Slotte og Herregårde

Fyrster, herremænd og -fruer har til alle tider været samlere: jord, bygninger, kunst, jagttrofæer, smykker, rariteter m.m. Ser man på alverdens TV-programmer om antikviteter og loppefund, er det en passion, der deles af mange.
Derfor er temaet for dette års kursus ”Slotte, herregårde og kunsten at samle”.
Undervejs får vi besøg af et par fremragende specialister og foredragsholdere.
Museumsdirektør Jørgen Selmer fortæller om Danmarks fineste samling ”Kongernes Samling” – og seniorforsker, dr.phil. Annette Hoff introducerer deltagerne til turen i det Lichtenbergske landskab, med et kig ind i hverdagen på herregården Bidstrup i 1775.
Vigtigst er dog besøgene på de store, flotte huse. Den ene udflugtsdag går til de arkitektoniske perler: Clausholm Slot, Gl. Estrup Herregård og Rosenholm Slot. Alle tre steder vil vi – sammen med lokale eksperter og rundvisere – fordybe os i spændende hjørner af dansk adels- og bygningshistorie.
Udflugtsdag to går først til Nørup Kirke, hvor sognepræst Heinrich Wichmann Pedersen fortæller levende om en af Danmarks største godssamlere Gerhard Hansen de Lichtenberg, Engelsholm Slot og den fantastisk udsmykkede kirke.
Hvis vejret er til det, nydes den medbragte frokost i Tørskind Grusgrav blandt Roberts Jakobsens imponerende landskabsskulpturer.
Dagen rundes af med manér, med en guidet rundvisning på Koldinghus, hvor vi skal besøge ”Himmelsten” – H.K.H. Prins Henriks samling af orientalsk jadekunst. Samlingen står til daglig på Fredensborg Slot, Amalienborg og Château de Cayx, og tæller over flere tusinde genstande. Prins Henrik introducerer selv samlingen gennem små kortfilm.
Om aftenen nydes festmiddagen, og der bydes på en musikalsk overraskelse.
På højskolen er den gamle hovedbygning en smuk kulisse i pauserne mellem foredrag og ture. Tidligere museumsformidler Annemarie Kruuse er kursusleder på 9. sæson.

Kursusprogram

MANDAG DEN 21. AUGUST
Vi ankommer til skolen inden frokosten og indkvarteres på enkelt- eller dobbeltværelser. Efter en dejlig frokost er der officiel velkomst med gennemgang af ugens program, præsentation af deltagerne og rundvisning. Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ind i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og får den tragiske fortælling om den grå dame. Herefter bliver vi introduceret til ”Slot, herregård, gods og palæ – hvad er hvad?” ved kursusleder Annemarie Kruuse. Om aftenen skal vi synge solen ned med fællessang akkompagneret af Poul Kjær Lauridsen  der guider os igennem sangenes historiske og betydningsmæssige kontekst.


TIRSDAG DEN 22. AUGUST 

Efter morgenmad og morgensamling i skolens foredragssal går turen mod Djursland, hvor vi besøger Clausholm, Gl. Estrup og Rosenholm. Alle tre steder vil vi – sammen med lokale eksperter og rundvisere – fordybe os i spændende hjørner af dansk adels- og bygningshistorie.

Om aftenen vil der være mulighed for slotsbio – en let underholdning for fyldte maver og hoveder, hvor man kan læne sig tilbage og fyldes med smukke indtryk.

ONSDAG DEN 23. AUGUST 
Formiddagen tilbringes i den skønne herregårds park og landskabet omkring Brandbjerg Herregård kyndig guidet af en af skolens faste naturvejledere.

Om eftermiddagen skal vi kigge ind i “Livet på herregården Bidstrup omkring 1775” v. seniorforsker, dr.phil. Annette Hoff fra Den gamle By i Aarhus.

TORSDAG DEN 24. AUGUST 

Skal vi på tur i det Lichtenbergske landskab. Sognepræst Heinrich Wichmann Pedersen inviterer indenfor i Nørup Kirke, hvor han fortæller om Engelsholm, familien Lichtenberg og Nørup Kirke.

Frokosten indtages i den udsigtsskønne Tørskind Grusgrav.

Torsdagsturen sluttes af med et besøg i H.K.H. Prins Henriks jadesamling på Koldinghus.

Vi slutter torsdagen af med middag i festlig stil og mon ikke der kan trækkes en lille overraskelse op af hatten.

FREDAG DEN 25. JUNI 

Inden ugen er omme og vi igen drager hver til sit får vi besøg af Museumsdirektør Jørgen Selmer der fortæller om ”Kongernes Samling” på Amalienborg og Rosenborg.

Ret til ændringer forbeholdes.

BRANDBJERGS DAGSFORM
Morgenmad: kl. 07.45 – 08.30
Frokost: kl. 12.00 – 12.45
Aftensmad: kl. 18.00 – 18.45

Der er formiddags-, eftermiddags- og aftenkaffe – og altid med lidt til. Det kan være frugt, hjemmelavet kage eller lidt sødt. Kontakt Brandbjerg Højskole hvis du har spørgsmål til programmet eller andet, og husk at oplyse om evt. allergier ved tilmelding, så vi kan tage højde for det.

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.200 ,-
Enkeltværelse*:    kr. 4.600 ,-

Kurset foregår i dagene

21. – 25. august 2017

*Rabat til medlemmer af Ældre Sagen- kr. 250.

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Tilmelding

Tilmeld dig her

Betalingsopgørelse modtages pr. mail få dage efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mail adresse. Endeligt program modtages pr. mail eller pr. post ca. 2 uger før kursusstart. Ved afbud før 14 dage frafalder der et indmeldelsesgebyr på 500 kr. Ved afbud senere end 14 dage før kursusstart mistes hele kursusgebyret.

Har du spørgsmål er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Brandbjerg Højskole på 75 87 15 00 eller bh@brandbjerg.dk

Brochure for Slotte og Herregårde
Få tilsendt brochure