Slotte og herregårde (uge 20)

14. – 18. maj 2018 (uge 20)

Til alle tider har fyrster og adel demonstreret magt og rigdom. F.eks. i bygningsværker, kunst, klædedragt og indbo. Det er temaet for årets slotskursus, hvor turen bl.a. går til Bidstrup Herregård, Sønderskov Gods, Clausholm Slot og den store særudstilling om ”Magtens Smykker” på Koldinghus Slot.

En række specialister giver oplæg til udflugterne og uddyber emnet hjemme på højskolen, hvor den gamle Brandbjerg Herregård er en flot kulisse til kurset. Her vil bl.a. være foredrag om en af Jyllands største jordbesiddere, om sølv og om kongelige juveler.

Vel mødt til en uge i magtens centrum.


Kursusvært:
Tidl. museumsformidler Annemarie Kruuse, har i år 10 års jubilæum som kursusleder på slotskurserne.

Medvirkende:
· Dr. phil Annette Hoff, seniorforsker i Den Gamle By
·
Slotssekretær Birgitte Buchsti
·
Godsejere Helle og Geert F. Honnes de Lichtenberg
·
Historiker og Lektor Bjarne Steen Jensen, forfatter til bogen “Juvelerne i det danske kongehus” og initiativtager til filmprojekt om de kongelige juveler
·
Poul Dedenroth-Schou, tidligere museumsdirektør på Koldinghus og Kulturdirektør i Kolding Kommune
·
Musiklærer og naturvejleder fra Brandbjerg Højskole

Mandag d. 14.5.
11.00 Ankomst, indkvartering og frokost (ved bestilt transport køres der fra Vejle Banegård kl. 11.00).
13.30 Velkomst, introduktion til kurset og rundvisning på højskolen
15.00 ”Fra Hansen til Lichtenberg – fra købmand til storgodsejer”: Dr. phil Annette Hoff fortæller historien om Gerhard Hansen de Lichtenberg og om hans svigerdatter Karen Rosenkrantz de Lichtenberg, der i høj grad var en interessant kvinde. Foredraget er samtidig oplæg til tirsdagens tur til herregården Bidstrup.
Efterfølgende en kort introduktion til ”Takt og tone ved slotsbesøg”.
20.00 ”Der står et slot i Vesterled”. Vi synger solen ned og får hilst på hinanden.
21.00 Aftenkaffe

Tirsdag 15.5.
8.30 Morgensamling om Brandbjergs Køkken, om bæredygtighed og mindre madspild
9.15 Heldagsudflugt – Clausholm Slot og Bidstrup Herregård. I dag kører vi mod nord. Først til Clausholm Slot og Park. Her får vi en kompetent rundvisning i gemakker og slotskirke af slotssekretær Birgitte Buchsti, hvorefter der er mulighed for en spadseretur i parken. Her nydes også den medbragte frokost.
Derefter går turen til Herregården Bidstrup, hvor Helle og Geert F. Honnes de Lichtenberg byder indenfor til en spændende rundvisning, kaffe og kage.
Er der tid, vil vi på hjemvejen slå et smut forbi det Lichtenbergske Palæ i Horsens, som kun kan beses udefra.
19.30 Slotsbio eller afslapning: ”Brandbjerg Slotsbio” viser spillefilm, hvor der i særlig grad er lagt vægt på flotte og korrekte kulisser, dragter og genstande med relation til slots- og herregårdsmiljøer i Europa. I en pause indtages aftenkaffen.

Onsdag d. 16.5:
8.30-9.00: Om Brandbjerg Højskole i dag. Hvad er det særlige ved Brandbjerg – hvad er det, Brandbjerg kan og vil?
9.30 Naturvandring i Herregårdslandskabet. Naturvejlederen er guide på en spændende tur ud i herregårdslandskabet på kanten af den smukke Grejsdal. Turen er tilrettelagt med forskellige sværhedsgrader, så man behøver ikke være fjeldvandrer for at kunne deltage.
14.00 Lektor Bjarne Steen Jensen fortæller om fyrsters og adeliges smykker. Bjarne Steen Jensen bruges ofte som ekspert og kommentator, når emnet er det kongelige smykkeskrin, og han har uden tvivl kongerigets største viden om emnet.
19.30 Lille introduktion ”Hvad er et slot? En herregård? Et palæ? …..” .
Derefter Brandbjerg Slotsbio, afslapning eller en stille gåtur i parken.
21.00 Aftenkaffe.

Torsdag 17.5
9.00 Heldagsudflugt – Nørup Kirke, Engelsholm Gods og Koldinghus
Først går turen gennem det Lichtenbergske landskab og den smukke Vejle Ådal, forbi Engelsholm Gods og Nørup Kirke med de karakteristiske løgkupler.
Derpå besøges herregården Sønderskov, et smukt restaureret renæssancehus, der blevet reddet fra total undergang i 1980-erne. En spændende historie, som vi får fortalt sammen med en rundvisning. Hvis vejret er godt, spiser vi den medbragte frokost i parken.
Efter en hurtig kop kaffe fortsætter bussen til Koldinghus, hvor der i anledning af slottets 750 år jubilæum vises særudstillingen ”Magtens smykker”.
Vi får en rundvisning blandt prægtige og kongelige smykker, der fortæller om magt og stil fra 1268 til i dag.
18.30 Afslutningsbanket med efterfølgende overraskelse.

Fredag d. 18.5.
8.30 Pakke og tjekke ud fra værelser
9.30 ”Sølv i hverdag, fest, pomp og pragt” et titlen på afslutningsforedraget ved Poul Dedenroth-Schou 11.30 Evaluering og opsamling
13.00 Afrejse (ved bestilt transport køres der til Vejle Banegård kl. 13.00, tager ca. 25 min)

Hver dag er der dejlig varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 12.00 (med mindre vi er på heldagstur, hvor der laves madpakker om morgenen) samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken har bronzemærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser.

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.350 ,-
Enkeltværelse*:    kr. 4.750 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag d. 14. – fredag d. 18. maj 2018 (uge 20)

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Tilmelding og betaling

Betalingsopgørelse modtages pr. mail få dage efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mail adresse. Endeligt program modtages pr. mail eller pr. post ca. 2 uger før kursusstart. Ved afbud før 14 dage frafalder der et indmeldelsesgebyr på 500 kr. Ved afbud senere end 14 dage før kursusstart mistes hele kursusgebyret.

Har du spørgsmål er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Brandbjerg Højskole på 75 87 15 00 eller bh@brandbjerg.dk