Brandbjerg i Bevægelse

Brandbjerg i Bevægelse (uge 30) – sommerkursus for voksne

Mandag d. 23. – søndag d. 29. juli 2018 (uge 30)
En aktiv sommer i inspirerende selskab.
Sommerkursus for voksne – Tag dine bedste venner under armen – eller kom selv og skab nye venskaber. Brandbjerg i Bevægelse er et intenst kursus hvor du kan dyrke en eller flere interesser, blive forkælet i en rigtig højskoleuge med god mad, spændende foredrag og masser af sang og ikke mindst møde andre med samme eller vidt forskellige interesser og holdninger.

Ugen vil bestå af sang, to spændende foredrag, diskussioner og fem workshops du kan vælge imellem: Mad over ild – ekstraordinær outdoor cooking. Naturvandringer – i de smukke landskaber i Grejsdalen og Vejle Ådal. Havkajak – smukke oplevelser og fællesskab på havet. Naturfotografi -naturen som motiv- Brandbjerg som ramme.

Kurset handler i høj grad om at møde hinanden og få både undervisere og kursusdeltagere i spil. Således indledes ugen med øvelser og lege, så vi kan lære hinanden at kende.

Fire dage er der workshops fra 9-15. Du kan vælge at have én workshop to gange eller blande to forskellige workshops. De to workshops er ikke ens, så man kan vælge det samme eller selv kombinere to forskellige.

Læs mere om de 4 forskellige workshops du kan vælge imellem senere i teksten.

Kursusvært
Charlotte Zeberg Johnsen politolog, ivrig cyklist og for tiden i gang med at bygge møbler til sit køkken-alrum. Charlotte er kursusleder på Brandbjerg højskole og underviser i politiske fag om aktivisme, demokrati og aktivt medborgerskab. Charlotte elsker mødet mellem mennesker, en god debat og i særdeleshed de aha-oplevelser, der kan komme ud af både møder og debatter.

Medvirkende:
· Nis Thomsen: Vores vandretursguide, er en herlig mand med lunt humør, gode talegaver og en utæmmet passion for natur – Vores helt egen TRÆmand.  Nis har i mange år været skovfoged og kender turene i området som sin egen bukselomme.
· Lars Gejl: har været professionel naturfotograf siden 1995 og er garvet underviser i naturfotografering og fototeknik, Lars er desuden prisvindende forfatter og fotograf på bl.a. ’Glimt Af Den Danske Urskov’ og ’Fuglefri, en fotoberetning om fuglene i Danmark’, samt til flere fagbøger.
· Benjamin Marcher-Carlsen: Kokhar en vision om at gøre naturen og den gode mad tilgængelig for folket. Benjamin har mange års erfaring i det københavnske restaurantmiljø og har desuden rejst og studeret madkultur i bl.a. Nepal, New Zealand, flere stillehavsøer, Israel og USA. TIl daglig driver Benjamin sig gastronimiske virksomhed VILDT, med speciale i bålmad og vilde urter.

Hver morgen indledes dagen med morgensamling, hvor med sang fra højskolesangbogen og et tankevækkende indlæg fra undervisere eller kursusledere. Hver aften sluttes dagen af med Brandbjerg Café hvor der er mulighed for at mødes på tværs af workshops og snakke og hygge sammen, ugen sidste aften er festmiddag. Ugen igennem vil der være foredrag og musikalske indslag, mulighed for hygge i atriumgården eller ved bålstedet, gåture i brandbjergs egen skov, overnatning i vores 3 shelters ved bækken og meget andet godt.

Glæd dig blandt andet til:

Verden og mig i forandring – Kursusvært Charlotte Zeberg, underviser til dagligt i skoles politiske fag. Charlotte introducerer via kunst, aktuelle  og små film til væsentlige tematikker i vores moderne samfund, trækker tråde til andre kulturer og  andre tider, og skaber samtale med udgangspunkt i disse.

Lynhistorier – VI skal også prøve kræfter med en Brandbjergklassiker: Lynhistorier. Et samtalespil hvor vi lærer hinanden bedre at kende på en uhøjtidelig og hyggelig måde.

