Workshops (børn og voksne sammen)

Friluftsworkshops:

Klatring:
Klatring er en sjov og hyggelig fællesaktivitet, hvor man kan støtte og hjælpe hinanden. På Brandbjerg har vi en såkaldt bouldervæg, dvs. vi klatrer uden sikkerhedsreb på forholdsvist lave højder med en tyk faldmadras under. Der er forskellige teknikker man kan lære for at gøre klatringen nemmere for sig selv. Vi vil gennemgå forskellige metoder at ‘gå til væggen’ på, og lære at gennemskue ruterne, og mest bare få klatret en hel masse.

Fra jord til bord
Workshoppens to dage starter med et besøg på en lokal økologisk bondegård, hvor vi skal se på dyr og marker. Hvor kommer maden egentligt fra? Den viden vil vi føre med os til workshoppens anden dag, hvor vi vil tage udgangspunkt i nogle af de råvarer vi mødte på gården og lave lækker mad over bål – og selvfølgeligt spise den sammen!

Friluftliv
Vi skal bygge en svedhule eller indiansk sauna og konstruere dæmninger i åen ved Brandbjerg Højskole. Måske bliver der også tid til at bygge fantasifulde konstruktioner i rafter.

Mountainbike (fra 11 år): teknik, leg og tur – to formiddage med MTB.
Den første formiddag fokuserer på mtb-tekniske elementer; sving, op- og nedkørsel, balance og brug af gear, som trænes gennem leg, samarbejde og forskellige forhindringer. Den anden formiddag tager vi på tur i landskabet omkring højskolen på jagt efter krævende opkørsler og ditto fede nedkørsler og vi tester de nærmeste mtb-spor. MTB er en sjov og sanselig måde at opleve landskabet på og så kan man mærke hjertet banke.

Min højde 130 cm (eller medbring egen mtb). 

Kano: Leg og teknik på Fårup Sø.
Det stiller krav til samarbejde og kommunikation at padle og styre en kano. På Fårup Sø træner vi styretag, balance og samarbejde, som siden testes gennem leg, spil og forhindringsbaner. Det bliver en formiddag med masser af leg, grin og garanti for vandgang. Og du bliver helt sikkert bedre til at mestre kanoen. Denne workshop kan vælges uafhængigt af kanoturen fredag.

Kanotur på Vejle Å.
Med start ved Tørskind grusgrav følger vi strømmen og glider ind i sommerens land – et magisk landskab som forstærkes fra kanoens frøperspektiv. Det føles næsten, som at synke ind i naturen, tæt på plante- og dyreliv og fornemmelsen for mere end 10.000 års landskabshistorie. Undervejs foretager vi små stop, nysgerrige på spor fra mennesker og istid og for at nyde vores medbragte mad. Turen slutter ved Kongens Kær. Turen kan vælges uafhængigt af kano: leg og teknik, torsdag. 

Skovtur og landskaber:
Vi skal ud i skoven og undersøge naturen og landskabet omkring os. Vi spoler tiden millioner af år tilbage og forsøger at danne os et billede af, hvordan pladetektonik og istider har formet landskabet i Danmark og Grejsdalen. Dagen bliver desuden krydret med lege og aktiviteter i skoven, hvor der er masser af plads at udfolde sig på.

Musikworkshops:

Sammenspil:
Vi skal spille på instrumenter og synge sammen. Vi skaber et nummer udfra de ideer I kommer med, som vi evt. opfører for de andre (hvis vi tør 🙂
Alle kan være med, så selvom du ikke har spillet før skal du være velkommen til at spille eller synge med.
Vores musiklokale er rigt udstyret med trommer, basser, guitarer, klaverer og diverse percussion osv.

Stomp:
Man kan lave musik på alt! Også uden instrumenter. Stomp handler om at spille på ting man finder, det kan f.eks. være skraldespande, koste, basketbolde, glas, kroppen osv.
Vi laver nogle gode rytmer som passer sammen, og spiller måske en lille koncert for de andre.

Kreative workshops:

 

Lækkert læder look
Åbent for alle niveauer, her kan man lave små punge/ tasker i læder, nøglering, hårsmykker, alm. smykker og måske bælter med indgravering. Der er forskellige niveauer, idet der er nogle aktiviteter, hvor man får brug for stærke fingre og stor tålmodighed, når det fx gælder syning og brug af hultang, men så er det jo godt, at man har far eller mor med til hjælp. Forvent at bruge for 0-100,- kr pr deltager.

 

Skrot er hot!
Her skal der bare leges med alt det, vi normalt smider ud. Alt kan bruges, og der må limes og males i uendelighed! Der kan laves fantasidyr, robotter, smykker og hvad man nu ellers finder på! Alle kan være med til at lege og skabe liv af de ting, vi ellers havde dømt som affald.

 

Miniaturetrætopshytter
Vi er mange der drømmer om at bo i toppen af et træ, men at flytte op blandt egern og ugler er det i sidste ende, de færreste der gør. I dette værksted skal vi lege med fantasien og bygge flotte modeller af vores ønske-trætopshytter, sådan som de skulle have set ud med udkigstårne og rebstiger.

