0Weeks0Days0Hours0Minutes

Familiehøjskole: Med familien i centrum – børn fra 6 år

Mandag d. 16.juli – Søndag d. 22. juli (uge 29)

Kom og vær med til et familiekursus med familien i centrum. Vi ønsker at skabe rammen om en hel uges kvalitetstid i familien. Målet er, at man er sammen med sine børn i spændende aktiviteter, men også mødes med andre på tværs af alder og interesser. En rigtig højskoleuge med morgensang, godnathistorie og workshops hvor I kan lave alt det sammen, som man aldrig får gjort i hverdagen.

Bæredygtighed er på alles læber disse år. Men hvordan kombinerer man et moderne familieliv med bæredygtighed? Det vil være en del af temaet på årets familiekursus på Brandbjerg Højskole. Der vil være lækker økologisk mad, værksteder om alt fra genbrugsdesign til naturoplevelser og foredrag og debat om bæredygtig livsstil.

Det bliver også en intens uge fyldt med workshops, hvor hele familien er sammen om at prøve nye spændende ting – både sammen og hver for sig. På fire dage vil vi udbyde 4 moduler hvor I, sammen i familien, kan vælge imellem 28 forskellige workshops. En formiddag deler vi op, så børnene har aldersopdelte workshops, og de voksne får tid til foredrag og debat om bæredygtighed.

Se det som en chance for at være sammen på den gode måde – uden alt det sure med madlavning, rengøring, utålmodige børn på bagsædet osv. På rigtigt højskolevis starter hver dag selvfølgelig med morgensang, ligesom dagen afsluttes med aftensang og fortælling for både børn og forældre.

Når man vælger fælles workshops, vælger man altid en voksen sammen med et eller flere børn. Børn fra 11 år kan dog deltage i værkstederne alene, men ofte vil det være en fordel af være børn og voksne sammen om tingene. Alle aktiviteter og workshops tager udgangs­punkt i børn fra 6 år og opefter. Vi gør også noget specielt for de store børn eller unge, så de hurtigt finder hinanden. Der vil være aktiviteter og værk­steder kun for børn eller unge på 11 år og opefter (men selvfølgelig gerne sammen med deres forældre).

Vær iøvrigt opmærksom på, at kurset starter mandag i uge 29 og kører til søndag.

Kursusledere:
Nikolaj Hygebjerg, Laila Hygebjerg, Rasmus Sejersen

Tilmelding:
Tilmeld jer her

Udsolgte workshops:
I skal tilmelde jer workshops fordi vi ønsker at være velforberedte, så I får de bedste muligheder. Af samme årsag har vi et maksantal på hver workshop, så vi er sikre på at der ikke bliver for mange på en workshop. Det betyder desværre også at der begynder at være udsolgte workshops. Så skynd jer at tilmelde jer inden jeres yndlingsworkshop bliver udsolgt!

Ankomst: Ved bestilt transport køres der fra Vejle Banegård mandag kl. 14.30.
Afrejse: Ved bestilt transport køres der til Vejle Banegård kl. 11.00, tager ca. 25 min.

Fællesaktiviteter for hele familien

Det store familieløb
Tirsdag skal vi på et stort familieløb. Turen går rundt på skolens store dejlige grund til nye og anderledes udfordringer for store og små. Her har samarbejde og godt humør højeste prioritet.

Sommeraktiviteter i skolens park
Lørdag eftermiddag er der lagt op til hygge med stort “H” med en flok sjove frivillige aktiviteter: Bodybowling, sæbekælkning, vandleg, hårpynt, ansigts­maling og “tatoveringer”, forskellige lege og boldspil m.v. Samtidig vil der være udstilling af ugens værker fra de forskellige kreative værksteder – og ikke mindst byder vi på sommerens største gammeldaws isvaffel.

