Sommerhøjskole for seniorer

Klassisk seniorkursus med fokus på hyggeligt samvær, historiske foredrag og skønne udflugter.

To heldagsudflugter og en halvdagsudflugt bringer os rundt i Sydjylland og i området omkring Vejle. På Koldinghus oplever vi bl.a. H.K.H Prins Henriks unikke samling af orientalsk jadekunst. I Christiansfeld får vi en guidet rundvisning i byen, kirken og besøger den særlige kirkegård og smager de autentiske honningkager. Turen langs Vejle Fjord starter med ny arkitektur på havnen. Herefter fortsættes i bus langs nordsiden af Vejle Fjord, med besøg på Tirsbæk Gods, Hotel Vejle Fjord og Palsgaard Slot m.m. Sidst, men ikke mindst, besøger vi Jelling Monumenterne og den smukke barokkirke i Nørup, Engelsholm Slot, Harald Blåtands Ravningbro og den legendariske Bindeballe Købmandsgård.

På højskolen vil der være sang, morgensamlinger og foredrag.

Kurset er udviklet i samarbejde med Ældre Sagen i Lyngby-Tårbæk, men er naturligvis åbent for alle.

Se skema for ugen HER.

KURSUSVÆRTER:
· Højskolelærer Charlotte Zeberg
· Højskolelærer Lone Kau
· Højskolelærer Mai-Britt Riis Pedersen.

MEDVIRKENDE:
· Asser Amdisen, historiker, forfatter, historiefortæller og tidl. højskoleforstander for Ryslinge Højskole (læs mere her)
· Erik Lindsø, Forfatter og en af Danmarks flittigste foredragsholdere. Tidl. radiovært på Danmarks Radio og højskoleforstander på Danebod Højskole.
· Simon Lægsgaard, Forstander på Brandbjerg Højskole
· Rasmus Sejersen, Højskolelærer og musikunderviser på Brandbjerg Højskole.
· Louise Sebro, Museumsleder Selsø Slot og Nationalmuseet. Ekspert i kolonihistorie og især slavernes historie.
· Naturvejleder Westy Espensen

Kursusprogram

Søndag den 25. juni
Om eftermiddagen ankommer vi til skolen og indkvarteres på enkelt- eller dobbeltværelser og får en tiltrængt kop kaffe eller te og hjemmebagte boller.
Herefter en officiel velkomst med gennemgang af ugens program, præsentation af deltagerne og rundvisning. Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame.
Efter aftensmaden har vi fællesaktiviteter, hvor vi lærer hinanden at kende.

Mandag den 26. juni
Efter morgenmad og morgensamling i skolens foredragssal mødes vi til ugens første foredrag, som handler om fortællinger. Om alvor og humor. Forfatter og højskolepersonen Erik Lindsø er en erfaren foredragsholder med et motto, der lyder: ”Hellere utidig ildhu end rettidig omhu”. Senere på dagen udforsker vi Brandbjerg Sønderskov sammen med naturvejleder Westy Espensen. Vi deler os i to hold, så der både er noget for de mobile og de knap så mobile. Vi starter på skolens øvre område og går senere ned i Brandbjerg Sønderskov som ligger på kanten af Grejsdalen. Aftenen byder på en herlig sangaften i selskab med skolens musikunderviser.

Tirsdag den 27. juni
Vi står op til ugens første heldagsudflugt. Bussen kører først til Koldinghus, hvor vi bl.a. skal se H.K.H. Prins Henriks unikke samling af orientalsk jadekunst – objekter, som normalt kun findes i de private gemakker på de danske slotte og på Chateau de Cayx. Vi kigger naturligvis også på den store, flotte riddersal og sølvudstillingen. Herefter kører vi til Skamlingsbanken, det tidligere nationale samlingspunkt, og nyder udsigten ud over Lillebælt og den medbragte madpakke. Turen fortsætter til Christiansfeld, som i 2016 kom på UNESCOs verdensarvsliste. På halvanden time får vi en grundig introduktion til Brødremenigheden og en rundvisning i både kirken og på den særprægede kirkegård, hvorefter vi forkæles med kaffe, te og byens unikke honningkager.
Om aftenen laver vi foredragssalen om til biograf. Vi skal se ”En kongelig affære” med introduktion ved historiker Asser Amdisen.

