Hit med fortiden – fortid og fortællinger (uge 26)

Sammen med to yderst kompetente kursusledere har vi sammensat et program for alle historieelskere. Asser Amdisen og Rasmus Dahlberg er begge historiker, forfatter og aktive formidlere. De tager os med på et klassisk højskoleophold i uge 26, hvor de selv leverer inspirerende foredrag, introducerer oplægsholdere og sørger for den røde tråd gennem ugen. De fleste dage går med foredrag, gruppediskussioner over dagens emner og forskellige aftenarrangementer såsom fællessang, historiske film, caféaften m.m. Udflugtsdagen tilbringes i Jelling, hvor det nye monumentområde skal besigtiges, ligesom vi naturligvis kigger indenfor i museet Kongernes Jelling og besøger den smukke frådstenskirke. Vi garanterer en sjov, frisk og underholdende uge.

I samme uge afvikler vi kurserne ”At vandre er at leve” og ”Sommerhøjskole for seniorer”, og der vil derfor være fællesaktiviteter med de øvrige kursister.

KURSUSVÆRTER:
· Asser Amdisen, historiker, forfatter, historiefortæller og tidl. højskoleforstander for Ryslinge Højskole (læs mere her)
· Rasmus Dahlberg, historiker, forfatter og katastrofeforsker ved Københavns Universitet (læs mere her)
· Højskolelærer Charlotte Zeberg
·Højskolelærer Lone Kau
·Højskolelærer Mai-Britt Riis Pedersen.

UNDERVISERE
· Ulrik Langen, Professor Københavns Universitet – ekspert i 1700-tallet. Tidl. vært i DR’s historiequiz.
· Claus Bryld, Professor emeritus RUC – kendt for sine studier i arbejderbevægelsens historie og erindringsbogen “Hvilken befrielse”.
· Keld Grinder-Hansen, Direktør for Andelslandsbyen Nyvang. Skolehistoriker og bannerfører for levendegørelse af historien.
· Thomas Oldrup, Redaktør af Danmarks førende historiemagasin “Alt om Historie”’
· Erik Lindsø, Forfatter og en af Danmarks flittigste foredragsholdere. Tidl. radiovært på Danmarks Radio og højskoleforstander på Danebod Højskole.
· Simon Lægsgaard, Forstander på Brandbjerg Højskole
· Rasmus Sejersen, Højskolelærer og musikunderviser på Brandbjerg Højskole.
· Louise Sebro, Museumsleder Selsø Slot og Nationalmuseet. Ekspert i kolonihistorie og især slavernes historie.

Kursusprogram

SØNDAG DEN 25. JUNI
Vi ankommer til skolen hen på eftermiddagen og indkvarteres på enkelt- eller dobbeltværelser. Efter en kop kaffe eller te og hjemmebagte boller er der officiel velkomst med gennemgang af ugens program, præsentation af deltagerne og rundvisning. Vi går en tur på skolen, i parken og kigger ind i herregården, hvor vi hører om Brandbjergs historie og får den tragiske fortælling om den grå dame. Efter aftensmaden har vi fællesaktiviteter, hvor vi lærer hinanden at kende og kursusleder Asser Amdisen fortæller om, hvorfor vi skal fortælle historier.

MANDAG DEN 26. JUNI
Efter morgenmad og morgensamling i skolens foredragssal mødes vi til foredrag, som handler om fortællinger. Forfatter og højskolepersonen Erik Lindsø er en erfaren foredragsholder med et motto, der lyder: ”Hellere utidig ildhu end rettidig omhu”. Senere på dagen tolker Asser Amdisen med baggrund i sin aktuelle bog Danmarks historie på en humoristisk måde, og vi tager hul på den første af flere gruppediskussioner. Aftenen byder på sangaften i selskab med skolens musikunderviser.

TIRSDAG DEN 27. JUNI
Ulrik Langen indleder dagen med et oplæg, som han kalder ”Nyt fra historien”. Det er en slags ”state of the union” for historiefaget. Han forklarer, hvad der er sket i de seneste år, og hvad han synes, er det mest spændende lige nu. Efter frokost og siesta fortæller Rasmus Dahlberg om ”De store katastrofer” set i et historisk perspektiv. Vi kigger bl.a. på Branden på Haderslev Dam, Valby Gasværk-eksplosionen m.fl. Om aftenen laver vi foredragssalen om til biograf. Vi skal se Struenseefilmen ”En kongelig affære” med introduktion ved Asser Amdisen, hvis bog om Struensee var et af forlægene for filmen.

