Herligheder langs Hærvejen

Til alle natur- og kulturentusiaster der søger nye, spændende vandreoplevelser og holder af et stemningsfyldt højskolemiljø med morgensamlinger, sang og foredrag. Kurset består af 5 dagsudflugter, hvor vi går ca 12 km hver dag i meget varieret terræn: Stejle bakker, udstrakt hede og grønne enge. Vi starter i vores egen ’baghave’: Den spændende og stærkt kuperede Grejsdal, og derefter tager vi på ture ud i Hærvejslandskaberne: Fra Hald sø og Dollerup Bakker, til Rørbæk sø og Skjern Ås og Gudenåens kilder, ad Bindeballestien i Vejle Ådal og endelig til det gamle grænseland langs Kongeåen. Undervejs har vi følgeskab af naturvejledere og lokale guider samt naturligvis højskolens kursusleder.

Kursusleder: Anna-Sofie Gram Iversen

Medvirkende:
· Gert Hougaard: Arkæolog, naturvejleder og forfatter, har gennem de seneste 25 år arbejdet med kulturhistorisk planlægning og formidling af landskaber, natur og historie i Trekantsområdet. Har herunder arbejdet professionelt med Hærvejen og er forfatter til bogen: Hærvejen – Guide til vandrere og cyklister.
·
Kate Nielsen: Uddannet journalist, har arbejdet professionelt med udvikling og synliggørelse af Hærvejen som vandre- og cykelrute. På grund af sin passion for naturen og kulturen langs Hærvejen bor hun selv i Hald Sø-området, der er et af landets smukkeste istidslandskaber.
·
Lars Pedersen: vandrer og foredragsholder. Lars har blik for såvel de helt praktiske aspekter ved at vandre som de mere overordnede – fra den gode oplevelse til den mentale proces.
·
Nis Thomsen: Tidligere skovfoged og naturvejleder ved Randbøl Hede.

Kursusprogram

Søndag d. 1. juli
11.00-12.00: Ankomst og indkvartering (ved bestilt transport køres der fra Vejle Banegård kl. 11.00).
13.00-14.30: Velkomst i foredragssalen: Med præsentation af kurset og kursuslederen. Vi hører om Brandbjergs historie og får rundvisning inde og ude, incl. et kik ned i Brandbjergs flotte naturskov.
15.30-17.00: Vandretur i lokalområdet
19.30-21.00: Sangaften. Korleder Poul Kjær Lauridsen spiller klaver og kommenterer på vidende og underholdende vis sangene, vi skal synge sammen.

Mandag d. 2. juli
8.30-9.00: Morgensamling
9.15: Heldagstur, Grejsdalstien: Afgang med bus til Vejle, hvorfra vi går ad den nyanlagte Grejsdalsti. Første del af turen fører os ud af Vejle langs Grejsåen, som tidligere blev brugt som energikilde i en række tekstilfabrikker. Grejsdalen er en smeltevandsdal skabt under sidste istid og præget af stejle skrænter og mange mindre vandløb, der støder til åen. Ved Hørup Bro går vi vestover langs Hørup Bæk og igennem Brandbjerg Sønderskov.
17.00: Forventet hjemkomst
19.30-21.00: Gert Hougaard Rasmussen: Pilgrimme og studehandlere langs Hærvejen. Gert sætter ord og billeder på det myldrende liv, der har været på Hærvejen til forskellige tider.

Tirsdag d. 3. juli
8.30: Heldagstur, Dollerup Bakker: Afgang med bus til Hald Hovedgård. Ved Grathe Hede stiger vores guide Kate Nielsen på bussen og fortæller os om de landskaber, vi skal igennem på turen. Vi starter ved Hald Hovedgård og går ud til ruinerne af det ældste Hald fra 1200-tallet, forbi Hærvejsherberget ved Hald lade gennem et smukt og meget kuperet hedelandskab til gletcherporten ved Skelhøje. Undervejs spiser vi medbragt mad ved Ishuset Dollerup Bakker. I Skelhøje hører vi om købmandsbutikken, der drives af frivillige. Så kører vi med bussen til Frederiks Kirke, hvor vi hører om kartoffeltyskernes trange kår på heden og drikker den medbragte kaffe. Vi går ad stier, grusveje og korte stræk langs små asfalterede veje.
17.00: Forventet hjemkomst
19.30-21.00: Lynhistorier. Kort med spørgsmål er omdrejningspunkt for lynhistorierne. Vi sidder i mindre grupper og fortæller med udgangspunkt i kortene små glimt fra vores liv. En underholdende og anderledes måde at lære hinanden at kende på.

