Højskolesang og Klassisk Højskole

NB: Kurset er fuldt booket, men vi har oprettet venteliste.

Mandag 6. august – søndag 12. august (Uge 32)
Vi inviterer til en højskoleuge med masser af højskolesang og klassiske højskoledyder som foredrag, debat, morgensamlinger og kultur- og naturture ud af huset.

Højskolesangbogen er den næstmest solgte bog i Danmark, kun overgået af biblen. Det siger noget om dens tyngde og værdi i den danske kultur. Alle kender højskolesangbogen og ikke mindst de kære sange, vi alle kan synge med på. Selve fællessangen er også en del af vores danske DNA, og noget vi i Danmark kan være stolte af. I denne uge skal vi synge “af karsken bælg” med masser af højskolesang hver dag både til forlængede morgensamlinger og i løbet af dagens øvrige program.

Vi skal møde nogle af højskolesangbogens dygtigste komponister. Erik Sommer, som har skrevet melodier til nogle af højskolesangbogens mest elskede sange, som ”Du som har tændt millioner af stjerner” og ”Nu går solen sin vej” kommer og fortæller om historierne bag sangene, om begivenheder og folk, der gennem årene har haft noget på hjerte; anekdoter og kommentarer til den tid, vi kender, og tanker om det, der kommer. En hel dag vil Erling Lindgren, som er repræsenteret med ikke mindre end 12 melodier i højskolesangbogen, tage os med på en  en rundtur i den fantastiske danske sang- og salmeskat og prøver at komme med et bud på, hvad der definerer tidens sange og salmer – tekstligt såvel som musikalsk.

Udover højskolesangen skal vi også på tur med naturvejleder i Brandbjergs fantastiske park og skov og på en dejlig heldagstur til bl.a. Nørup Kirke og Christiansfeld. Vi skal ligeledes danse folkedans, have samtalesalon om livsglæde og møde Brandbjerg Højskoles karismatiske forstander i foredraget ” Er livet en dans på roser?” og ikke mindst have et spændende foredrag med Lise Flensburg – Alder er ingen dom, som lægger op til debat omkring synet på ældre og hvordan man selv kan påvirke sit liv i retning af ” den gode seniortilværelse”.

Kursusleder:
Mette Felbo: Cand.fil. i forhistorisk arkæologi. Mette arbejder med de korte kurser på Brandbjerg Højskole. Hun har udgivet undervisningsmateriale og børnebøger om arkæologiske emner, bl.a. Grønlands historie, fordi hun i sin studietid deltog i et tværvidenskabeligt projekt på den sydøstgrønlandske kyst. Kulturhistorie, vandreture, gode romaner, strikning og botanik hører til Mettes interesser.