Udflugt – Torsdag tager vi på fælles udflugt til Kongernes Jelling. Her får vi en helt særlig rundvisning, nyder den prisbelønnede udstilling.

Frieftermiddag – når udflugten slutter, har du fri resten af eftermiddagen, med mulighed for at tage i friluftsbadet, en tur til vejle fjord eller noget helt tredje.

Biograf – Torsdag aften er der mulighed for outdoorbio/film på storskærm.

WORKSHOP 1 – Havkajak
Du kan vælge 2 eller 4 dage i havkajak.
De danske kyster bugter sig med ca. 7000 km kystlinje. Her lige udenfor vores dør venter masser af oplevelser i den kystnære natur. På tur i Danmarks sidste ”vildmark” – er havkajakken det perfekte fartøj, med masser af potentiale for både naturoplevelser, leg og motion. At opleve Danmark fra en måske ny og anden side.
I løbet af ugen vil vi omfavne forskellige perspektiver af det at ro havkajak i Danmark, lige fra grundlæggende færdigheder, sikkerhed, kajakken som turredskab og havkajak i historisk rids. Vi beskæftiger os med havkajak på både kinæstetisk og kognitivt niveau og bruger ugens aktiviteter til at perspektivere og til at diskutere, hvad de kan bibringe det moderne menneske i forhold til begreber som natursyn, samarbejde, fællesoplevelser, fællesskab og bevægelse.
Vi håber på sommer og solskin og rimeligt stille vejr. Turplanlægning og sikkerhed i forhold til vind og vejr er essentielt, når vi ror i kajak. Derfor er det vigtigt at forholde sig fleksibelt til nedenstående dag-til-dag program. Vi vælger tur så vi som gruppe har sikkerheden i orden og får de bedst mulige oplevelser.
Du kan vælge dag 1+2 og/eller dag 3+4 i havkajak.

Dag 1 – Vejle Fjord – Fortrolighed med vand, udstyr og sikkerhed.
Dagens primære mål er at opnå tryghed i kajakkerne og få færdigheder i redninger, hvilket er forudsætninger for til fulde at udnytte kajakkens potentiale som tur-redskab. Her er mulighed for at eksperimentere og ud fra samarbejdsøvelser samt enkle principper om sikkerhed, danne fælles og personlige erfaringer. Det bliver en ”våd” dag, hvor vi vil tilbringe lige så meget tid i vandet som i kajakkerne.

Dag 2 – Kolding Fjord – Mestring 1
I dag har vi fokus på styring af kajakkerne. Vi snakker om principper for kajakdesign og hvad dette betyder for en kajaks manøvredygtighed og styring. Med udgangspunkt i krop, kajak og pagaj leger vi med styretag og manøvrering for at opnå større mestringsglæde og blive mere kompetente kajakroere.

Dag 3 – Horsens Fjord – Natur
Vi starter ud med at opnå tryghed i kajakkerne og få færdigheder i redninger, hvilket er forudsætninger for til fulde at udnytte kajakkens potentiale som tur-redskab Vi tager på tur i det blå og besøger Hjarnø i mundingen af Horsens Fjord. Vi har fokus på regler for naturvenlig færdsel i kajak, regler for overnatning og hvordan man kan bruge kajakken til at tage på tur i. Vi diskuterer principper for sikkerhed når man tager på tur sammen og prøver dem af i praksis. I pauserne vender vi kajakkens historie, fra fangstværkstøj til ekspeditionsfartøj og rekreativt motionsredskab i en hektisk hverdag.

Dag 4 – Lillebælt/Mestring 2
Hvis vejret viser sig fra sin gode side satser vi på en tidlig start og drager mod Lillebælt. Alt afhængig af forholdene vil vi tage på tur i området omkring Strib, med mulighed for at spotte marsvin i bæltets nordlige udløb, Tragten. Vi arbejder videre med håndtering af havkajakken og hvordan man på egen hånd eller sammen med andre kan arbejde sig videre fra at være kompetent novice til kyndig udøver – eller ekspert (Dreyfuss & Dreyfuss). Vi runder dagen af med en is og en gang tur-kaffe.