Frieftermiddag
Efter en hektisk start på ugen har vi lagt en fri-eftermiddag ind torsdag eftermiddag. Så bliver der tid til at lege, bruge hallen, være sammen eller selv tage på tur ud af huset. Sideløbende har vi en heldagstur til Økolariet og stranden.

AFTENPROGRAMMER

Velkomstaften
Med lege og sammenrystning i familierne. Børn på 11 år+ vil få muligheden for allerede her at lære hinanden at kende.

Smuglerløb
Årets hit! Alle, både børn og forældre skriger af grin!

Bålaften i Atriumgården
Med hygge, pandekager, sang og underholdning for hele familien.

Åben aften
Vi holder en åben aften, hvor nogle af de kreative værksteder er åbne, og vi spiller også fodbold, rundbold m.m., men ikke mindst vil vi have JER i spil – hvad kan I sætte gang i? Lad os undervise, lege, spille og meget andet sammen! Meld MEGET gerne ind i tilmeldingen, hvis I kunne tænke jer at stå for en leg, et spil, en workshop eller et foredrag.

Afslutningsmiddag med underholdning
Derefter hygge i atriumgården, børnediskotek og voksencafé

Aftengåtur i skoven på Grejsdalsstien
Som noget nyt vil vi lave en aftenvandring i Brandbjerg Sønderskov på den nyanlagte “Grejsdalssti”. Det bliver en stemningsfuld gåtur for alle aldre i den urørte naturskov, der omgiver Brandbjerg Højskole. Der vil være forskellige længder, man kan gå, og vi skal ikke gå hele stiens længde. Stien er nemlig 16 km lang, og den binder Vejle, Grejs og Jelling sammen, ikke ligefrem i en lige linje, men gennem usædvanlig natur, der passerer meget kuperet terræn, moser og urørt skov. Grejs Å har et fald på 47 meter fordelt over 22 kilometer fra udspringet ved østenden af Fårup Sø til udløbet i Vejle Fjord. Stien er udstyret med informationer om områdets historie. Grejs Å’s forløb har været brugt af vandmøller til produktion af tøj og papir. Etableringen af Grejsdalstien understøtter de seneste års særlige fokus på bæredygtig udvikling i området.

Voksencafé
Hver aften, når børnene er puttet, er der voksencafé med tema. Det betyder, at der er et pusterum, hvor man kan være voksen med andre voksne. Temaerne spænder fra debatcafé og spil til ice­breaking og øl-smagning!

ALDERSOPDELTE AKTIVITETER TIRSDAG (VÆLGES PÅ DAGEN):

6-9 årige kan vælge imellem:

  • Sjove lege
  • Cirkus

10-12 årige kan vælge imellem:

  • Møgungernes Paradis
  • Kreativt værksted

13+ årige kan kan vælge imellem:

  • Forskellige turneringer

Voksne:
Oplæg og debat om bæredygtighed ved Nikolaj Hygebjerg. Hvad er bæredygtighed for dig? Skal vi spise 100% økologisk eller allesammen bo i halmhuse og gå i tøj fra genbrugsbutikker? Er den nyeste iPhone vejen til lykken eller et symbol på en verden, hvor profit og grådighed styrer (eller et sted midt imellem måske…) I 2016 købte Nikolaj og Laila en grund i Økosamfundet Friland på Djursland. Siden da har de udforsket bæredygtig livsstil, og også fundet ud af, at der sjældent er én rigtig vej. Alting handler om prioriteringer, økonomi, visioner og ambitioner. Formiddagens oplæg vil tage udgangspunkt i Nikolaj og Lailas oplevelser med bygning af en midlertidig bolig, som skal danne rammen omkring deres liv de næste 3-5 år, imens de bygger et bæredygtigt hjem. Derfra vil vi bevæge os over i en fælles debat både sammen og i mindre grupper omkring bæredygtig livsstil i en moderne verden.

