75 87 15 00 eller bh@brandbjerg.dk