ONSDAG DEN 28. JUNI
Keld Grinder-Hansen beriger os med sit foredrag, som handler om levendegørelse af historien. Han stiller bl.a. spørgsmålene: “Hvor langt kan man gå?” og “Er det legitimt at opsætte ”Danmarks Besættelse” som totalteater?” Vi tager på bustur med flere stop i nærområdet. Først besøger vi museet Kongernes Jelling og går tur med guide på det flotte monumentområde. Herefter er der lidt tid på egen hånd, inden vi kører videre til Bindeballe Købmandsgård. På vejen kører vi forbi Ravningbroen og Robert Jacobsens skulpturer i Tørskind Grusgrav. Vi drikker kaffe i Bindeballe og gør sidste stop ved Danmarks måske smukkeste barokkirke i Nørup. Her fortæller præsten om den særlige kirke og dennes tilknytning til Engelsholm Slot, som ligger smukt og majestætisk på den anden side af søen.

TORSDAG DEN 29. JUNI
Redaktøren af “Alt om Historie” Thomas Oldrup indleder dagen med sit foredrag ”Sex i historien”. Han har bl.a. skrevet speciale om ”Sex i 1700-tallet”, og har tidligere arbejdet med ”Sex under besættelsen” og ”Sex og sømænd”. Foredraget er let og levende – og alligevel bygget på seriøs forskning. Eftermiddagen står Claus Bryld for. Under overskriften ”Historikeren som dommer” kigger han bl.a. på de sager, hvor historikere bliver brugt som dommere i forskellige udvalg og kommissioner. Aftenarrangementet bliver et dramatisk og forhåbentligt oplysende ”skænderi” mellem de to kursusværter Rasmus Dahlberg og Asser Amdisen under titlen ”Hvad driver historien?”

FREDAG DEN 30. JUNI
Formiddagen starter med et foredrag af skolens unge forstander. Der bliver noget at tænke over, noget at grine af og vi får helt sikkert også et digt med på vejen af den poetiske præst. Om eftermiddagen skal vi høre om De Vestindiske Øer, som i år kan mindes, at det er 100 siden, at øerne blev solgt til USA efter at have været danske kolonier i godt 200 år. Museumsleder ph.d. Louise Sebro, fortæller om slavernes liv og tro samt om forholdene og stemningen på øerne i dag. Senere på dagen gør vi klar til festmiddagen. Efter den flotte festmiddag kommer der et musikalsk indslag som afslutning på ugen.

LØRDAG DEN 1. JULI
Hjemrejsedagen går med at pakke og evaluere. Vi samles i foredragssalen, synger en sang og ser billeder fra ugen. Ved morgenmaden, er der mulighed for, at vi kan smøre en sandwich til hjemturen.

Ret til ændringer forbeholdes.

BRANDBJERGS DAGSFORM
Morgenmad: kl. 07.45 – 08.30
Frokost: kl. 12.00 – 12.45
Aftensmad: kl. 18.00 – 18.45

Der er formiddags-, eftermiddags- og aftenkaffe – og altid med lidt til. Det kan være frugt, hjemmelavet kage eller lidt sødt. Kontakt Brandbjerg Højskole hvis du har spørgsmål til programmet eller andet, og husk at oplyse om evt. allergier ved tilmelding, så vi kan tage højde for det.

Kursusperioder og priser

7 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.800 ,-
Enkeltværelse*:    kr. 5.200 ,-

Kurset foregår i dagene
25. juni – 1. juli 2017 (uge 26)

*Der gives 250 kr. i rabat til medlemmer af Ældre Sagen

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Tilmelding

Tilmeld dig her

Betalingsopgørelse modtages pr. mail få dage efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mail adresse. Endeligt program modtages pr. mail eller pr. post ca. 2 uger før kursusstart. Ved afbud før 14 dage frafalder der et indmeldelsesgebyr på 500 kr. Ved afbud senere end 14 dage før kursusstart mistes hele kursusgebyret.

Har du spørgsmål er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Brandbjerg Højskole på 75 87 15 00 eller bh@brandbjerg.dk