WORKSHOPS FOR BØRN OG VOKSNE SAMMEN

Friluftsworkshops:

Klatring
Klatring er en sjov og hyggelig fællesaktivitet, hvor man kan støtte og hjælpe hinanden. På Brandbjerg har vi en såkaldt bouldervæg, dvs. vi klatrer uden sikkerhedsreb på forholdsvis lave højder med en tyk faldmadras under. Der er forskellige teknikker, man kan lære for at gøre klatringen nemmere for sig selv. Vi vil gennemgå forskellige metoder at ‘gå til væggen’ på og lære at gennemskue ruterne – og ellers mest bare få klatret en hel masse.

Fra jord til bord
Workshoppen starter med et besøg på en lokal økologisk bondegård, hvor vi skal se på dyr og marker. Hvor kommer maden egentlig fra? Den viden vil vi føre med os til eftermiddagen, hvor vi vil tage udgangspunkt i nogle af de råvarer, vi så på gården, lave lækker mad over bål – og selvfølgelig spise den sammen!

Friluftsliv
Vi skal bygge en svedhule eller indiansk sauna og konstruere dæmninger i åen ved Brandbjerg Højskole. Måske bliver der også tid til at bygge fantasifulde konstruktioner i rafter.

Mountainbike (fra 11 år)
Teknik, leg og tur – to formiddage med MTB: Den første formiddag fokuserer på mtb-tekniske elementer; sving, op- og nedkørsel, balance og brug af gear, som trænes gennem leg, samarbejde og forskellige forhindringer. Den anden formiddag tager vi på tur i landskabet omkring højskolen på jagt efter krævende opkørsler og ditto fede nedkørsler, og vi tester de nærmeste mtb-spor. MTB er en sjov og sanselig måde at opleve landskabet på, og så kan man mærke hjertet banke.
Min. højde 130 cm (eller medbring egen mtb).

Kanotur på Vejle Å
Med start ved Tørskind grusgrav følger vi strømmen og glider ind i sommerens land – et magisk landskab, som forstærkes fra kanoens frøperspektiv. Det føles næsten som at synke ind i naturen, tæt på plante- og dyreliv og få fornemmelsen af mere end 10.000 års landskabshistorie. Undervejs foretager vi små stop, nysgerrige på spor fra mennesker og istid og for at nyde vores medbragte mad. Turen slutter ved Kongens Kær. Turen kan vælges uafhængigt af kano: leg og teknik, torsdag.

Skovtur
Vi skal ud i skoven og undersøge naturen og landskabet omkring os. Vi spoler tiden millioner af år tilbage og forsøger at danne os et billede af, hvordan istider har formet landskabet i Danmark og Grejsdalen. Vi skal udnytte, at der er masser af plads i skoven, som vi kan udfolde os på, hvor vi kan lege og bruge vores sanser – og så skal vi helt ned i skovbunden og kravle og finde dyr og biller, vi kan undersøge og bruge til vores helt egen bille-zoo.

MUSIKWORKSHOP:

Sammenspil
Vi skal spille på instrumenter og synge sammen. Vi skaber et nummer ud fra de ideer, I kommer med, som vi evt. opfører for de andre (hvis vi tør 🙂) Alle kan være med, så selvom du ikke har spillet før, skal du være velkommen til at spille eller synge med. Vores musiklokale er rigt udstyret med trommer, basser, guitarer, klaverer og diverse percussion osv.

KREATIVE WORKSHOPS

Klassisk maleri
Vil du gerne lære simple maleriteknikker og genveje til klassisk maleri, så er det her …Vi dykker ned i maleriets ABC, stjæler lidt her og der fra “mestrene” (uden at det kan ses) og inspirerer hinanden. Det er sjovt, farverigt og festligt, og alle kan være med.