WORKSHOP 2 – Vandreture
Glæd dig til storslåede udsigter, stejle bakker og smukt vand i Brandbjergs nabolag i selskab med Brandbjergs naturvejleder. Området omkring Brandbjerg er, for en stor dels vedkommende, formet i den seneste istid.  I løbet af ugen vil du få mulighed for at vandre op til 4 varierede ruter, så du får et indtryk af den imponerende natur i Vejle ådal og Grejsdalen.
Vær opmærksom på, at terrænet er relativt kuperet – og at turene er heldagsture.
Du kan vælge 1+2 eller 3+4 på workshoppen vandretur.

Dag 1: Randbøl Hede/ Frederikshåb
Randbøl hede i vest, med staldbakkerne og derfra til indlandsklitterne i Frederikshåb plantage, som er opstået som en sanddæmpningsplantage.  Vi spiser frokost ved skovløberhuset.
Ca. 7 km

Dag 2: Alpevandring i Grejdalen
Glæd dig til Brandbjergs baghave med Brandbjerg Sønderskov som udgangspunkt, vandring gennem Grejsdalen og Frokost ved Grejs Å.
Kuperet terræn. Ca. 8  km

Dag 3: Søvandring
Vi går omkring Fårup sø, som er områdets største sø. Den er opstået som et dødishul under seneste istid. Vi får også mulighed for at opleve Jelling Naturskov. Vores medbragte frokost nyder vi ved badebroen.
Ca. 11 km.

Dag 4: Bjergvandring i Vejle Ådal
Fra Nybjerg Mølle i vest til Robert Jakobsens skulpturpark ved Tørskind Grusgrav i øst. Se frem til en kæmpe oplevelse. Midt i området passerer vi den falske bakkeø Runkebjerg, formet i istiden og et meget særligt syn.
Kuperet terræn, ca. 8 km.

WORKSHOP 3 – Naturfotografi
Naturen som motiv- Brandbjerg som Ramme.
Bliv klogere på dit kamera .. og dig selv. Lær om motiver, lys / skygge, komposition og perspektiv, når vi drager ud i naturen og bliver bedre (natur)fotografer. Der vil både være undervisning i teknik, motiv og optimale forhold, samt konstruktiv kritik og arbejde med de billeder du tager i løbet af workshoppen.


Naturfotografi foregår – i sagens natur – udendørs, dog vil der være mulighed (men ingen garanti) for, at dagen indledes og afsluttes under tag. Der er mulighed for at fotografere i Herregårdsparken bag højskolen eller i Brandbjerg Sønderskov, vores uberørte naturskov med rislende bæk, mosbegroede stammer, fredfyldte lysninger og stejle skrænter.


Du kan vælge 2 eller 4 dage som fotograf: tirsdag+onsdag og/eller Fredag+lørdag.

WORKSHOP 4 – Gourmetmad over ild
Glæd dig til pirrede smagsløg og røg i øjnene, når vi laver gourmetmad over bål i selskab med Brandbjergs dygtige bålkok, Benjamin. Glem alt om snobrød og pølser – her langtidssteger vi lækre kødstykker, prøver kræfter med røgning, laver imponerende desserter og nyder det gode selskab omkring bålet og i vores udekøkken. Vi vil fokusere på årstidens lokale råvarer, og bl.a. tager vi en sanketur, hvor vi finder lækre ingredienser i naturen og tilbereder disse over bål.
Du vil få fantastiske smagsoplevelser, godt selskab og inspiration til madlavningen derhjemme. Mad over bål foregår udendørs, og at du laver mad hver dag fra 9.15- ca. kl 15.
Du kan vælge dag 1+2 og/eller dag 3+4 ved bålet

Kursusperioder og priser

7 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.950 ,-
Enkeltværelse*:    kr. 5.350 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag d. 23. – søndag d. 29. juli 2018 (uge 30)

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Tilmelding og betaling

Betalingsopgørelse modtages pr. mail få dage efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mail adresse. Endeligt program modtages pr. mail eller pr. post ca. 2 uger før kursusstart. Ved afbud før 14 dage frafalder der et indmeldelsesgebyr på 500 kr. Ved afbud senere end 14 dage før kursusstart mistes hele kursusgebyret.

Har du spørgsmål er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Brandbjerg Højskole på 75 87 15 00 eller bh@brandbjerg.dk