Medvirkende:
· Jørgen Carlsen: Forhenværende Højskoleforstander, Testrup Højskole. Mag. art. i idéhistorie. Siden 1986 forstander for Testrup Højskole. Medredaktør af den nye højskolesangbog, skribent i Kristeligt Dagblad. Medlem af Det Etiske Råd. Forfatter til “Glædens fest – en julekalender for voksne”, forlaget Alfa 2015. Har i årenes løb holdt i hundredvis af foredrag over hele landet. Spiller selv klaver til højskolesang.
· Erling Lindgren: Uddannet fra Musikvidenskabeligt Institut, Aarhus Universitet, samt Kirkemusikalsk Diplomeksamen fra Det Jyske Musikkonservatorium. Siden 1977 organist ved forskellige kirker. Sideløbende undervisningsvirksomhed ved ÅAarhus Universitet, Testrup Højskole, Vestervig Kirkemusikskole og Nørre Nissum Seminarium og HF. Leder af Lemvig Kirkekor og Lemvig Kammerkor.Også aktiv som komponist, især af folkelige og kirkelige sange og modtog herfor i 1995 Den Folkelige Sangs Pris;, er repræsenteret med 12 melodier i den nye Højskolesangbog, som udkom i oktober 2006. Derudover flere bestillingsværker, især inden for kirkemusikken. Aktiv virksomhed som korleder, orgelsolist, jazzpianist, gæstelærer og foredragsholder.
· Erik Sommer: Konservatorieuddannet musikpædagog. Tidligere lektor i musik ved Nr. Nissum Seminarium og forud herfor højskolelærer på hhv. Silkeborg og Danebod Højskole igennem i alt 12 år. Fra 2005 til 2010 var han forstander på SeniorHøjskolen i Nørre Nissum. Han har endvidere en organistuddannelse (PO) fra Vestervig Kirkemusikskole. Erik Sommer har en omfattende komponistvirksomhed bag sig med mange sange og salmemelodier, hvoraf en del er blevet optaget i højskolesangbogen og i den nye salmebog.Som påskønnelse for sit mangeårige arbejde med musik og undervisning har han modtaget Nutzhorns Legat, Ringkøbing Amts Musikpris og senest Den Folkelige Sangs pris. Erik Sommer er manden, som har været medvirkende til, at salmer som ”Du som har tændt millioner af stjerner” og ”Nu går solen sin vej ” er blevet så kendte og elskede, som de er, i kraft af deres skønne sangbare melodier, sange som der helt sikkert bliver lejlighed til at synge på Brandbjerg.
· Simon Lægsgaard: Forstander på Brandbjerg. Har tidligere beskæftiget sig med undervisning, forskning, salg, kokkeri, skriveri mm. Underviser i Mad med Mod og Jagt & Natur samt fællesfagene og på diverse korte kurser. Udover familien er hans store lidenskaber: Jagt, gastronomi, skøre ideer og livets store sammenhænge, samt formidling i skrift og tale.
· Kirsten Madsen: Har haft sit arbejdsliv i højskolen, hvor sang og musik har været vigtige milepæle for hende. Efter højskolelivet uddannede hun sig til organist (PO-uddannelsen) og arbejdede som sådan 4 år i Thy. Er nu bosiddende på Christianshavn.
· Erik Lindsø: Erik Lindsø er forfatter, kulturjournalist, redaktør af ”Grænsen – magasin for mindretal, sprog og kultur” og en af landets mest efterspurgte fortællere og foredragsholdere. Eriks foredrag tager udgangspunkt i bl.a. litteratur, filosofi og hverdagens muntre historier, hvor han bruger humor som medicin, når han deler ud af morsomme, bevægende og livsnære historier, som han har samlet op i hverdagslivet.
En række af hans livsbetragtninger er udkommet i bøgerne ”Der er nu noget ved livet, man ikke finder andre steder” og ”Livet er i det mindste en historie værd – livsbetragtninger”, som han også inddrager i sine foredrag.
Erik har tidligere været højskoleforstander på Rønshoved Højskole, redaktør af Højskolebladet og programmedarbejder i Danmarks Radio.

Kursusprogram

Mandag 6/8:
15.30-16.15: Ankomst (ved bestilt transport køres der fra Vejle Banegård kl. 15.30)
16.30: Rundvisning på skolen med Brandbjergs Historie.
Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame
19.30– 20.30: “Så syng da Danmark” v/Kirsten Madsen
Vi skal synge en masse nye og gamle højskolesange og høre om baggrunden for dem. Vi vil kaste lys på spørgsmålene:
· Hvad der sker der med os, når vi synger sammen?
· Hvad er forklaringen på, at sammenkomster omkring højskolesangbliver flere og flere i disse år?
· Hvorfor er højskolesangskatten værd at videregive til vore efterkommere?
· ”Højskolesangbogen er unik“ er et udsagn, man ofte hører. Hvori består det unikke?

Tirsdag 7/8:
9.00-9.45: Forlænget morgensamling med masser af sang
10.00-12.00:Jørgen Carlsen: PH – en moderne Grundtvig? De færreste vil vel nævne Grundtvig og Poul Henningsen (PH) i samme åndedrag, men i ord og toner vil Jørgen Carlsen forsøge at godtgøre, at de på mange måder er åndsbeslægtede.
14.00 – 16.00 På udflugt i herregårdslandskabet med naturvejleder.
Vi skal på tur i nærområdet omkring Brandbjerg og introduceres for det historiske landskab, som har været præget af herregården og dens virke gennem århundreder. Brandbjergs skov er urørt naturskov og byder ud over en overvældende variation i plante- og dyreliv på dybe slugter, mosbegroede stammer og en rislende bæk – vi befinder os på kanten af Grejsdalen, som rummer et meget særegent og smukt landskab.
19.30: “Da jeg var barn”: Et hyggeligt spil hvor dine historier kommer i fokus – fra du blev født, til du engang skal bort herfra…! Deltagerne sidder i små grupper og slår med en terning, ud fra terningens antal fortælles en historie fra det pågældende år i ens eget liv. En dejlig måde at genhuske sine erindringer og lære om hinanden på.

