Et bæredygtigt liv

ET BÆREDYGTIGT LIV – I PERSPEKTIV

KURSUS PÅ BRANDBJERG UGE 31 – INSPIRATION TIL DET GODE LIV – LEVE ENKLERE, KLOGERE.OG BEDRE

Mandag d. 30. juli – søndag d. 5. august 2018 (uge 31)

Et kursus hvor du får inspiration til at leve et bæredygtigt liv med større tilfredshed og livsglæde.

Du for en stribe redskaber til at skabe dig en livsform med langt større livskvalitet. Mere fri tid. Sundere livsrammer med bæredygtige fødevarer, bolig, energi, tøj, transport. Et liv med mere fællesskab, lavere leveomkostninger og gældfrihed. Mere selvbestemmelse og livsudfoldelse, hvor du selv skaber dit liv og måske dit eget job.

Bliv inspireret af smittende undervisere, der på hver deres måder har truffet vigtige valg og prøver nye veje af. Få indsigt i emner som permakultur, skovhaver og økosamfund – og tag del i vedkommende snakke omkring etik og bæredygtig samfundsudvikling.

Hvis du kender til stress, bekymringer eller dårlig samvittighed, kan du hente inspiration til at leve både bedre og mere bæredygtigt – både for dig selv og din familie og dine omgivelser. Nyd en uge, hvor du vil blive forkælet af Brandbjergs kreative grønne køkken i smukke omgivelser.

Medvirkende:
· Karoline Nolsø Aaen & Tycho Holcomb: Karoline (biolog) og Tycho (plantemand) har udgivet bogen Permakulturhaven og er indehavere af Permakulturhaven Myrrhis. Parret bor i økolandsbyen Friland på Djursland i et ”off-grid” halmhus med skovhave, planteskole, køkkenhave og dyrehold. Karoline og Tycho har etableret et af Danmarks første skovlandbrug.
Se mere på www.permakulturhaven.dk

· Steen Møller: Initiativtager til og forstander på Sdr. Felding Højskole. Lærer på Den økologiske Landbrugsskole. Gæld-og affaldsfri selvbygger, laver foredrag og byggekurser. Initiativtager til Friland (www.friland.org). Initiativtager til det kommende Grobund ved Ebeltoft Færgehavn
(www.grobund.org). Idémand bag og byggeleder på off grid huset på Brenderup Højskole.

· Niels Aagaard: I ledelsen for Landsforeningen for Økosamfund (LØS) og i styregruppen for DET FÆLLES BEDSTE. Redaktør og økonomi-journalist på ’politisk revy’. Leder af det boligsociale projekt ’Rabarberlandet’ på Indre Nørrebro. Projektleder ved Integrationsministeriet og senere ved Socialministeriet. Underviser i bæredygtig økonomi og vedvarende energi på Universitetet i Kbh.

· Peter Matzen: Peter er indehaver af firmaet Handlemod. Peter er en erfaren og passioneret underviser og facilitator, som evner at skabe trygge og udviklende læringsrum. Han er Cand. Mag. i læring og forandringsprocesser fra Aalborg Universitet. www.handlemod.dk

· Anne Eggebrecht: Anne er skater, kaospilot og partner i firmaet Handlemod. Hun sætter handling bag ordene. Hun får ting til at ske og skaber rum, hvor folk ønsker at deltage og lære sammen. Hun brænder for at skabe rum for handling og deltagelse med fokus på at lære.

· Marianne Buus: Marianne er med i Brandbjerg Højskoles ledelse. Hun har dels en mastergrad fra Royal College of Art i London og en mastergrad i Entrepreneurship Education and Training fra Aarhus Universitet.

