I Harald Blåtands Fodspor

Til alle natur- og kulturentusiaster, der søger nye, spændende oplevelser og holder af et stemningsfyldt højskolemiljø med morgensamlinger, sang og foredrag.

En spændende uge i vikingernes tegn spundet ind i Brandbjerg Højskole smukke omgivelser.

I år har denne uge særligt fokus på Haralds initiativer i vikingetidens store byer: Ribe og Århus. Og vi får selvfølgelig også en grundig introduktion til Haralds kongesæde i Jelling.
Undervejs får vi besøg af – og møder – specialister med nyeste viden om livet i vikingetiden.

Efter indlogering og introduktion til højskolen, lægger vi ud med sidste nyt fra Ribe, byen hvor de løbende redigerer vikingetiden. Det vil Morten Søvsø, leder af arkæologi v. Sydvestjyske Museer fortælle om.

Samtidigt er foredraget oplæg til tirsdagens heldagsudflugt til Ribe, hvor vi både skal se flot samling af vikingetidsgenstande og besøge Ribe, som byen så ud omkring 825, med huse, byggepladser, mennesker og dyr. Vi runder dagen af med en rundvisning i nutidens Ribe, inden vi sætter os i bussen mod Brandbjerg.

Onsdag er også udflugtsdag. Først med Besøg i Harald Blåtands Jelling, senere med besøg i hans befæstede by Aros – bedre kendt som Århus.

I Århus skal vi både på besøg under jorden, og en tur på det nye flotte Moesgård Museum. For de, der har set vikingetidsudstillingen, kan et besøg i den nyåbnede stenalderudstilling være et interessant besøg.

Hvis der undervejs kan skabes kontakt til en spændende arkæologisk udgravning, vil dette blive lagt ind i turen.

Torsdag formiddag bearbejdes indtrykkene fra de to udflugtsdage i samtaler og med demonstrationer af vikingetidens dragter og genstande. Her skal deltagerne bogstaveligt talt have hånd på vikingetiden. Torsdag eftermiddag byder på en tur i kulturlandskabet omkring Brandbjerg med naturvejlederen.

Fredag rundes kurset af med et brag af et foredrag om oldtidssagaerne ved lektor Annette Lassen Københavns Universitet. Dét er ikke kedelig lytning, her får vi både røde ører og et godt grin.

På alle udflugter har vi følgeskab af udgravningsleder og museumsformidler Annemarie Kruuse, som har arbejdet med vikingetiden siden 1976.

Undervejs skal vi også selv have ”hånd på vikingetiden”. Fremvisningen og samtalerne om vikingernes dragter, håndværktøj og genstande, sker i samarbejde med Flemming Andersen, tidligere leder af rekonstruktionsværkstedet på Moesgaard Museum.

Både Annemarie og Flemming er aktive i levendegørelse af vikingetiden, og kan hvert år træffes på Ribe Vikingemarked. De medbringer de dragter, smykker og genstande, som kommer i spil undervejs i kurset.

KURSUSVÆRTER:
· Anne Marie Kruuse, udgravningsleder og museumsformidler, har arbejdet med vikingetiden siden 1976
· Marie Aarkrog, Højskolelærer og Mag.Art i filosofi.

· Mai-Britt Riis Pedersen, Højskolelærer og leder af afdelingen for korte kurser.

UNDERVISERE/FOREDRAGSHOLDERE
· Flemming Andersen, tidligere leder af rekonstruktionsværkstedet på Moesgaard Museum
· Poul Kjær Lauridsen. underviser i musik på UCL lillebælt (Jelling lærerseminar)
· Morten Søvsø, leder af arkæologi v. Sydvestjyske Museer
· Annette Lassen, lektor ved Københavns Universitet
· Westy Esbensen, Tidligere Højskolelærer på Brandbjerg Højskole og Naturvejleder

Kursusprogram

MANDAG DEN 4. SEPTEMBER
Vi ankommer til skolen mellem 11-11.30 og indkvarteres på enkelt- eller dobbeltværelser. Efter frokosten er der officiel velkomst med gennemgang af ugens program, præsentation af deltagerne og rundvisning. Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ind i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og får den tragiske fortælling om den grå dame. Efter velkomsten hører vi foredraget ”Velkommen til Ribe – her redigerer vi vikingetiden” ved  Morten Søvsø, der er leder af arkæologi ved Sydvestjyske Museer. Aftensmaden serveres i skolens spisesal og er tilberedt med øje for bæredygtighed og økologi. Når vi har slået maver står den på fællessang ved Poul Kjær Lauridsen fra Seminaret i Jelling, der leder os gennem højskolesangbogens skatte.