Onsdag 8/8:
9.00-9.45: Forlænget morgensamling med masser af sang
10.00-16.00: Temadag med Erling Lindgren
Denne onsdag kommer vi helt tæt på Erling Lindgren, en af Danmarks bedste komponister og den der har flest melodier med i højskolesangbogen. Erling vil være sammen med os hele dagen og tage os med ind bag højskolesangbogen og med ind i komponistens arbejdsværelse med to spændende foredrag.
10.00-12.00: Erling Lindgren: Sange og salmer til tiden
Der er grøde i sang- og salmeskrivningen for tiden, og inden for de sidste 20-30 år er der dukket en imponerende samling af nye sange og salmer op. At de nye salmer har fået stor bevågenhed ses af det faktum, at de ikke blot i et vist omfang kan findes i den autoriserede salmebog, men også at der for nylig er udkommet 2 nye salmebøger – ”100 salmer” og ”Kirkesangbogen” – begge netop med fokus på fornyelsen. Det samme gælder de nye sange, der med rund hånd strøs ud over såvel Højskolesangbogen som alle andre nyere sangbøger. Vi vil tage på en rundtur i denne fantastiske sang- og salmeskat og prøver at komme med et bud på, hvad der definerer tidens sange og salmer – tekstligt såvel som musikalsk.
13.00-13.30: Gåtur i højskolenspark og skov v/ Mette Felbo
14.00-16.00: Erling Lindgren: Tradition og fornyelse i Højskolesangbogen
Der er igen gået mode i at samles for at synge – og dermed er der vokset en forståelse for vigtigheden af at være sammen om noget, der er med til at definere os som en kulturbærende nation. Når vi synger sammen, synger vi lige så gerne de nye sange som de ”gode gamle”. Netop det, at fornyelsen får lov til at læne sig op af traditionen, gør, at begge parter får lov at træde i karakter i lyset af den anden, og det gør Højskolesangbogen til en helt unik sangbog. Vi vil tage på en rundtur i denne fantastiske bog, snuse til både nyt og gammelt, give tekster og melodier et par ord med på vejen – og så vil vi naturligvis synge sangene! Og der vil nok også dukke et par sange op, som jeg selv har haft udfordringen og fornøjelsen af at forsyne med melodi.
19.30: Friaften

Torsdag 9/8:
9.00-9.45: Forlænget morgensamling med masser af sang
10.30: Forstander Simon Lægsgaard: Er livet en dans på roser?
Simon Lægsgaard vil fortælle om at være menneske i sorg og glæde, i frihed og skæbne, og om hvad der driver os som mennesker i det rum, hvori livet udspiller sig. Det handler ikke mindst om forholdet til “den anden”, om vores egen verdensopfattelse og muligheden for at bevæge os selv.
14.00-16.00: Samtalesalon om livsglæde v/ Mette Felbo
Danskerne er verdens lykkeligste folk, men hvad gør os glade? Hvad gør dig glad? Hvad kan vi gøre for at blive gladere i hverdagen? Vi får holdningerne i spil og taler på kryds og tværs om egne erfaringer, ambitioner og gode tanker.
19.30: Erik Lindsø: Humor som medicin – Om livsmod, livslyst og livsglæde: Det handler om at ændre mismod til livsmod, og jeg gør det ved at tage fra de muntre og give til de skuffede. Foredraget giver et par muntre og livsbekræftende timer, hvor lattermusklerne bliver rørt.

Fredag 10/8:
9.00: Morgensamling
9.30-16.00: Heldagsudflugt
Vi starter dagen i Nørup Kirke, hvor vi får fortællingen om Kirkens mangeårige historie og nyder det enestående ydre med de smukke og karakteristiske løgkupler, den vidunderlige udsigt over søen og Engelsholm Slot samt det meget velbevarede barokinventar.
Nørup Kirke hørte til det nærliggende Engelsholm Slot fra 1586 til 1935. Engelsholm har været ejet af adskillige kendte adelsslægter, bl.a. Danneskiold – Samsøe, og flere af disse slægter har sat deres præg på kirken, men det er især Gerhard de Lichtenbergs kirke vi ser i dag.