Kursusprogram

Mandag den 30.juli
16.00-17.00:  Ankomst og indkvartering (ved bestilt transport køres der fra Vejle Banegård kl. 16.00).
17.30: Velkomst v/Marianne Buus
19.00 – 21.00  : Rundvisning og icebreakers v. Marianne Buus
Brandbjerg Café:  Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl
Mulighed for at sove i shelter v. bækken i skoven


Tirsdag den 31.juli

8.30-9.00 – Morgensamling – Om Brandbjerg Højskole v. Marianne Buus
9.15-12.00: Steen Møller  – Om at bygge sig et bæredygtigt hus
Hvordan kan vi bygge huse, der er sunde at bo i, og som ikke skader miljø og klima? Du får en masse praksisviden om, hvordan det kan ske. Huse bygget af lokale, åndbare og sunde materialer. Enkle, billige, men gode at bo i og fulde af sjæl. Huse hvor alt er tænkt cirkulært, så de enkelte dele af huset har flere funktioner og helheden er uden affald. Alt bliver genbrugt til andre nødvendige husprocesser, og husets lave driftsomkostninger frisætter dig til et liv uden gæld. Det enkelte hus sættes i perspektiv af fortællingen om Grobund ved Ebeltoft: Et lokalsamfund med fiskeri, landbrug, en større fabrik som rummer værksteder til alle basale livsfornødenheder, herunder huse. En off grid landsby som er gælds-og affaldsfri. Grobund inspirerer til en ny virkelighed: Fra ledelse til selvledelse – fra organisation til organisme – fra isolering til fællesskab og med kultur som dannelse og uddannelse.
13.00-15.00: Steen Møller  – Om et liv uden lån
Gælden i hamsterhjulet – vi løber livet af os selv som gældsslaver for banker og kreditvæsen. Har ikke tid til selve livet. Hvordan er vi kommet så tosset afsted? Du får overblikket over de to vigtige treenigheder: Hvordan gælden, arbejdet og vores økonomiske systems rationalitet presser livet af os – og hvordan det ændrede samspil mellem stat-marked-civilsamfund har markedsgjort tilværelsen og presset civilsamfundets frihed ned til stadig mindre livsområder. Men ikke mindst bliver du præsenteret for de andre muligheder, der er for at leve et liv uden lån. Ikke som ide, men ud fra levet praksis.
15.30-16.30: En tur i Brandbjerg Sønderskov
Nyd en tur i den urørte naturskov bag højskolen. Den nye natursti ’Grejsdalstien’, der forbinder Vejle og Jelling, slynger sig gennem Brandbjerg Højskoles jorde, og denne eftermiddag er der plads til at lande dagens indtryk på en tur i skoven.
19.00-20.30: Samtalesalon
Med inspiration fra organisationen ’Borgerlyst’ sætter vi gang i gode snakke omkring bordene. Temaet for aftenen er ’det at vælge’. Marianne Buus har som samtalesalonens vært udvalgt en menu af gode spørgsmål, som man i mindre grupper kan tage afsæt i. Læn dig ind i emnet og hør både dig selv og dine salonpartnere reflektere over jeres valg og det at vælge. Hvornår ved du, at du har valgt rigtigt?
Brandbjerg Café:  Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl
Mulighed for at sove i shelter v. bækken i skoven

Onsdag den 1. august
9.15-12.00 og  13.00-16.00: Karoline Nolsø Aaen & Tycho Holcomb – Permakulturens ABC, Havebrug på mange måder
Permakultur handler om bæredygtighed, etik, sund livsstil og regenerering af jordens ressourcer. Det er uundgåeligt en af løsningerne på mange af tidens miljø, klima, energi og fødevarekriser. Permakultur er en logisk og helhedstænkende designstrategi, der gør det muligt for alle uanset alder, køn, religion og kultur at skabe en bæredygtig fremtid. Så hvordan gør vi så i praksis? Karoline Nolsø Aaen og Tycho Holcomb bringer dig med ind i permakulturens abc og videre til, hvordan vi kan bruge den velklingende teori til at gøre vores egen hverdag bæredygtig og etisk forsvarlig. Med afsæt i egen erfaring og livsstil tager Karoline og Tycho os med på en vandring af grønne tiltag til inspiration og motivation. Fra dyrkning af grøntsager i skovhaver og på taghaver til byggeri i naturmaterialer og integrering af husdyr vil onsdagen give dig motivation, ideer og gejst til at komme i gang derhjemme.
19.00-20.30: Karoline Nolsø Aaen, Tycho Holcomb og Niels Aagaard – At opfinde sit eget liv
3 mennesker fortæller om deres veje i livet – en aften med plads til spørgsmål, undren og nysgerrighed.
Denne aften giver stof til eftertanke og tid til dialog omkring, hvad der driver os i vore valg – tilfældigheder? pligt? passion? omstændigheder? lyst? frustration? ansvar? Hør Karoline Nolsø Aaen, Tycho Holcomb og Niels Aagaard fortælle om deres valg og overvejelser – til inspiration og eftertanke.
Brandbjerg Café:  Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl
Mulighed for at sove i shelter v. bækken i skoven