Onsdag d. 4. juli
8.30-9.00: Morgensamling.
Formiddag: Kongernes Jelling: Afgang med bus 9.15. Fagfolk fra Oplevelsescenter Kongernes Jelling tager os med på en spændende tur til de to Jellingsten, de to imponerende gravhøje og Nordens største skibssætning. Vi hører om udgravningen af tre huse fra vikingetiden og palisaden, der har omgivet hele anlægget. Hvad er baggrunden for de monumentale byggerier, og hvad er sidste nyt i forskningen omkring Gorm, Thyra og Harald Blåtand?
Eftermiddag: Rørbæk Sø, Skjern Å og Gudenåens Kilder: På denne smalle del af den jyske højderyg følger vi det 300 meter brede vandskel og oplever Skjernåens udspring mod vest og Gudenåens kilder mod øst. Midt ned igennem går Hærvejssporene gennem det sandede landskab. Vi kommer gennem dejlig, afvekslende natur og går ad stier og grusveje.
17.00: Forventet hjemkomst
Friaften

Torsdag s. 5. juli
8.30-9.00: Morgensamling
Heldagstur i Hærvejslandskabet.
17.00: Forventet hjemkomst
19.30-21.00: At vandre på Hærvejen. Lars Pedersen fortæller om det at vandre på Hærvejen, beskriver overnatningsmuligheder, oplevelser og giver gode råd til planlægning af en Hærvejstur.

Fredag d. 6. juli
8.30-9.00: Morgensamling.
Heldagstur til Kongeåen: Afgang med bus kl. 9.15 til Skodborg, hvorfra vi går ad småveje til Knagmølle ved Kongeåen, som efter krigen i 1864 udgjorde en del af grænsen mellem Danmark og Preussen. Her mødes vi med en naturvejleder, som vil fortælle os om den specielle egn, som har betydet så meget i historien. Vi går ad Kongeåstien gennem engstræk til Vejen Fodboldgolf, hvor vi spiser frokost. Herfra fortsætter vi ad stien og kikker indenfor på Kongeå Herberg, et af de hærvejsherberger der er en del af Hærvejsruten, inden vi når Frihedsbroen. Herfra går vi mod nord ad småveje til Skibelund Krat, som er en monumentpark, der efter tabet af Sønderjylland i 1865 blev brugt som national møde- og festplads. Vi kører med bus til Museet på Sønderskov, hvor vi drikker vores medbragte kaffe og har tid til at se udstillingerne og Sønderskov Folkehave.
17.00: Forventet hjemkomst
19.00: Festmiddag

Lørdag d. 7. juli
8.30-9.00 Pakning
9.00-10.00: Evaluering ved kursuslederen
10.00: Farvel og tak for denne gang (ved bestilt transport køres der fra Vejle Banegård kl. 10.00).

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 12, samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken har bronzemærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. 21 er der aftenkaffe.

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.

Kursusperioder og priser

7 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.650 ,-
Enkeltværelse*:    kr. 5.050 ,-

Kurset foregår i dagene
Søndag d. 1. – lørdag d. 7. juli 2018 (uge 27)

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Tilmelding og betaling

Betalingsopgørelse modtages pr. mail få dage efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mail adresse. Endeligt program modtages pr. mail eller pr. post ca. 2 uger før kursusstart. Ved afbud før 14 dage frafalder der et indmeldelsesgebyr på 500 kr. Ved afbud senere end 14 dage før kursusstart mistes hele kursusgebyret.

Har du spørgsmål er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Brandbjerg Højskole på 75 87 15 00 eller bh@brandbjerg.dk