Hit med historien

En uge for historisk interesserede med fokus på samvær, historiske foredrag og skønne og indholdsrige udflugter. De to heldagsudflugter foregår i det syd- og midtjyske område. Den ene bringer os til de to UNESCO byer, Jelling og Christiansfeld, hvor vi, med hjælp fra lokale guider, introduceres til den spændende kulturarv. På den anden tur besøger vi den gamle købstad Horsens, hvor vi kigger indenfor i den gamle arrest ”Fængslet”, som nu er omdannet til museum. Derudover ser vi de fantastiske udstillinger på Danmarks Industrimuseum, som er indrettet i byens tidligere elektricitetsværk.

Foredragene på skolen relaterer sig til emnet og handler bl.a. om Danmarks Industrihistorie, Brødremenigheden i Christiansfeld og om Jens Nielsen som var den sidste dansker der blev halshugget i industribyen Horsens.

Vi afvikler i samme uge kurset ”Slægtsforskning på Herregården” og der vil derfor være en del fællesaktiviteter med de øvrige kursister.

Se skema for ugen HER

Vi lægger vægt på hygge og samvær. Sang og underholdning indgår som en naturlig del af kurset.

KURSUSVÆRTER
Højskolelærere Gitte Bergendor Høstbo og Mai-Britt Riis Pedersen

MEDVIRKENDE
· Forfatter Poul Duedahl
· Forfatter Ulrik Langen
· Museumsleder Frederik Strand
· Højskolelærer og musikunderviser Rasmus Sejersen
· Journalist Jannie Ivankow Søgaard
· Naturvejleder Westy Espensen

Kursusprogram

SØNDAG DEN 30. APRIL
Vi ankommer søndag eftermiddag og indkvarteres på enkelt- eller dobbeltværelser og nyder en kop kaffe eller te og hjemmebagte boller. Herefter en velkomst med gennemgang af ugens program, præsentation af deltagerne og rundvisning. Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ned i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og den tragiske fortælling om den grå dame. Efter aftensmaden har vi fællesaktiviteter, hvor vi lærer hinanden at kende.

MANDAG DEN 1. MAJ
Efter morgenmad og morgensamling, i skolens foredragssal, mødes vi til ugens første foredrag som handler om Brødremenigheden i Christiansfeld og som fungerer som optakt til besøget om tirsdagen. Senere på dagen udforsker vi Brandbjerg Sønderskov sammen med naturvejleder Westy Espensen. Vi deler os i to hold, så der både er noget for de mobile og de knap så mobile. Vi starter på skolens øvre område og går senere ned i Brandbjerg Sønderskov, som ligger på kanten af Grejsdalen. Om aftenen hygger vi i Herregårdens charmerende lokaler og ved hjælp af et lille fint spil fortæller vi historier fra vores eget liv.

TIRSDAG DEN 2. MAJ
Vi står op til ugens første heldagsudflugt. Bussen kører i første omgang til Jelling, hvor vi med guide besøger monumentområdet og det udvidede museum Kongernes Jelling. Herefter kører vi til Christiansfeld som i 2016 kom på UNESCOs verdensarvsliste. På halvanden time får vi en grundig introduktion til Brødremenigheden og en rundvisning i kirken og på den særprægede kirkegård, hvorefter vi forkæles med kaffe, te og byens unikke honningkager. Om aftenen laver vi en klassisk højskoleaften med et vedkommende foredrag.

ONSDAG DEN 3. MAJ
Efter en inspirerende morgensamling ved en af skolens undervisere, går vi til foredrag om ”gådefulde kriminalhistorier”. Museumslederen fra Politimuseet Frederik Strand fortæller bl.a. med udgangspunkt i sin bog ”Uopklaret”. Om eftermiddagen får vi besøg af John Juhler Hansen, som har beskæftiget sig med dansk industrihistorie gennem mange år. Han vil bl.a. klæde os på til besøget i Horsens. Aftenen byder på en herlig sangaften i selskab med skolens musikunderviser.

TORSDAG DEN 4. MAJ
Sammen med slægtsforskerne tager vi på en herlig heldagsudflugt til Horsens. Vi starter med et besøg i ”Fængslet”, som er den gamle arrest og som nu er omdannet til museum. Her får vi indblik i, hvordan livet var indenfor murene og hører bl.a. nogle af de spændende historier om mere eller mindre succesfulde flugtforsøg. Efter frokost tager vi til Danmarks Industrimuseum og ser på de mange spændende udstillinger i det gamle elektricitetsværk. Udstillingerne spænder vidt fra arbejderboliger til deciderede åbne værksteder, hvor vi kan være heldige at møde tidligere industrimedarbejdere, der betjener datidens maskiner.

FREDAG DEN 5. MAJ
Formiddagen starter med et inspirerende foredrag af forfatter Poul Duedahl. Med udgangspunkt i sin bog ”Ondskabens Øjne” fortæller han om Jens Nielsen, der, som den sidste person i Danmark, blev henrettet i Horsens i 1892. Om eftermiddagen får vi endnu et klassisk højskoleforedrag af professor Ulrik Langen. Han beriger os med sit indgående kendskab til Guldhornene og vil bl.a. fortælle om tyven, der stjal den unikke kunstskat. Senere på dagen gør vi klar til festmiddagen. Vi dækker smukke borde, laver dekorationer mm. og efter den flotte festmiddag bliver vi beriget med et musikalsk indslag som afslutning på ugen.

LØRDAG DEN 6. MAJ
Ved morgenmaden er der mulighed for at vi kan smøre en lille sandwich til hjemturen. Ellers går hjemrejsedagen med at pakke og evaluere og vi mødes i foredragssalen til en sang og for at sige pænt farvel til hinanden.
Der forbeholdes ret til ændringer.

BRANDBJERGS DAGSFORM
Morgenmad:kl. 7.45 – 8.30
Frokost:kl. 12.00 – 12.45
Aftensmad: kl. 18.00 – 18.45

Når vi er på tur, smører vi madpakker om morgenen og tager dem med i termokasser, ligesom vi ofte medbringer kaffe og kage. Der er formiddags-, eftermiddags- og aftenkaffe – og altid med lidt til. Det kan være frugt, hjemmelavet kage eller lidt sødt. Kontakt Brandbjerg Højskole hvis du har spørgsmål til programmet eller andet, og husk at oplyse om evt. allergier ved tilmelding, så vi kan tage højde for det.

Kursusperioder og priser

7 dage
Dobbeltværelse: kr. 3.700 ,-
Enkeltværelse:    kr. 4.100 ,-

Kurset foregår i dagene

30. april – 6. maj 2017

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Tilmelding

Tilmeld dig her

Betaling

Betalingsopgørelse modtages pr. mail få dage efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mail adresse. Endeligt program modtages pr. mail eller pr. post ca. 2 uger før kursusstart. Ved afbud før 14 dage frafalder der et indmeldelsesgebyr på 500 kr. Ved afbud senere end 14 dage før kursusstart mistes hele kursusgebyret.

Har du spørgsmål er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Brandbjerg Højskole på 75 87 15 00 eller bh@brandbjerg.dk