Torsdag den 2. august
8.30-9.00 : Morgensamling – om FN’s verdensmål – v. Marianne Buus
9.15-12.00: Om at skabe rum for deltagelse og engagement
Vi sætter fokus på at være flere, der tilsammen finder nye løsninger og skaber forandringer. Vi zoomer ud, og henter inspiration fra flere steder i verden. Med afsæt i gode eksempler fra bl.a organisationen ’Sager der samler’ www.sagerdersamler.dk  vender vi det store potentiale, vi tilsammen har for at løse både lokale og globale udfordringer. Der er styrke og store muligheder i, at vi er forskellige.  
13.00-18.00: Fri-eftermiddag:
Nyd skoven, tag på tur eller hæng ud i atriumgården med gode samtaler: Skoven er fyldt med store smukke træer og uanede muligheder – brug den – Jelling ligger nær – oplev Kongernes Jelling eller tag en dukkert eller en tur fra 5-meter vippen i Jelling friluftsbad – Vejle har byhistorie, kunsthistorie og masser af hyggeligt byliv –  prøv det. – Brandbjerg har rum til både ro og fine samtaler – nyd det.
19.00-20.30: Fællessang og livshistorier v. Niels Aagaard
Niels Aagaard tager guitaren frem og har lovet at sætte gang i fællessang. Sang har en sjælden evne til at bringe mennesker i samklang, få det bedste frem i alle og skabe klangbund for hinanden. Niels lægger for og inviterer til at dele anekdoter og livshistorier undervejs i aftenens løb. Så mange forskellige liv, så mange valg og erfaringer – vi inspireres af hinandens fortællinger fra egne liv. En hyggelig aften i havestuen på den gamle herregård.
Brandbjerg Café:  Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl
Mulighed for at sove i shelter v. bækken i skoven

Fredag  den 3. august
9.15-12.00: Niels Aagaard – Grøn livsstil uden askese
Danskerne bruger, hvad der svarer til 4 jordkloder. Hvis vi og andre fortsætter vores nuværende livsstil og forbrug, så er jordens ressourcer opbrugt om 30 år, og klimaet vil blive ustyrligt og ikke til at leve med. Så vi bliver nødt til at lægge vores livsstil om. Hvordan kan vi gøre det, uden at det ender i dårlig livskvalitet?
Det kan vi, og det er relativt enkelt. For omstillingen handler ikke om afsavn, men om at leve enklere, klogere, deles, omlægge vaner, prioritere anderledes. Vi kan skabe livsformer med langt større livskvalitet, mere tid, sundere livsrammer, mere fællesskab. Inden for alle vigtige områder kan vi gøre tingene på nye måder. Du får en stribe redskaber til at leve et sådant grønt liv. Fra hverdagen: huset, tøjet, dine møbler, din transport og energi, til arbejdet og et mere enkelt liv med lave omkostninger. Og mere generelt: Fra mere fællesskab og indflydelse til kreativitet, selvbestemmelse og livsudfoldelse.
13.00-16.00: Niels Aagaard  – Omstilling til liv
Omstillingen starter nedefra. Civilsamfundets utrolig mange frivillige og foreninger har gennem 30-40 år ageret levende laboratorier for en bæredygtig fremtid, så vi i dag står med rigtig mange af de løsninger, der skal til. Når civilsamfundet samler sig, som “Det Fælles Bedste” i al beskedenhed er en start på, og begynder samarbejdet med de virksomheder, og de kommuner som kan se værdien af bæredygtighed, så skabes der en stærk og kraftfuld 4. sektor baseret på samskabelse. Og så er vi for alvor ved at give omstillingen flyvehøjde, styrke og bredde. Det er præcis dét, vi er i gang med i dag. I Danmark og mange steder i verden. Du får fortællingen om denne proces. Hvorfor siger man ”Mayors rule the world”. Hvad er “Det Fælles Bedste”, Folketræffet. Hvad er indholdet i samarbejdet mellem civilsamfund, kommuner og virksomheder, der handler på markedsbasis, og hvordan bliver det i praksis til en afgørende omstillingsfaktor.
19.00-20.30: “Da jeg var barn”  v/ Marianne Buus: Et hyggeligt spil hvor dine historier kommer i fokus – fra du blev født, til du engang skal bort herfra…! Deltagerne sidder i små grupper og slår med en terning, ud fra terningens antal fortælles en historie fra det pågældende år i ens eget liv. En dejlig måde at genhuske sine erindringer og lære om hinanden på.
Brandbjerg Café:  Snak, brætspil, en kop te eller en lokalt brygget øl
Mulighed for at sove i shelter v. bækken i skoven