Vi kører herefter til Christiansfeld, hvor vi spiser vores medbragte frokost i Søstrehuset. Huset er bygget i perioden 1776-1800 og har i perioder huset op til 250 ugifte søstre fra konfirmationsalderen og opefter.

Efter frokost får vi en spændende guidet rundtur i Christiansfeld, hvor arkitekturen og tanken bag byen og kirken står i skærende kontrast til formiddagens oplevelse.
Christiansfeld er grundlagt i 1773 af Brødremenigheden, der kom dels fra Herrnhut (heraf betegnelsen herrnhutere, i Sachsen, Tyskland, dels fra andre menighedsbyer i Nordeuropa. Byen er opkaldt efter Christian VII, der gav tilladelse til byggeriet. Byen er speciel ved, at den er bygget efter den model, som Brødremenigheden efterhånden anlagde deres byer efter med kirken i centrum, omkranset af byens vigtigste huse.
Christiansfeld har siden 1993 været på UNESCO*s tentative liste og kom i 2015 på UNESCO’s verdenskulturarsvlisten grundet byens stringente byplan, den særlige arkitektur og det aktive menighedsliv.
Eftermiddagskaffen indtager vi på det historiske Brødremenighedens Hotel, og vi skal selvfølgelig smage de autentiske honningkager i forskellige varianter. Den royale familie har vist deres forkærlighed for hotellet og har besøgt Brødremenighedens hotel over flere generationer. Faktisk har næsten alle regentpar besøgt hotellet, siden Christian VII gav brødremenigheden det land, som hotellet er bygget på. Det er ikke kun kongefamilien, der har gjort hotellet til et specielt sted, det spillede også en vigtig rolle i den anden slesvigske krig.
Inden afgang er der en lille stund på egen hånd i Christiansfeld, hvor man kan besøge butikkerne, lade sig imponere af arkitekturen eller nyde solen på en bænk på byens berømte torv, Prætorius Torv, eller på den smukke Kirkeplads.
19.30: Folkedans for alle
En hyggelig aften med folkedans hvor alle kan være med.

Lørdag 11/8:
9.00-9.45: Forlænget morgensamling med masser af sang
10.30: Kirsten Madsen: Højskolesangbogen som kulturdokument
Højskolesangbogen er en unik digtsamling, som revideres ca. hvert 10. år. Den er en slags paraply over diverse sangbøger, hvor alle kategorier af sange er repræsenteret.
Vi koncentrerer os om den seneste udgave af højskolesangbogen (18. udgave). Denne aften vil vi surfe rundt i sangbogen og finde eksempler på tradition og fornyelse.
Hvordan adskiller den sig fra tidligere. Hvad gammelt er gået ud? Hvad nyt er kommet ind? Og hvad fortæller disse valg? Sådan kan man studere hver enkelt udgave og måske få et fingerpeg om, hvad der foregik/foregår i Danmark.
14.00: Erik Sommer: Den, som mærker, at græsset gror
Et højskoleforedrag med sange og fortælling om historierne bag sangene, om begivenheder og folk, der gennem årene har haft noget på hjerte; anekdoter og kommentarer til den tid, vi kender, og tanker om det, der kommer. Højskolesangbogen er historie og poesi og en samling værdifulde beskrivelser af, hvad der er væsentligt, og som har værdi for os som mennesker. Den, der synger, er aldrig alene, og når man hører noget sammen, kommer man til at høre sammen . . .
18.00: Festmiddag

Søndag 12/8:
9.00-9.45: Forlænget morgensamling med masser af sang
10.00: Afrejse (ved bestilt transport køres der til Vejle Banegård kl. 10.00, tager ca. 25 min)

Hver dag er der dejlig varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 12, samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken har bronzemærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. 21 er der aftenkaffe.


Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.

Kursusperioder og priser

7 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.650 ,-
Enkeltværelse*:    kr. 5.050 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag 6. – søndag 12. august (Uge 32)

*Der gives 250 kr. i rabat til medlemmer af Ældre Sagen

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Tilmelding og betaling

Betalingsopgørelse modtages pr. mail få dage efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mail adresse. Endeligt program modtages pr. mail eller pr. post ca. 2 uger før kursusstart. Ved afbud før 14 dage frafalder der et indmeldelsesgebyr på 500 kr. Ved afbud senere end 14 dage før kursusstart mistes hele kursusgebyret.

Har du spørgsmål er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Brandbjerg Højskole på 75 87 15 00 eller bh@brandbjerg.dk