TIRSDAG DEN 5. SEPTEMBER 
Efter morgenmad, hvor vi smørre madpakker og morgensamling i skolens foredragssal mødes vi til dagens udflugt. Turen går til Ribe, hvor vi først skal besøge Ribes Vikinger med kyndig guidning fra vores egen ekspert Anne Marie Kruuse. Om eftermiddagen slår vi os sammen med ugens andet kursus “Vores Vidunderlige Verdensarv” og får en byrundvisning under titlen ”Fra vikingeby til nationalparkhovedstad” inden vi igen vender næsen mod Brandbjerg Højskole, hvor aftensmaden venter. Efter vi igen er blevet mætte skal vi sammen med verdensarvs-holdet lave lynhistorier. Lynhistorier er et lille spil, helt i Brandbjergs ånd om at vi er sammen om at lave højskole, hvor man selv får lejlighed til at fortælle lidt udfra nogle emner man trækker. Det er tid til at blive beriget og berige sammen med dine medkursister.

ONSDAG DEN 6. SEPTEMBER 
Efter morgenmad, madpakkesmørring og morgensamling, vender vi næsten mod Kongernes Jelling og det smukke område hvor netop Harald Blåtand havde sin gang tilbage i det sene 900-tallet. Vi skal høre om fundene og om hvad dette enorme område måske – eller måske ikke – blev brugt til. Museets kyndige guider viser os rundt på monument-området, hvorefter der er tid til at gå en tur ind på museet og i den smukke frådstenskirke, der ligger lige der hvor den oprindelige kirke, som Harald (måske) lod rejse lå – her vil Anne Marie lede vejen og der vil også være tid til selv at opleve området og kirken.

Herefter går turen videre mod Vikingerns Aros, hvor vi skal opleve byen med vikingebrillerne på. Den medbragte madpakke nydes inden turen går mod Moesgaard museum. Aftenen tilbage på Brandbjerg er til fri disposition og man kan jo benytte chancen for en dejlig aftentur i vores smukke naturskov.

TORSDAG DEN 7. SEPTEMBER
Anne Marie Kruuse og hendes mand Flemming Andersen, der er tidligere leder af rekonstruktionsværkstedet på Moesgaard Museum, giver os “Hånd på vikingetiden” og man får her mulighed for at have genstande og dragter i hånden; og se på nært hold, hvordan de anvendes.

Efter frokost skal vi på en naturhistorisk vandring i Grejsdalen. Aftenen står på festmiddag og bedste vikingestil med gris og smagning af vikingeinspirerede øl.

FREDAG DEN 8. SEPTEMBER
Formiddagen starter med foredrag ”Oldtidssagaerne: frække, voldsomme og fulde af humor” ved lektor Annette Lassen fra Københavns Universitet. Efter vi har evalueret ugen slutter vi af med en god frokost og siger tak for denne gang.

Ret til ændringer forbeholdes.

BRANDBJERGS DAGSFORM
Morgenmad: kl. 07.45 – 08.30
Frokost: kl. 12.00 – 12.45
Aftensmad: kl. 18.00 – 18.45

Der er formiddags-, eftermiddags- og aftenkaffe – og altid med lidt til. Det kan være frugt, hjemmelavet kage eller lidt sødt. Kontakt Brandbjerg Højskole hvis du har spørgsmål til programmet eller andet, og husk at oplyse om evt. allergier ved tilmelding, så vi kan tage højde for det.

Kursusperioder og priser

5 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.200 ,-
Enkeltværelse*:    kr. 4.600 ,-

Kurset foregår i dagene

4. – 8. september 2017

*Rabat til medlemmer af Ældre Sagen- kr. 250.

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Tilmelding

Tilmeld dig her

Betalingsopgørelse modtages pr. mail få dage efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mail adresse. Endeligt program modtages pr. mail eller pr. post ca. 2 uger før kursusstart. Ved afbud før 14 dage frafalder der et indmeldelsesgebyr på 500 kr. Ved afbud senere end 14 dage før kursusstart mistes hele kursusgebyret.

Har du spørgsmål er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Brandbjerg Højskole på 75 87 15 00 eller bh@brandbjerg.dk