Onsdag den 28. juni
Efter en inspirerende morgensamling, ved en af skolens undervisere, går vi til et humoristisk foredrag om ”De sjove dansker konger” og eftermiddagens tur introduceres. Vi tager på en herlig bustur med flere stop i nærområdet. Først besøger vi museet Kongernes Jelling og går tur med guide på det flotte monumentområde. Herefter er der lidt tid på egen hånd, inden vi kører videre til Bindeballe Købmandsgård. På vejen kører vi forbi Ravningbroen og Robert Jacobsens skulpturer i Tørskind Grusgrav. Vi nyder kaffen i Bindeballe og gør sidste stop ved Danmarks måske smukkeste barokkirke i Nørup. Her fortæller præsten om den særlige kirke og tilknytningen til Engelsholm Slot, som ligger smukt og majestætisk på den anden side af søen.

Torsdag den 29. juni
Temaet for dagens udflugt er Vejle Fjord. Vi starter med at kigge på den spændende arkitektur, der skyder op på Vejle Havn – Bølgen, Kapitalens Katedral m.fl. Her mødes vi med en lokal guide, som viser os rundt og hopper på bussen sammen med os for at køre ud langs nordsiden af fjorden. Vi gør stop ved det smukke Tirsbæk Gods, det imponerende Hotel Vejlefjord, som i sin tid blev bygget som sanatorium, og endelig Palsgaard Slot v/ Juelsminde med den flotte herregårdspark, som i juni står i smukt flor.

Fredag den 30. juni
Formiddagen starter med et foredrag af skolens unge forstander. Der bliver noget at tænke over, noget at grine af og vi får helt sikkert også et digt med på vejen af den poetiske præst. Om eftermiddagen får vi et indgående kendskab til De Vestindiske Øer, som i år kan fejre, at det er 100 siden, at de kom på amerikanske hænder efter at have været danskejet. Adjunkt, ph.d. Louise Sebro, som bl.a. har boet på St. Croix, fortæller om sit fagområde. Senere på dagen gør vi klar til festmiddagen. Dækker smukke borde, laver dekorationer mm., og efter den flotte festmiddag bliver vi beriget med et musikalsk indslag som afslutning på ugen.

Lørdag den 1. juli
Hjemrejsedagen går med at pakke og evaluere. Der er mulighed for at vi kan smøre en lille sandwich til hjemturen.

Der forbeholdes ret til ændringer.

BRANDBJERGS DAGSFORM
Morgenmad: kl. 7.45 – 8.30
Frokost: kl. 12.00 – 12.45
Aftensmad: kl. 18.00 – 18.45

Når vi er på tur, smører vi madpakker om morgenen og tager dem med i nogle termokasser, ligesom vi ofte medbringer kaffe og kage. Der er formiddags-, eftermiddags- og aftenkaffe – og altid med lidt til. Det kan være frugt, hjemmelavet kage eller lidt sødt.

Kontakt Brandbjerg Højskole hvis du har spørgsmål til programmet eller andet, og husk at oplyse om evt. allergier ved tilmelding, så vi kan tage højde for det.

Kursusperioder og priser

7 dages kursus
Dobbeltværelse: kr. 5.200 ,-
Enkeltværelse:   kr.  5.600 ,-

Kurset foregår i dagene
25. juni – 1. juli 2017

Mulighed for afhentning/bringning ved Vejle Station.

*Rabat til medlemmer af Ældre Sagen – kr. 250.

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Tilmelding og betaling

Tilmeld dig her

Betalingsopgørelse modtages pr. mail få dage efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mail adresse. Endeligt program modtages pr. mail eller pr. post ca. 2 uger før kursusstart. Ved afbud før 14 dage frafalder der et indmeldelsesgebyr på 500 kr. Ved afbud senere end 14 dage før kursusstart mistes hele kursusgebyret.

Har du spørgsmål er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Brandbjerg Højskole på 75 87 15 00 eller bh@brandbjerg.dk