Slotte og herregårde (uge 20)

14. – 18. maj 2018 (uge 20)
Til alle tider har fyrster og adel demonstreret magt og rigdom. F.eks. i bygningsværker, kunst, klædedragt og indbo. Det er temaet for årets slotskursus, hvor turen bl.a. går til Bidstrup Herregård, Sønderskov Gods, Clausholm Slot og den store særudstilling om ”Magtens Smykker” på Koldinghus Slot. En række specialister giver oplæg til udflugterne, og uddyber emnet hjemme på højskolen, hvor den gamle Brandbjerg Herregård er en flot kulisse til kurset. Her vil bl.a. være foredrag om en af Jyllands største jordbesiddere, om sølv og om kongelige juveler. Vel mødt til en uge i magtens centrum.

Kursusleder: 
Tidl. museumsformidler Annemarie Kruuse, har i år 10 års jubilæum som kursusleder på slotskurserne.

Mandag d. 14. maj
11.00 Ankomst, indkvartering og frokost
13.30 Velkomst, introduktion til kurset og rundvisning på højskolen
15.00 ”Fra Hansen til Lichtenberg – fra købmand til storgodsejer”

Historien om Gerhard Hansen de Lichtenberg og om hans svigerdatter Karen Rosenkrantz de Lichtenberg, der i høj grad var en interessant kvinde. Foredraget er samtidigt oplæg til tirsdagens tur til herregården Bidstrup. Efterfølgende en kort introduktion til ”Takt og tone ved slotsbesøg”.
20.00 ”Der står et slot i Vesterled”
Vi synger solen ned og får hilst på hinanden.
21.00 Aftenkaffe

Tirsdag d. 15. maj
8.30 Morgensamling
9.15 Afgang med bus mod en hel dags oplevelser. I dag kører vi mod nord. Først til Clausholm Slot og Park. Her får vi en kompetent rundvisning i gemakker og slotskirke, hvorefter der er mulighed for en spadseretur i parken. Spisning af medbragt frokost. Derefter går turen til Herregården Bidstrup, hvor Helle og Geert F. Honnes de Lichtenberg byder indenfor til en spændende rundvisning, kaffe og kage. Er der tid, vil vi på hjemvejen slå et smut forbi det Lichtenbergske Palæ i Horsens, som kun kan beses udefra.
19.30 Slotsbio eller afslapning
”Brandbjerg Slotsbio” viser spillefilm, hvor der i særlig grad er lagt vægt på flotte og korrekte kulisser, dragter og genstande med relation til slots- og herregårdsmiljøer i Europa. I en pause indtages aftenkaffen.

Onsdag d. 16. maj
8.30 Morgensamling
9.30 Naturvejlederen er guide på en spændende tur ud i herregårdslandskabet på kanten af den smukke Grejsdal. Turen er tilrettelagt med forskellige sværhedsgrader. Så man behøver ikke være fjeldvandrer, for at kunne deltage.
14.00 ”Juvelerne i det danske kongehus”. Når konger, dronninger og adelsfamilier mødes til fest, glimter magtens symboler på deres hoveder og dragter. Som oplæg til besøget i den spændende særudstilling på Koldinghus, får vi en veloplagt præsentation af de smykker, vi ofte ser på billeder; men sjældent kender de århundred-gamle historier bag.
19.30 En lille begrebsafklaring: ”Hvad er et slot? En herregård? Et palæ? …..” .
Derefter Brandbjerg Slotsbio, afslapning eller en stille gåtur i parken.
21.00 Aftenkaffe.

Torsdag d. 17. maj
9.00 Afgang med bus til endnu en hel dagstur
Først går turen gennem det Lichtenbergske landskab og den dramatiske Vejle Ådal, forbi Engelsholm Gods og Nørup Kirke med de karakteristiske løgkupler. Derpå besøges herregården Sønderskov, et smukt restaureret renæssancehus, der blevet reddet fra total undergang i 1980-erne. En spændende historie, som vi får fortalt sammen med en rundvisning. Hvis vejret er godt, spiser vi den medbragte frokost i parken. Efter en hurtig kop kaffe, forsætter bussen til Koldinghus, hvor der i anledning af slottets 750 år jubilæum vises særudstillingen ”Magtens smykker”. Vi får en rundvisning blandt prægtige og kongelige smykker, der fortæller om magt og stil fra 1268 til i dag. Udstillingen formidler, gennem et udvalg af prægtige og enestående danske og europæiske eksempler, smykkekunstens fascinations- og udsigelseskraft, som den har udtrykt sig i magtens centrum gennem 750 år. Der vises smykker til både mænd og kvinder samt ordenstegn
18.30 Afslutningsbanket.

Fredag d. 18. maj
8.30 Pakke og tjekke ud fra værelser
9.30 ”Sølv i hverdag, fest, pomp og pragt”
Poul Dedenroth-Schou er tidligere museumsdirektør på Koldinghus og Kulturdirektør i Kolding Kommune. Han er bl.a. forfatter af bogen ”Dansk sølv på Koldinghus” og er en anerkendt formidler af emnet.
11.30 Evaluering og opsamling
12.00 Frokost
13.00 Afrejse

Hver dag er der dejlig varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 12.00 (med mindre vi er på heldagstur, hvor der laves madpakker om morgenen) samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken har bronzemærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser.

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.350 ,-
Enkeltværelse*:    kr. 4.750 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag d. 14. – fredag d. 18. maj 2018 (uge 20)

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Tilmelding og betaling

Betalingsopgørelse modtages pr. mail få dage efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mail adresse. Endeligt program modtages pr. mail eller pr. post ca. 2 uger før kursusstart. Ved afbud før 14 dage frafalder der et indmeldelsesgebyr på 500 kr. Ved afbud senere end 14 dage før kursusstart mistes hele kursusgebyret.

Har du spørgsmål er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Brandbjerg Højskole på 75 87 15 00 eller bh@brandbjerg.dk