Lørdag den 4. august
8.30-9.00: Morgensamling om handlemod v/ Peter Matzen
9.15-12.00: Fra frustration og indignation til initiativ og handlekraft, v Anne Eggebrecht og Peter Matzen: Kender du det, at du får tænkt ting til døde og ikke kommer ud af starthullerne? Det gør vi. Derfor gør vi noget ved det. Vi tager fat i det, du er frustreret over og føler en indignation i forhold til og giver dig erfaringen, at du kan gøre noget – du kan komme i gang.  
Vi stiller det lidt provokerende spørgsmål „Hvad pisser dig af?“. Det gør vi for at tydeliggøre dine frustrationer og indignationer, som kan være afsættet til at handle. Du bliver klogere på, hvad du virkelig ønsker at forandre hos dig selv og i samfundet. Dernæst inspireres du til at tage første skridt. Første skridt er det sværeste, men gør de følgende skridt lettere.
Der er risiko og mulighed for at mærke både en glødende frustration og vrede samtidig med at mærke glæden over, at du kan selv kan tage handling. Vi skaber rammerne, så du får erfaringer og redskaber til, at du kan tage ejerskab og handle på dine udfordringer.   
13.00-15.30: Kan du forestille dig din fremtid? v/ Marianne Buus
If you can imagine it, you can create it. If you can dream it, you can become it“. William Arthur Ward. Vi arbejder med kraften, som ligger i at kunne forestille os fremtiden. Forestillingen og drømmen om en anderledes fremtid driver os til at forandre os selv og verden. Derfor arbejder vi med redskaber til at gøre drømmene og målene så betydningsfulde, at vi begynder at handle.
16.00-17.00 Festforberedelser og hygge ved bålet i parken
19.00: Festaften m. grillmiddag

Søndag den 5. august
9.00-10.00 – Morgensamling – fotos fra ugen og evaluering
10.30: Afrejse (ved bestilt transport køres der til Vejle Banegård kl. 10.30, tager ca. 25 min)

Hver dag er der sund varieret morgenmad fra 7.45-8.30. Lækker frokostbuffet kl. 12, samt dejlig aftensmad kl. 18.00. Brandbjergs køkken har bronzemærket i økologi og arbejder hver dag på at overraske og inspirere til gode spiseoplevelser. Kl. 21 er der aftenkaffe.

Der tages forbehold for ændringer – vi er ikke herre over hverken vind, vejr eller den menneskelige faktor, og derfor kan det blive nødvendigt at foretage justeringer. Det endelige program fremsendes ca. 14 dage inden kursusstart.

Kursusperioder og priser

7 dages kursus
Dobbeltværelse*: kr. 4.650 ,-
Enkeltværelse*:    kr. 5.050 ,-

Kurset foregår i dagene
Mandag d. 30. juli – søndag d. 5. august 2018 (uge 31)

Indkvartering

Du bliver indkvarteret i enten dobbelt eller enkeltværelse, alt efter ønske. Alle værelser har eget toilet og bad. Deltager du sammen med andre kursister og ønsker værelse sammen med eller ved siden af, skal dette oplyses til skolen inden ankomst.

Tilmelding og betaling

Betalingsopgørelse modtages pr. mail få dage efter tilmelding eller pr. post, hvis der ikke er angivet en mail adresse. Endeligt program modtages pr. mail eller pr. post ca. 2 uger før kursusstart. Ved afbud før 14 dage frafalder der et indmeldelsesgebyr på 500 kr. Ved afbud senere end 14 dage før kursusstart mistes hele kursusgebyret.

Har du spørgsmål er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte Brandbjerg Højskole på 75 87 15 00 eller bh@brandbjerg.dk