 

Papmaché
Med papmache får du virkelig lov at slippe fantasien løs. Her kan du være med til at lave alt fra vilde dyr med 14 ben til søde små rensdyr, der kan pynte på hylden eller din helt egen sparegris! Vi skal også be-væge os ud over dyreverdenen, når vi laver fine skåle, lampeskærme, lysestager, smykketræer og hvad vi ellers finder på med hænderne i tapetklisteret. Papmache er sjovt og let at lave for børn og voksne i alle aldre.

 

Genbrugsdesign
I dette værksted er alle skøre ideer velkomne. Her vil vi arbejde super bæredygtigt ved at finde guldværdien i det andre har smidt ud og upcycle dem til nye fede ting. Ved hjælp af god fantasi og anderledes tænkning vil vi lave gamle “ubrugelige” ting om til nye skønne og unikke ting. Vi skal lime, slibe, flette, trykke og klippe, når vi designer nye ting til kroppen, til værelset, til hjemmet og til haven. Man kan aldrig vide, hvad det skal ende med,- tør du? Forvent at bruge materialer for mellem 0-50 kr. pr. deltager. Medbring også gerne selv gamle ting, der kan bruges.

 

Keramik
På keramikværkstedet arbejder vi med porcelæns-ler, som vi laver små fine ting af. Det kan være tynde fyrfadslysestager, små vaser, jule­kageophæng og påskeæg, magneter samt en masse flotte smykker. Vi laver fine mønstre med blonder, små trykklodser og gamle knapper. Tingene når at blive brændt, så de står som kridhvide, men ikke glaseret (farvet). Et værksted der kræver tålmodighed. Pris: regn med at bruge for mellem 10-50 kr. på ler pr. deltager.

 

Alternative Smykker og andre småsyslerier.
Lav dine egne smykker af alle mulige slags perler og andre gode ting, feks. cykelslanger og andre fede natur og genbrugsmaterialer. Her er god tid til fordybelse, da det løber over 2 gange. Du vil blive introdu­ceret til forskellige typer af smykker og andre små fine ting som feks. smykketræer og æsker, som så vil fungere som inspiration for dine egne kreationer. Et værksted, hvor der knyttes, limes, trækkes på tråd og hvor resultaterne bliver til de fineste ting, man har lyst til at bruge i lang tid fremover. Forvent at bruge materialer for mellem 20-150 kr. pr. deltager.

 

Knivværksted (børn fra 8 år)
Vi skal lave en smuk lille snittekniv. Deltagerne får udleveret et knivsblad (lille kniv under 7 cm) og et stykke skæftetræ efter eget valg. Herefter skal vi bore, pudse og polere til vi har en unik, smuk kniv til hver deltager. For børn under 10 år skal man nok forvente en del voksenhjælp, hvis målet er den perfekte kniv (men mindre kan jo også gøre det). Forvent materialepris på 120 kr. pr. kniv.

 

Maleriværksted
Det er skønt at male – men de tradtionelle farver forurener altså ret meget – så vi eksperimenterer med alle mulige alternativer, der kan males med og males på. Vi “river” selv farver, og går på jagt i køkkenet og naturen efter anderledes materialer. Samtidig arbejder vi også med gode, universelle grundregler for maleri og kunstnerisk skaben som sådan. Vi ser på kunst og lader os inspirere….og inspirerer hinanden. Forvent at bruge for imellem 0-100 kr.

Landskabskunst
Giv efter for din lyst til at “ordne” naturen, og lad os overraske de andre deltagere med finurlige påfund i parken. Vi skal binde og bøje, snitte og klippe, tegne med pinde og kridt, skabe mini-universer for myrer og mariehøns. Husker du da du som barn lavede bondegårde i græsset med sten som dyr ? Så har du fat i noget af det rigtige.

Diverse workshops:

 

Afro – dans for alle.
Det er sjov og ballade, høj puls, hårdt arbejde og med sved på panden når vi kaster os ud i arbejdet med Verdensdans. Særligt de afrikanske danse er både eksplosive, udtryksfulde, vilde og dyriske. Vi vil arbejde med stilarter fra hele verdenen: Fra de oprindelige Vestafrikanske danse til det moderne Afro Beat, Salsa og Afro cubansk fra Cuba, reggeaton, Swing mm. Det bliver energisk, kraftfyldt og med masser af plads til grin på gulvet og bevægelse op og ned af væggene. Man vil få en oplevelse af de forskellige danses kendetegn, historie og udtryksformer.

 

Legobilværksted
Vi bygger en bil af lego med elmotor. Det er for alle aldre, og man kan selv vælge om man vil arbejde sammen med nogen eller bygge en selv. Så hvis der er en lille opfinder gemt i dig, så er denne workshop lige noget for dig. Når vi har bygget biler skal vi køre ræs, tage tid eller måske lave animation af bilerne.