Genbrugsdesign
I dette værksted er alle skøre ideer velkomne. Her vil vi arbejde super bæredygtigt ved at finde guldværdien i det, andre har smidt ud og upcycle dem til nye fede ting. Ved hjælp af god fantasi og anderledes tænkning vil vi lave gamle “ubrugelige” ting om til nye skønne og unikke ting. Vi skal lime, slibe, flette, trykke og klippe, når vi designer nye ting til kroppen, til værelset, til hjemmet og til haven. Man kan aldrig vide, hvad det skal ende med – tør du? Forvent at bruge materialer for mellem 0-50 kr. pr. deltager. Medbring også gerne selv gamle ting, der kan bruges.

Keramik
På keramikværkstedet arbejder vi med porcelæns-ler, som vi laver små fine ting af. Det kan være tynde fyrfadslysestager, små vaser, jule­kageophæng og påskeæg, magneter samt en masse flotte smykker. Vi laver fine mønstre med blonder, små trykklodser og gamle knapper. Tingene når at blive brændt, så de står som kridhvide, men ikke glaseret (farvet). Et værksted der kræver tålmodighed. Pris: Regn med at bruge for mellem 10-50 kr. på ler pr. deltager.

Alternative Smykker og andre småsyslerier
Lav dine egne smykker af alle mulige slags perler og andre gode ting, feks. cykelslanger og andre fede natur- og genbrugsmaterialer. Her er god tid til fordybelse, da det løber over 2 gange. Du vil blive introdu­ceret til forskellige typer af smykker og andre små fine ting som feks. smykketræer og æsker, som så vil fungere som inspiration for dine egne kreationer. Et værksted, hvor der knyttes, limes, trækkes på tråd, og hvor resultaterne bliver til de fineste ting, man har lyst til at bruge i lang tid fremover. Forvent at bruge materialer for mellem 20-150 kr. pr. deltager.

Knivværksted (børn fra 8 år)
Vi skal lave en smuk lille snittekniv. Deltagerne får udleveret et knivsblad (lille kniv under 7 cm) og et stykke skæftetræ efter eget valg. Herefter skal vi bore, pudse og polere, til vi har en unik, smuk kniv til hver deltager. For børn under 10 år skal man nok forvente en del voksenhjælp, hvis målet er den perfekte kniv (men mindre kan jo også gøre det). Forvent materialepris på 120 kr. pr. kniv.

Maleri-eksperimenter
Det er skønt at male – men de traditionelle farver forurener altså ret meget – så vi eksperimenterer med alle mulige alternativer, der kan males med og males på. Vi “river” selv farver og går på jagt i køkkenet og naturen efter anderledes materialer. Samtidig arbejder vi også med gode, universelle grundregler for maleri og kunstnerisk skaben som sådan. Vi ser på kunst og lader os inspirere….og inspirerer hinanden. Forvent at bruge for mellem 0-100 kr.

Pileflet
Vi skal lege med det fantastiske naturmateriale pil. Der bliver mulighed for at prøve at flette i pil og lave forskellige små ting, som man kan få med sig hjem  – og at lære de forskellige enkle fletteteknikker i pil og måske også bark og andre naturmaterialer. Forvent at bruge mellem 0-50 kr.

Kreativ Beton
Vi skal prøve at lave skulpturer i et helt nyt materiale – Beton! Vi skal derfor støbe beton i alt fra gummistøvler til krus og urtepotter. Alt kan stort set blive til et kunstværk, og kun fantasien sætter grænser. Forvent at bruge for mellem 0-50 kr.

Kreative workshops:

Kuk-kasser
Her er der mulighed for at arbejde med collage teknikker, maling, gammelt legetøj og figurer, der med lidt trylleri kan blive til de flotteste 3D billeder. Har I sjove ting eller gammelt ( gerne itu ) legetøj, så tag det endelig med. Kurset er et heldagskursus, og du må evt regne med at der skal bruges lidt ekstra tid i et åbent værksted  pga. tørretid.
Pris fra 0-100 kr.

Pop-up kort
Her kan du/ I lave pop up kort . Vi vil lære dig teknikker til at få postkort til at folde sig ud i 3D, når det åbnes. Vi skal arbejde med forskellige collage teknikker, udklip, flot papir, stempler og farver og lave sjove, skæve, flotte og  smukke kort. Alt materiale vil være fra gamle bøger, tapetbøger, magasiner, landkort, søkort osv. Har du selv sjove, flotte ting i skuffen, tag det med ….. men ellers har vi materialer. Pris fra 0-50 kr.

Postkort og småbilleder Her har du mulighed for på kort tid at frembringe de smukkeste skøre sjove kort, der både kan bruges til postkort, og småbilleder der kan sættes i ramme og hænges op på væggen. Vi  arbejder med forskellige collage teknikker, udklip, flot papir, stempler og farver.
Pris fra 0-50 kr.

Scrapbøger – kalendere: Her vil du gennem en lidt længere proces lære enkel bogbinding, og at isætte sider i en større eller mindre bog, du selv laver. Vi  arbejder med bogbinding, collage teknikker, udklip, flot papir, stempler og farver. Kurset er et heldagskursus, og du må evt regne med, at der skal bruges lidt ekstra tid i et åbent værksted pga. tørretid ved indbinding.
Pris fra 0-100 kr.

Diverse workshops:

Heldagstur: Økolariet og badetur til Hvidbjerg Klit
Om formiddagen skal vi besøge Økolariet, som er et videns- og oplevelsescenter om natur, miljø, klima, energi, opfindelser og innovation, der ligger i Vejle. Økolariets udstillinger og undervisning kombinerer naturvidenskab med samfundsaktuelle udfordringer og resultater. Besøget kommer til at bestå af en introduktion til Økolariet på 30 min., hvor familierne bliver klædt på til at komme rundt i udstillingerne og får ordet bæredygtighed under huden. Derefter en rundtur i udstillingerne på egen hånd med familiequiz – og mulighed for at deltage i Økolariets sommerferieaktiviteter. Om eftermiddagen tager vi til Hvidbjerg Klit, hvor vi skal indtage vores medbragte frokost og hygge, lege, bygge sandslotte og bade.

Raketvidenskab’
Der er mange ting, der ”ikke er raketvidenskab”, men hvad er raketvidenskab egentlig? I denne workshop skal vi prøve kræfter med Newtons love om netop kræfter, og se hvordan de er relevante for raketter. I skal bygge den fedeste, flotteste og hurtigste vandraket, Brandbjerg nogensinde har set med ting, man alligevel har stående derhjemme. Glæd jer til at være en del af et spektakulært luftfartsshow!

Hjemmeeksperimentariet
Kemi er sjovt, kemi er spændende, og der er kemi i alt omkring os i dagligdagen. I denne workshop skal I have fingrene i hverdagens kemikalier og prøve en masse flotte, sjove og lærerige køkken/baghaveforsøg. Workshoppen vil også være peppet op med spektakulære demonstrationsforsøg. Kom og lær hvordan man laver de bedste sæbebobler, hvordan man skræller et æg, og hvordan man laver en kæmpe stjernekaster.

Dans (6år+)
Det er sjov og ballade, høj puls, hårdt arbejde og med sved på panden, når vi kaster os ud i arbejdet med Dans. Hip Hop, moderne, reggaeton, stagefight og show dans er nogle af de genrer, vi vil møde. Vi vil også arbejde med danseøvelser og danselege. Det bliver energisk, kraftfyldt og med masser af plads til grin på gulvet og bevægelse op og ned ad væggene.

Gøgl
Går du med en gøgler, en akrobat eller en cirkusartist i maven? Så er det, nu du skal fatte dine store sko og røde næse og melde dig på dette års gøgler workshop. Vi skal arbejde med Devil sticks, chiffontørklæder, djævlespil, speed stacking, jonglør bolde og meget mere, når vi kaster os ud i gøgleriets verden. Vi vil lave en masse øvelser, hvor vi træner teknikker, som gør, vi besidder evnerne til at optræde som rigtige artister.