Gamle lege
Vi skal lege og masser af det! Alt fra historiske lege fra vores oldeforældres tid til lege fra idag. Snøre vibe, Tre mand høj, Kispus, eller “Jeg melder krig mod…” er eksempler på gamle udendørslege, hvor sjov, grin og befriende latter sammen med andre er i centrum. Underholdning for alle, gensynsglæde for nogen, men også kilde til motion og friske røde kinder for både voksne, unge og børn. Alle er lige, vinder man ikke i første omgang, gør man det i næste.

 

Bolcher
Vi laver vores egne lækre bolcher og slikkepinde og lærer, hvordan man selv kan lave bolcherne derhjemme. Hver familie kan nå at lave to portioner bolcher. De seje kan måske lave flag og andre svære bolche­mønstre. Værkstedet koster 30 kr. pr. familie.

 

Den store smage-dyst
Kan du genkende smagen af en hotdog, hvis den er blevet blendet først? Kan din mor? I “Den store smage-dyst” dyster børn og unge mod deres forældre i at bruge deres sanser til at genkende råvarer og madretter i forskellige eksperimenter. Ved at lære om og udfordre vores sanser, skal vi blive bedre til at smage på maden. På den måde bliver vi mere bevidste om,  hvad vi putter i munden. Prøv kræfter med duft-memory, bacon-gelé og mirakelbær!

 

Fra jord til bord – Beauty edition (Den lille kemiker)
Det er sjovt og oplysende at fremstille sine egne plejeprodukter. Derfor vil vi her gå ud i naturen samt egen husholdning for at skabe produkter til krop og hår. Vi skal være små kemikere og fremstille skrub, cremer og masker af hvad vi kan finde fra både naturen og køleskabet. Der er mange ting vi har i vores hjem som kan anvendes til skønhedspleje. Skabene i køkkenet indeholder mange olier, sukker, salt, kaffe, frugter og grøntsager som kan forvandles til skrubbende og glødbringende blandinger. Vi vil forsøge at blive mere opmærksomme på hvad industrielt producerede plejeprodukter indeholder af kemi ved at kreere hjemmelavede, bæredygtige og økologiske produkter. forvent at bruge for 0-30,- kr hvis man ønsker tingene med hjem.

Rollespil – hele dagen
Rollespil med elvere, troldmænd, orker og krigere! Første formiddag laver vi selv kostumer og seje våben og tager fat på roller for både de gode, de onde og healerne! Den første formiddag er et fællesprojekt for både børn og voksne. Lørdag formiddag spiller vi forskellige små rollespil der alle hænger sammen i en større fortælling. Denne formiddag er mest for børn og barnlige sjæle, der kan lide at slås med våben (men der er også roller, som healere for de lidt mere forsigtige).

Forvent at bruge 50 kr. i materialer pr. person.

Parkour (fra 11 år)
Løb, hop og spring dig vejen frem. Kom hurtigst muligt i en lige linje gennem landskabet. Parkour handler om styrke og form – om at se muligheder og udfordringer, hvor andre ser forhindringer – med andre ord skal området omkring Brandbjerg gøres usikkert, når en flok deltagere elegant forvandler området til en kæmpe legeplads.

 

Landskabet fra istid til nu, fortalt i kager:
Her gælder det om at finde sin indre Mette Blomsterb(j)erg frem og gøre brug af alle de kreative evner, da vi skal lave en fortælling om naturen og landskabet omkring os – alt sammen udtrykt i kager. Hvordan kan man lave en kage så den ligner ådalen? Er det muligt at lave sten-kager? Kan man på en eller anden måde få de stejle skrænter i Grejsdalen udtrykt i en kage?? Kun fantasien sætter grænserne. Og så skal vi selvfølgelig ud og gøre brug af den naturlige pynt, der er i skoven omkring os.

Kursusperioder og priser

7 dages familiekursus

kr. 4.500,- (voksne)
kr. 2.950,- (unge, 16-17,5 år)
kr. 2.150,- (børn, 11-15 år)
kr. 1.950,- (børn, 6-10 år)

Yngre søskende 4-5 år: kr. 1000,- kan dog ikke vælge workshops

Kurset foregår i dagene

17. – 23. juli 2017

Indkvartering

Indkvartering i værelser med eget bad og toilet. Er I flere end der kan være i et rum, indkvarteres I på værelser der ligger ved siden af hinanden. Har I specielle ønsker kontakt da Brandbjerg Højskole inden ankomst på 75871500 eller bh@brandbjerg.dk

Tilmelding og betaling

Ved tilmelding skal du huske at tilmelde alle deltagere i din familie hver for sig. Husk også at vælge workshops.

Betalingsopgørelse sendes pr. mail/post få dage efter tilmelding. Kort efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales 500 kr. pr. voksen i indmeldelsesgebyr. 50% af prisen forfalder den 31. januar og de resterende 50% den 2. juni. Ved afbud mindre end 14 dage før kursusstart mistes hele kursusgebyret. Ved tidligere afbud returneres kursusgebyret, men ikke indmeldelsesgebyret.

Endeligt program modtages pr. mail/post ca. 2 uger før kursusstart.

Tilmeld dig herunder

Tilmelding
Familiehøjskole