Hele Grejsdalen i Kage  – ”Grejsdals Kage”
Grejsdalen er et fantastisk og eventyrligt sted – Ja, faktisk så smukt at man har lyst til at sætte tænderne i hele herligheden. Her får I mulighed for rent faktisk at tage en bid af den smukke natur, vi har på Brandbjerg. Vi bager simpelthen hele Grejsdalen! Vi skal støbe chokolade insekter, lave krystalliseret chokolade- skovbund, skabe det rislende vingummi-vandløb, arbejde med spiselige blomster og konditorglimmer. Til sidst serverer vi hele herligheden for resten af skolen, og vi mødes til fælles kaffe- og kagebord.

Bolcher
Vi laver vore egne lækre bolcher og slikkepinde og lærer, hvordan man selv kan lave bolcherne derhjemme. Hver familie kan nå at lave to portioner bolcher. De seje kan måske lave flag og andre svære bolche­mønstre. Værkstedet koster 30 kr. pr. familie.

Rollespil
Rollespil med elvere, troldmænd, orker og krigere! Første formiddag laver vi selv kostumer og seje våben og tager fat på roller for både de gode, de onde og healerne! Den første formiddag er et fællesprojekt for både børn og voksne. Lørdag formiddag spiller vi forskellige små rollespil, der alle hænger sammen i en større fortælling. Denne formiddag er mest for børn og barnlige sjæle, der kan lide at slås med våben (men der er også roller, som healere for de lidt mere forsigtige).
Forvent at bruge 50 kr. i materialer pr. person (men vi vil jo helst genbruge, så hvis vi får brugte liggeunderlag fra Jelling Festival er workshoppen gratis!)

Tur til Kongernes Jelling
En formiddag hvor vi skal ind til Jelling 7 km fra højskolen og se Jellingestenen og det flotte oplevelsescenter “Kongernes Jelling”, der er bygget omkring stenen. Oplevelsescentret byder på en unik og supermoderne digital sanseoplevelse, der handler om vikingernes liv og levned. Der kan røres, mærkes og gyses, når vikingernes liv folder sig ud med alt fra bier til drager. Det bliver en rejse fra fortællinger i flammernes skær, over livet som viking og kriger, til rejsen til Valhal samt overgangen til kristendommen.

Kursusperioder og priser

7 dages familiekursus

kr. 4.500,- (voksne)
kr. 2.950,- (unge, 16-18 år)
kr. 2.150,- (børn, 11-15 år)
kr. 1.950,- (børn, 6-10 år)

Yngre søskende 4-5 år: kr. 1000,- kan dog ikke vælge workshops

Kurset foregår i dagene

16. – 22. juli 2018

Indkvartering

Indkvartering i værelser med eget bad og toilet. Er I flere end der kan være i et rum, indkvarteres I på værelser der ligger ved siden af hinanden. Har I specielle ønsker kontakt da Brandbjerg Højskole inden ankomst på 75871500 eller bh@brandbjerg.dk

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 12, samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken har bronzemærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. 21 er der aftenkaffe.

Tilmelding og betaling

Ved tilmelding skal du huske at tilmelde alle deltagere i din familie hver for sig. Husk også at vælge workshops.

Betalingsopgørelse sendes pr. mail/post få dage efter tilmelding. Kort efter modtagelsen af betalingsopgørelsen indbetales 500 kr. pr. voksen i indmeldelsesgebyr. 50% af prisen forfalder den 31. januar og de resterende 50% den 2. juni. Ved afbud mindre end 14 dage før kursusstart mistes hele kursusgebyret. Ved tidligere afbud returneres kursusgebyret, men ikke indmeldelsesgebyret.

Endeligt program modtages pr. mail/post ca. 2 uger før kursusstart.

Tilmeld dig herunder

Tilmelding
Familiehøjskole